przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:71/117)

Jedzenie na odmłodzenie 75

grupy kumuluje się w skórze. Z jednej strony wspomaga opalanie a z drugiej działa jak naturalny „filtr przeciwsłoneczny” chroniąc skórę przed poparzeniami. Jego źródłem będą papryka, marchew, dynia, pomidory i inne. Likopen natomiast wykazuje działanie neuroprewencyjne, czyli chroniące przed utratą sprawności fizycznej i umysłowej. Są dowody na to, że może być elementem leczenia takich chorób jak Parkinson, Alzheimer czy stwardnienie(...)rozsiane. Ma także silne właściwości przeciwmiażdżycowe, zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych, które mogą zatkać naczynie krwionośne i doprowadzić do zawału lub udary zagrażających życiu. Likopenu łatwo dostarczyć z pomidorami, najlepiej tymi dojrzewającymi na słońcu choć ilość tego prozdrowotnego związku zwiększa się podczas przetwarzania owoców na soki, passaty czy koncentraty pomidorowe. Kolejny związek z grupy karotenoidów to luteina, która jest odpowiedzialna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przecier pomidorowy 189

Pomidorki skąpane w letnim słoneczku obowiązkowo muszą trafić do słoiczków. W postaci słodziutkiego przecieru przypomną smak lata i nadadzą naszym daniom wspaniałego aromatu. Przecier pomidorowy można

Monia miesza i gotuje
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 248

Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne(...)świeża ryba to w naszym kraju towar deficytowy, ale to nie znaczy, że nie możemy tego kłopotu jakoś obejść :) Gdy nie mamy dostępu do ryb świeżych, możemy sięgnąć po przetwory - choćby z naszego bałtyckiego śledzia (świetne źródło kwasów omega-3) oraz sardynki i anchois w puszce (najlepiej w zalewie z oliwy). To właśnie te małe tłuste rybki były ulubionym przysmakiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami 103

Nie ma gorszego raka niż strony internetowe z przepisami. Wpisujesz w google "proste dania dla studentów". Oto pierwszy wynik: "Makaron z boczkiem i

Marder&Marder Manufacture
Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki 141

Ten przepis powstał jesienią, ale biorąc pod uwagę dostępność produktów, można go wykorzystać także zimą. Jest to zdrowsza alternatywa dla sklepowych ketchupów, których składy prawie zawsze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 173

bardziej aromatyczna i w przeciwieństwie do mielonej nie jest gorzka . Ziele angielskie, jałowiec i kolendrę mielimy na pył w moździerzu z odrobiną soli.   Pasztet to ten rodzaj mięsnych przetworów który musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty zanikają i stają się słabsze(...)surowej słoniny. Możecie też – jak ja tutaj w fotografowanym pasztecie– wyłożyć część masy i wyrównać, a na nią położyć pocięte śliwki kalifornijskie, morele, albo ugotowane suszone prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej .   Wstawiamy pasztety na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190⁰C przez

Karo in the Kitchen
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 132

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo

Cztery Fajery
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 161

Próbowaliście kiedyś zrobić ajwar ? Mnie on kusił od kilku lat ale przerażała mnie wizja obierania papryki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> i

sierotka maRysia w kuchni
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 146

  Allium. Ma ponad 5000 lat i około 700 odmian. Zapach ostry, intensywny, dla wielu kontrowersyjny. Jego siła tkwi w ząbkach zebranych wokół niewielkiej główki, 

KUCHARNIA
Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem 129

macie któregoś składnika, nie rezygnujcie z jej zrobienia. Dla mnie najważniejsze są brokuł, kukurydza i jajka. Jeśli nie macie rzodkiewki, nic się nie stanie. Pomidorki koktajlowe, możecie zastąpić zwykłymi pomidorami lub suszonymi. Sałatka jest pyszna, dobrze chrupie i jest kolorowa, co myślę przyda się nam w jesienne dni Do sosu nie dodałam tym razem czosnku, bo cały dzień był przed(...)podanych składników robimy sos. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-brokulowa-rzodkiewka-kukurydza-jajkiem/ BosowKuchni Artykuł Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kremowa pasta z awokado i pistacjami 189

Uwielbiam wszelakie pasty, które najczęściej powstają z niewielkiej ilości składników oraz są proste i szybkie w przygotowaniu- tak jak d zisiejsza pasta, która powstała w 2

Kraina Miodem Płynąca
Warzywny sos kuzynki Dorotki (na zimę bez octu - do mięs, na kanapkę, pizzę itp) 276

Kuzynka nazwała ten sos " sałatka agica"... Zresztą nazwa nie jest ważna, najważniejsze jest to, że sosik jest bardzo smaczny i z powodzeniem można go stosować jako

IMPRESJA SMAKU
Obiad do słoika z sosem a’la Stroganow 175

Świetnie doprawiony, domowy obiad do słoika z sosem a’la Stroganow. To bez wątpienia doskonała propozycja na pyszne, swojskie danie do podgrzania na szybko! Nie

Kuchnia Na Wypasie
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 346

SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek -  wypróbowany przepis krok po kroku. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja

Moja Książka Kucharska
Marynowane pomidory z warzywami 108

 Malutkie pomidorki koktajlowe z cukinią, cebulą, czosnkiem, papryką w zalewie z oliwy i octu. Na zimę jak znalazł. Smaki lata zamknięte w słoiku. zalewa: 2

wesoła kuchnia
Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów 153

Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów – obłędna wręcz pasta z Bałkanów (Serbii) występująca w wersji łagodnej i pikantnej. Ajvar jest produkowany na Bałkanach w

Pociąg Do Kuchni