przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:6/117)

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ 268

Sałatka z zielonych pomidorów kusiła mnie już od dawna. Przepis czekał dość długo zanim zdecydowałam się ją zrobić. Ostatecznie przekonała mnie do tego przepisu Monika –

Pieguskowa Kuchnia
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 130

Pomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że

Marder&Marder Manufacture
marynowane pomidory z ostrą papryczką 162

                            pomidory z ostrą papryczka Jest to mój ulubiony przepis, na utrwalenie pomidorów

Miód i pieprz
pomidory w słojach 146

               Pomidory w słoikach na zimę Letnie słońce sprawiło że owoce i warzywa, nabrały wspaniałego smaku i aromatu. Warto

Miód i pieprz
suszone pomidory 166

                     pomidory suszone na słońcu Zamiast narzekać na lejący się do kilku dni żar z  

Miód i pieprz
Dżem pomidorowy z lawendą i limonką (na słodko) 139

Dzień dobry! Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy!), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie

Pora coś zjeść
Sałatka z żółtych pomidorów, ogórków i ostrej papryki 170

Pomalutku kończę sezon na przetwory . Pozostał jeszcze czosnek, ale jego można przetwarzać cały rok. Dziś zapraszam na marynowaną sałatkę z ogórków i żółtych pomidorów. Pomidory powinny być twarde, niezbyt dojrzałe, wtedy ładnie się marynują. Ta sałatka jest jedną z moich ulubionych, chyba nawet bardziej niż sałatka szwedzka z ogórków, cebuli i marchwi. Przygotowanie takich sałatek zajmuje niewiele czasu. Jeśli zalewa

Codzienna kuchnia niecodzienna
POMIDORY W SŁOIKACH 125

sosów, więc dlaczego nie zrobić pomidorów w słoikach? Przepis jest bardzo prosty i szybki. I choć to mój pierwszy raz z przetworami pomidorowymi to już wiem, że będzie ich dużo więcej POMIDORY W SŁOIKACH: 5kg pomidorów ( najlepiej tych mięsistych, z mniejszą ilością wody np. pomidory malinowe) 5 łyżeczek soli (1 łyżeczka na 1kg pomidorów) To by było na tyle

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Bruschetta w słoikach 263

pomidory nie smakują już najlepiej, wystarczy wtedy wyjąć słoiczek i delektować się smakiem lata. Polecam!     Składniki: 2 kg pomidorów (użyłam pomidorów malinowych) Zalewa: 125ml białego wina 125ml wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano     *** Pomidory zalewamy(...)bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki zalewy *** *** Całość zagotowujemy *** *** Gorącą zalewę przelewamy po równo do słoików z pomidorami *** *** Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie słoiki pasteryzujemy, ja zazwyczaj pasteryzuje przetwory w piekarniku *** *Sposoby pasteryzacji: W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy

Blog z Apetytem
Grzanki z pomidorem, czosnkiem i oregano 105

inspirowana moim ukochanym krajem, Italią. We Włoszech takie grzanki nazywają się bruschetta lub mniejsze crostini. To najlepszy czas na korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem! Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego pieczywa, które zostało. Wystarczy chwila na suchej patelni lub w opiekaczu i otrzymujemy

Moja smaczna kuchnia
Leczo 203

Sezon przygotowywania przetworów w pełni więc dziś prezentuje najlepszy przepis mojej mamy na leczo. Gęste i pełne przepysznych warzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :) SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego

Złote przepisy
Chutney z zielonych pomidorów 161

Chutney z zielonych pomidorów. Edyta Guhl. Dzisiejszy przepis jest przepyszny, ale wiem, że może wywołać sporo konrowersji. Główny składnik to zielone pomidory. I teraz mogą się

dolcevitainmykitchen
Sos pomidorowo-paprykowy 193

Mój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony

Czerwona Porzeczka
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 254

Szał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną

Pyza i Surówka
Suszone pomidory. Z piekarnika 134

więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt(...)tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania