stragany na bazarach i targach mienią się ferią barw. Aż grzech nie korzystać ze świeżych warzyw i owoców i jeść je pod różnymi postaciami. Piękna soczysta zieleń, czerwieniejące się pomidory, bakłażany… można wymieniać w nieskończoność. Moje wyprawy na lokalny targ zamiast podstawowych zakupów kończą się przytarganiem do domu 3 siat. Potem przychodzi zaduma, co z tym począć Przepis(...)naczynia i blendujemy. Doprawiamy do smaku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/dietetyczna-pasta-brokulowa/ BosowKuchni Artykuł Dietetyczna pasta brokułowa (również low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSzybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodadzą nam energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty mleczne, a te naleśniki to kryterium spełniają :) Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego spożywajmy je jak najczęściej, pod rożnymi postaciami, aby cieszyć się pełnią(...)Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta. Nadzienie: Sałata Pomidorki koktajlowe Serek do smarowania twarożkowy Szynka papryka czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek Podam kilka propozycji jak jak wypełniłam moje naleśniki w/w składnikami, starałam się, aby naleśniki były różne i aby wszyscy kosztujący tego dania mieli niespodzianki z czym
W kuchennej krainiechleba pszennego na pewno nie będę piec bez użycia garnka. Nie warto. Chleb ma ładną, chrupiącą skórkę i ładnie wyrośnięty miąższ. Doskonały jest do kanapek czy wcinania jedynie z pomidorem i natką. Świetnie smakuje nawet na trzeci dzień od upieczenia. Ja podałam dość skrótowy opis mieszania, bo Ken zaleca używanie metody szczypcowej i ją opisuje, więc jeśli dokładnie chcecie robić(...)minut. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ok. 20-30 min. Chleb studzimy na kratce. Artykuł Chleb pszenny całonocny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudorzuciłam, bo akurat potrzebowałam już je zużyć, ale możecie dodać do pasztetu naprawdę wiele fajnych rzeczy jak warzywa z rosołu, kaszę – świetnie smak podkręci gryczana, suszone pomidory czy koncentrat pomidorowy. Możecie użyć fasoli z puszki, jednak najlepiej użyć zwykłego jasia. Fasolę albo mielicie maszynką do mięsa, albo blendujecie. Ja wybieram wariant drugi, bo mniej roboty. W takim wypadku warto(...)blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach Artykuł Delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z
Moja Książka KucharskaKiszone jabłka w słoju Kiszone jabłka to tradycyjny przysmak polskiej kuchni. Dawniej jabłka były przede wszystkim dodawane do beczek z kiszoną kapustą. Jednak te owoce można
KorniszonkiPesto wcale nie musi być zrobione z bazylii, piniowych orzeszków i parmezanu – przekonacie się o tym za chwilę, zanurzając łyżkę w to aromatyczne, nieziemskie pesto ze
Karo in the KitchenKurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Cztery FajeryNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetitnajpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także wykonuje się z nich przetwory - kisząc, konserwując, marynując je. Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka, ale należy pamiętać(...)łagodzą podrażnienie, nawilżą ją, zmiękczają i tonizują poprawiają kondycję włosów i paznokci Uwaga! ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C, która znajduje się w innych warzywach, np. w pomidorach czy papryce. Działanie tego enzymu niweluje środowisko kwaśne - wystarczy dodać ocet winny lub sok z cytryny, aby askorbinaza przestała działać ogórki dla niektórych osób mogą być ciężkostrawne i wywoływać wzdęcia
Kuchnia MagdaLenynajpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także wykonuje się z nich przetwory - kisząc, konserwując, marynując je. Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka, ale należy pamiętać(...)łagodzą podrażnienie, nawilżą ją, zmiękczają i tonizują poprawiają kondycję włosów i paznokci Uwaga! ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C, która znajduje się w innych warzywach, np. w pomidorach czy papryce. Działanie tego enzymu niweluje środowisko kwaśne - wystarczy dodać ocet winny lub sok z cytryny, aby askorbinaza przestała działać ogórki dla niektórych osób mogą być ciężkostrawne i wywoływać wzdęcia
Kuchnia MagdaLenyPapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można(...)umieszczamy pod kołdrą lub grubym kocem. Muszą tam “dochodzić” minimum 12 godz. a najlepiej do całkowitego wystygnięcia. Z tej porcji wyjdą dwa litrowe słoiki. Zobacz także: sałatka z zielonych pomidorów w słoikach , grzybki w marynacie octowej Papryka przygotowana w ten sposób jest jędrna, sprężysta i nie rozpada się. Nie ochodzi z niej skórka i idealnie nadaje się do podania jako
Gotujemy i jemyPapryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można(...)umieszczamy pod kołdrą lub grubym kocem. Muszą tam “dochodzić” minimum 12 godz. a najlepiej do całkowitego wystygnięcia. Z tej porcji wyjdą dwa litrowe słoiki. Zobacz także: sałatka z zielonych pomidorów w słoikach , grzybki w marynacie octowej Papryka przygotowana w ten sposób jest jędrna, sprężysta i nie rozpada się. Nie ochodzi z niej skórka i idealnie nadaje się do podania jako
Korniszonkipapryczek chilli , ponieważ uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo(...)pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić w sklepie (to koszt 1-5 zł za sztukę). Ja zawsze staram się zachowywać ładne słoiki po różnych przetworach, dlatego mnie opakowanie moich mieszanek soli nie kosztowało nic. Wybrałam małe, ale szerokie słoiczki o złotych zakrętkach, które według mnie ładnie wyglądają i są wygodne w użyciu. Na końcu nakleiłam
Chilli Czosnek i Oliwa