Zjawiskowe, suszone pomidory to idealna przekąska i pyszny dodatek do różnych mięs, kanapek, sałatek. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a zapach jaki unosi się podczas przygotowania
To co lubię - gotuję i polecamRobicie przeciery z pomidorów? Ja robię co roku i chyba to wyniosłam z domu, ponieważ moja mama co sezon na pomidory przerabiała mnóstwo kilogramów, miała prostą
Pieprzyć z FantazjąPomidory pasteryzowane są niezastąpione podczas zimy. Można je przygotować na wiele sposobów, sparzyć i pokroić, zmielić lub zapasteryzować całe. Moim najlepszym sposobem, na pomidory jest przepuszczenie
Kulinarne Fantazje MarioliZupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce. Przepisów na nią znajdziecie tyle, ile kucharek. Dziś proponuję wam moją wersję zupy ze świeżych pomidorów. Choć
Dieta bez mlekaSałatka z zielonych pomidorów kusiła mnie już od dawna. Przepis czekał dość długo zanim zdecydowałam się ją zrobić. Ostatecznie przekonała mnie do tego przepisu Monika –
Pieguskowa KuchniaPomidory, czyli jabłka miłości. Tak nazywali je Francuzi, którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że
Marder&Marder Manufacturepomidory z ostrą papryczka Jest to mój ulubiony przepis, na utrwalenie pomidorów
Miód i pieprzPomidory w słoikach na zimę Letnie słońce sprawiło że owoce i warzywa, nabrały wspaniałego smaku i aromatu. Warto
Miód i pieprzpomidory suszone na słońcu Zamiast narzekać na lejący się do kilku dni żar z
Miód i pieprzDzień dobry! Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy!), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie
Pora coś zjeśćPomalutku kończę sezon na przetwory . Pozostał jeszcze czosnek, ale jego można przetwarzać cały rok. Dziś zapraszam na marynowaną sałatkę z ogórków i żółtych pomidorów. Pomidory powinny być twarde, niezbyt dojrzałe, wtedy ładnie się marynują. Ta sałatka jest jedną z moich ulubionych, chyba nawet bardziej niż sałatka szwedzka z ogórków, cebuli i marchwi. Przygotowanie takich sałatek zajmuje niewiele czasu. Jeśli zalewa
Codzienna kuchnia niecodziennasosów, więc dlaczego nie zrobić pomidorów w słoikach? Przepis jest bardzo prosty i szybki. I choć to mój pierwszy raz z przetworami pomidorowymi to już wiem, że będzie ich dużo więcej POMIDORY W SŁOIKACH: 5kg pomidorów ( najlepiej tych mięsistych, z mniejszą ilością wody np. pomidory malinowe) 5 łyżeczek soli (1 łyżeczka na 1kg pomidorów) To by było na tyle
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipomidory nie smakują już najlepiej, wystarczy wtedy wyjąć słoiczek i delektować się smakiem lata. Polecam! Składniki: 2 kg pomidorów (użyłam pomidorów malinowych) Zalewa: 125ml białego wina 125ml wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano *** Pomidory zalewamy(...)bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnuszka i dodajemy pozostałe składniki zalewy *** *** Całość zagotowujemy *** *** Gorącą zalewę przelewamy po równo do słoików z pomidorami *** *** Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie słoiki pasteryzujemy, ja zazwyczaj pasteryzuje przetwory w piekarniku *** *Sposoby pasteryzacji: W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy
Blog z Apetyteminspirowana moim ukochanym krajem, Italią. We Włoszech takie grzanki nazywają się bruschetta lub mniejsze crostini. To najlepszy czas na korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem! Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego pieczywa, które zostało. Wystarczy chwila na suchej patelni lub w opiekaczu i otrzymujemy
Moja smaczna kuchniaSezon przygotowywania przetworów w pełni więc dziś prezentuje najlepszy przepis mojej mamy na leczo. Gęste i pełne przepysznych warzyw. Zimą wystarczy dorzucić pokrojonej kiełbasy, podgrzać i gotowe. Niebo w gębie :) SKŁADNIKI (na ok. 5 litrowych słoików) 2 kg papryki zielonej lub czerwonej 2 kg pomidorów 1 kg cukinii (można pominąć) 1 kg cebuli 3 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Złote przepisyChutney z zielonych pomidorów. Edyta Guhl. Dzisiejszy przepis jest przepyszny, ale wiem, że może wywołać sporo konrowersji. Główny składnik to zielone pomidory. I teraz mogą się
dolcevitainmykitchenMój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony
Czerwona PorzeczkaSzał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii , tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną
Pyza i Surówkawięc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł mi jakoś w tym roku; w ogóle lato minęło zaskakująco szybko. Gdyby nie fakt(...)tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca
Pożeraczka, czyli raz adobrze