niska, zwykle to 6-9 sztuk, przez co ząbki także mają dużą wielkość. Najlepszym sposobem na zatrzymanie w domu świeżych warzyw jest ich przetwarzanie w formie marynowania, mrożenia, przygotowania przetworów. Mam dziś dla Was pomysł na pyszny, lekko pikantny czosnek marynowany, który będzie idealnym dodatkiem do Wielu Waszych dań, sałatek, kanapek. Zobaczcie jak prosto go zrobić. CZOSNEK MARYNOWANY Przygotowanie(...)lekko zgniecione w moździerzu, ziarna gorczycy. Zalej ząbki całkowicie przestudzoną zalewą (powinna mieć temperaturę pokojową) i zamknij słoik. Po 2-4 tygodniach czosnek będzie gotowy. Po otwarciu słoika trzymaj przetwory w lodówce. UWAGA: Możesz zalać czosnek gorącą zalewą, wtedy czosnek będzie miękki po zamarynowaniu. Przy chłodnej zalewie czosnek będzie bardziej chrupiący. Wybierz taką formę jaka odpowiada Ci bardziej! Czosnek marynowany
nietylkopasta.plOd zawsze uwielbiałam gotowe sosy słodko-kwaśne ze słoika. No i czas się oszczędzało, woreczek ryżu ugotować, podsmażyć kurczaka, zalać sosem i już jest ekspresowy
Krylowa KuchniaKiszona młoda kapusta, to prawdziwy rarytas. Smakuje zupełnie inaczej, niż ta klasyczna. Jest bardziej delikatna i aromatyczna. Jej młode listki są duże smaczniejsze, niż te dojrzałe
Kulinarne przygody GatityUrlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu(...)ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI. Składniki na 4 porcje: 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido 1 czerwona papryka 4 średnie pomidory 1 cebula 2 marchewki 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1200 ml bulionu sól pieprz czarny ostra papryka słodka papryka oregano Lane kluski: 10 łyżek mąki pszennej około
Zakątek rozkoszy kulinarnychCzas Przygotowania : 30 min Gotowe w : 4 h Producenci często ukrywają przed nami substancje konserwujące w swoich produktach, dlatego postanowiłam zainteresować się przepisami na domowy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywięcej niż przed miesiącem (o 9 p.p.). W kwietniu wzrosło również spożycie malin – z 16% do 19%. Na kolejnych miejscach borówki (16%) i czarna porzeczka, dostępna obecnie pod postacią przetworów i mrożonek. Deklaracje spożycia aronii (12%) utrzymują się na stabilnym poziomie od czerwca zeszłego roku. Truskawki to ulubiony owoc Polaków. Coraz więcej ludzi wie, że w Polsce mamy truskawkę już(...)cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie, deklaruje dziewięciu na dziesięciu Polaków (91%). Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazła się marchew, którą jadło 88% badanych, a na trzecim pomidory, których próbowało 87%. Konsumpcja cebuli, marchwi, pomidorów, a także ogórków, papryki i kapusty jest wysoka przez cały rok. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grecka sałatka wiejska. Przepis na horiatiki salata czyli najprostszą sałatkę grecką. Grecka sałatka wiejska znana jest niemal każdemu. Klasyczne połączenie świeżych warzyw i sera feta pasuje
Cztery FajerySkładniki: 2 wędzone makrele średniej wielkości saszetka ryżu 100g 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 kartonik przecieru
Gotowanie jest łatweSłoiczek z tą barwną mieszanką trzeba napełniać regularnie.Kupisz ją tutaj: PITNICA/Z CZOSNKIEM I BAZYLIĄ:Czosnek i bazylia to bardzo udany związek, ale... prawda jest taka, że w trójkącie (z pomidorami) jeszcze lepiej się odnajdują. Nam zresztą też o wiele przyjemniej się patrzy, wącha i je gdy występują w radosnym trio. Do tego dania jak najbardziej genialna opcja.Kupisz ją tutaj(...)być może to krwiożercza natura ubóstwiająca indyka, a być może, on po prostu musi smakować. /I poszła w świat ostatnia w tym roku cukinia :( (na szczęście zostały nam przetwory cukiniowe!/Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujW tym roku dyni u nas pod dostatkiem, balkon ugina się pod ich ciężarem, a drugie tyle skrupulatnie przechowujemy w stodole na sianie ;). Za dużego wyboru
Życie zaczyna się w kuchniZdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem
Apetyczna babeczkaPapryka faszerowana mięsem z indyka przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym, ryżem i kukurydzą. Papryka faszerowana mięsem z indyka jest gotowa do podania na stół w
Cztery FajeryPrzepisy na diecie Ketogenicznej Keczup jest kwintesencją niektórych potraw, to nieodłączny element prawie każdego dania. Oto przepis na Keczup w wersji keto. Składniki: 250 ml pasta
Keto - Meto PrzepisyKilka słoików takiej bazy do przygotowania leczo zimową porą koniecznie musi znaleźć się w mojej spiżarni. W razie nagłej konieczności wyczarowania obiadu w kwadrans, wystarczy
Maślane ciasteczkoPrzepisy na diecie Ketogenicznej Keczup jest kwintesencją niektórych potraw, to nieodłączny element prawie każdego dania. Oto przepis na Keczup w wersji keto. Składniki: 250 ml pasta
Keto - Meto PrzepisyNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery Fajery