przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:83/117)

Sos musztardowy 92

Sos musztardowy Przepis na sos musztardowy na ciepło i na zimno Sos musztardowy na ciepło lub na zimno należy do najbardziej uniwersalnych sosów domowej roboty, a

Cztery Fajery
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 150

Uwielbiamy przygotowywać jedzenie w naszym żeliwnym naczyniu. Mamy takie jedno od jakiegoś czasu i nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Ja piekę w nim chleby, a

Marder&Marder Manufacture
Zioła do ryb. Jak przyprawy wpływają na smak? 137

nadaje się do smażonych i pieczonych dań rybnych. Zwłaszcza płastugi, takie jak gładzica, sola, flądra czy tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka(...)czosnkiem i smaczną cebulą. Zioło może być używane zarówno jako suszone, jak i świeże. Pietruszka do ryby Pietruszka jest wszechstronnym środkiem ziołowym i może być używana do wszystkich rodzajów przetworów rybnych. Ma pikantny, lekko gorzki smak. Pietruszka powinna być zawsze używana w stanie świeżym lub zamrożonym. Przysmakiem dla dań rybnych jest sos pietruszkowy, który przygotowuje się z masłem, mąką

ProstePesto.pl
Wołowina z grilla 158

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Cztery Fajery
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 473

Dzień dobry,Mamy piękną pogodę, dni są długie, sezon grillowy w pełni. Dla mnie również. Mówiąc szczerze znudziły mi się ketchup i musztarda jako tradycyjne dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową 136

przygotowując pasty, bazy do zup, hummusy, genialne sorbety, a także... kotleciki warzywne i placki ziemniaczane. Wyciskarka wolnoobrotowa (ang. slow juicer) okazała się również sprzętem wprost niezbędnym podczas przygotowywania przetworów z owoców i warzyw. Czy warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową Dlaczego warto kupić wyciskarkę wolnoobrotową Korzystając z wyciskarki możemy urozmaić naszą dietę, wprowadzając do codziennego menu zdrowe, bogate w witaminy i minerały(...)przypadku wyciskarek poziomych. Ponadto wyciskarki z pionowo zamontowanym ślimakiem wyciskają sok szybciej i znacznie lepiej sprawdzają się do przygotowywania soków z miękkich owoców i warzyw (pomarańcze, brzoskwinie, jabłka czy pomidory), z którymi często mają problemy wyciskarki poziome. Są zarazem znacznie łatwiejsze w obsłudze i mniej czasu musimy poświęcić na ich umycie. Łatwość obsługi i czyszczenia, bezpieczeństwo użytkowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 133

reagują na słowa „warzywna”, „jarzynowa”, „wegetariańska” Jej smak w dużej mierze zależy od dodatków, z którymi warto eksperymentować. Jako dodatek posłużyć mogą suszone pomidory, czosnek, świeże zioła a nawet pieczony burak. Ja przyzwyczaiłam się przygotowywać hummus z gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody(...)trochę lodowatej wody. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/hummus-pasta-z-ciecierzycy/ MieszamWGarnku Zapisz Zapisz Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sos cygański do potraw z grilla 308

W poprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak

Kuchnia w czekoladzie
Fakty i mity żywieniowe #2 134

trzeba smażyć w grubej na centymetr panierce i litrze tłuszczu, równie dobrze można go upiec z dodatkiem świeżych ziół. Warto też stawiać na sezonowość owoców i warzyw i robić przetwory oraz mrożonki, które idealnie sprawdzą się poza sezonem, kiedy dany produkt jest dużo droższy. Niby banał, ale jednak sporo osób o tym zapomina. Zdrowe odżywianie to nie kwestia zasobności portfela(...)jemy kilogramami, dlatego nie warto się tym sugerować. 10. Wszystkie E w żywności to zło. Niekoniecznie, istnieją także nieszkodliwe dodatki, takie jak E 160d - likopen (barwnik czerwony otrzymywany z pomidorów), E 290 - dwutlenek węgla, E 948 - tlen, E 967 - ksylitol, E 161b - luteina (naturalny barwnik żółto-czerwony), E 260 - kwas octowy   itd. Nie namawiam Was do kupowania wysokoprzetworzonych produktów

Powiedz dietom nie
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 121

Część z naszych sprzętów kuchennych ma już swoje lata i coraz częściej odmawiają współpracy. Kiedy podliczyliśmy wydatki na zakup niezbędnego dla nas AGD, doszliśmy do wniosku

Cztery Fajery
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia - "Fit Słodkości" Kinga Paruzel 205

badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze są wchłaniane lepiej, gdy spożywane są z awokado (naukowcy zaobserwowali, że łączenie awokado np. z sałatką pozwala na lepsze wchłanianie przeciwutleniaczy; likopen w pomidorach lub beta-karoten w marchwi może być lepiej wchłaniany jeśli spożyjemy je z kawałeczkami awokado).  doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza – naukowcy twierdzą, jest ważny w profilaktyce antynowotworowej i spowalnia(...)liści figowca ma właściwości przeciwzapalne i zmiękczające, leczy się nim skórę wągrowatą i nadmiernie wysuszoną.  Ficynaza wyodrębniona z soku mlekowego wykorzystywana jest do produkcji serów i przetworów mięsnych

ClauditteMissCooking
Książki kucharskie idealne na prezent 240

otarło się o książki kucharskie. Stąd w mojej kolekcji możecie znaleźć takie cuda jak 100388 potraw z ziemniaka oraz przegląd tego, co można ugotować, mając do dyspozycji jedynie pomidora i kurz spod szaf. Z biegiem lat kolekcja osiągnęła taki rozmiar, że za każdym razem wracając do domu po dłuższej nieobecności, obawiałam się, że książki przywitają mnie własnoręcznie robionym konfetti, transparentem(...)Mamuszkę”, to koniecznie musicie mieć „Kaukasis” 7. Joel MacCharles, Dana Harrison „Batch” Jeśli boicie się, że natłok wiedzy w książkach Katza was zabije, ale mimo wszystko chcecie spróbować robić przetwory, to sięgnijcie po „Batch”. Znajdziecie sporo praktycznych wskazówek jak kisić, przechowywać czy pasteryzować. Książka jest fajnie wydana, co już daje jej +80 pkt do „nadaje się na prezent”. 8. Anthony

ladykitchen
Faszerowane papryki z mięsem mielonym, pieczarkami i ryżem 236

Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Focaccia 176

Od dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel

Mieszam w Garnku
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 195

innej epoki, które nie raz skłaniają do zabawy w zgadywanie do czego należy ich używać. Na parapetach książki i gazety. W wiszącym kredensie, za szklanymi drzwiami miód i inne przetwory. Wszystko dobrane z gustem i dobrym smakiem, nic dziwnego, że miejsce to zostało dostrzeżone przez dziennikarzy miesięcznika Weranda Country.Menu to cała osobna opowieść. Ktoś kto je wymyślił miał łeb(...)się w menu znajduje się notatka pod tytułem Nasza Kuchnia a ruch Slow Food. Źródło: http://www.decare.pl/produkty-autentyczneCała idea tego ruchu jest jakąś tęsknotą za zerwaniem niepryskanego pomidora prosto z krzewu i wbiciem w niego zębów. Wyraża czasem nie do końca świadomy opór przed tymi nadpsutymi produktami, na granicach daty przydatności do spożycia zalegających na półkach supermarketów. Hodowanych

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania