papryczkę chili, mieszam i duszę około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dodaję przyprawy, listek laurowy łamię na mniejsze kawałki, doprawiam solą i dodaję cukinię, pomidory, mieszam i całość duszę jeszcze około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – leczo jest gotowe(...)Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia. Leczo z cukinią na zimę jest gotowe, można odstawić słoiki do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeKochani, czas na zasłużony urlop. Wybywam na trzy tygodnie, odpocząć i zregenerować siły. Podczas mojej nieobecności, na blogu nadal pojawiać się będą wpisy kulinarne jak i
Kasia i jej kobiecy światrondla. Cytryny umyj dokładnie szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce ( na tej stronie na której trzesz ziemniaki na placki ziemniaczane ), wyciśnij sok. Otartą skórkę i sok dodaj do pomidorów, wsyp cukier żelujący i wymieszaj wszystko dokładnie razem. Naczynie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Następnie rondel postaw na małym ogniu, doprowadź do zagotowania. Gotuj przez 4-5 minut, cały(...)minut. przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu ( piwnica, spiżarnia ). Życzę udanych i smacznych przetworów
Przepisy i porady kulinarneSos Ortolana 2017-07-22 11:10:16 Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym
Wędrówki po kuchniZupka pomidorowa jest częstym gościem na naszych stołach. Przygotowanie koncentratu trwa dość długo, a w upalne dni szkoda gadać po prostu. Tym razem, więc zamknęłam krojone
Kuchnia BeatyOto ajwar, bardzo smaczna pasta czy też sos przygotowany na bazie pieczonych warzyw: papryki i bakłażana. Potrawa ta wywodzi się z kuchni bałkańskiej i różni
Kulinarne przygody Gatitygarnka daję pokrojone pomidory dodaję olej, ocet, sól, cukier i mieszam. Garnek stawiam na gazie i gotuję pomidory około 10 minut aby się rozpadły. Następnie do gotujących się pomidorów dodaję pozostałe warzywa: paprykę, marchew, cebulę. Od czasu do czasu mieszając gotuję całość około 60 minut – garnka nie przykrywam. Po godzinie gotowania dodaję do warzyw ugotowany ryż, miesza i gotuję jeszcze(...)około 20 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z ryżem i warzywami na zimę jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeKiszenie to bardzo pyszny i zdrowy pomysł na konserwowanie warzyw. U nas najczęściej kisi się ogórki i kapustę. Bardzo smaczne, choć już mniej popularne są
Kulinarne przygody GatityPodstawą każdej pizzy poza ciastem oczywiście, jest sos. Dlatego dzisiaj podajemy przepis na sos pomidorowy, który przygotowujemy za każdym razem, gdy bierzemy się za robienie pizzy
Kuchnia od dwojgaW zeszłym tygodniu miałam iście pomidorowy festiwal... Pomidorowa uczta na co dzień i zapasy na zimę... w tym roku przebogate. Szczegóły zdradzać będę systematycznie w
Delicious TitbitsWitam serdecznie, sezon na leczo jak i na przetwory w pełni, więc chciałabym zaproponować przepis 2w1 😊. Pyszne leczo z fasolką szparagową do słoików na zimę, leczo jest bez kiełbasy ale gdy je odgrzewamy to kiełbasę możemy podsmażyć i dodać do lecza. A dlaczego nie dodaję kiełbasy do słoików, ponieważ nie chcę ryzykować, że kiełbasa się zepsuje i wolę ją dodać(...)drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję na mniejsze kawałki. Sparzone pomidory obieram ze skórki, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie lecza: Do garnka wlewam olej, wodę, dodaję cebulę, paprykę i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaję cukinię, pomidory, czosnek, przyprawy, mieszam i duszę jeszcze około 5 minut
Uwaga Babcia Gotujeoliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego lub octu winnego sól i pieprz do smaku 1 papryczka chilli (opcjonalnie!) Sposób przygotowania Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sos Świeże pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki pesto wraz z przyprawami. Blendujemy do ulubionej faktury sosu - mniej lub bardziej gładkiej. Próbujemy(...)podajemy z makaronem i parmezanem. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/makaron-z-pesto-pomidorowym-z-bazylia/ MieszamWGarnku Artykuł Makaron z pesto pomidorowym z bazylią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuniewielu ziół, które ma intensywniejszy smak i aromat po ususzeniu. Ma bardzo wytrawny, lekko sosnowy smak, dlatego idealnie współgra z potrawami mięsnymi. Warto go również dodać do szpinaku, pomidorów, sera gdyż podniesie i wzbogaci ich walory smakowe. Jadalne są również wrzosowe kwiatki rozmarynu, którymi możemy udekorować swoje danie. Jedną z wielu zalet rozmarynu jest posiadanie wielu substancji czynnych. Odżywia nasze(...)również na problemy z trawieniem. MIĘTA Mojito :) Jeden w moich ulubionych wakacyjnych drinków. Miętę wykorzystuję głównie w upalne dni, jako dodatek do napojów chłodzących. Dodaję ją do deserów i przetworów. Muszę się Wam pochwalić, że w zeszłe lato zrobiłam pyszny dżem, którego jednym ze składników była mięta. Niestety powstało tylko 5 słoiczków, które znikały w bardzo szybkim tempie. Mój domowy
cooklifePrzepis ten przetestowałam w zeszłym roku. Zrobiłam ok 10 słoiczków, które zjedliśmy piorunem. Passata własnej roboty stanowi idealną bazę do różnego rodzaju sosów, do makaronu
Ze smakiem bez glutenupomidorowy można zrobić niejako przy okazji przygotowywania innych przetworów, gdzie zostają nam "pomidorowe resztki", jak np. pełne witamin skórki i miąższ przy produkcji domowego ketchupu . Można go wzbogacić mieszanką ziół lub tak jak w tym przepisie jednym gatunkiem - macierzanką. Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich(...)nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :) Składniki: 1000 ml zmiksowanych dojrzałych pomidorów i/lub pomidorowych odpadków (skórki i miąższ, bez zdrewniałej piętki), garść macierzanki, 5 łyżek cukru, 200 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Przygotowanie
SzczyptaSmaQ