przepisy z frytkownicy - 52 przepisów

Frytkownica z redcoon.pl 172

Kolejne testowanie z  redcoon.pl  .. tym razem otrzymałam  frytkownicę. ..Moje córki dość często smażą frytki, więc takie urządzenie w domu jest przydatne ..niektórzy narzekają, że do frytkownicy potrzeba dość sporej ilości oleju..to fakt...do tej akurat trzeba 3 litry [ to zależy od pojemności frytkownicy]..ale przecież frytki smaży się w głębokim oleju.. Frytkownica jest(...)prosta w obsłudze...są dwie lampki kontrolne..sygnalizujące włączenie i ogrzewanie oleju do odpowiedniej temperatury, którą można ustawić za pomocą specjalnego pokrętła...Pokrywa frytkownicy ma szklane okienko , przez które można obserwować co się dzieje w środku...w drugiej części pokrywy jest filtr antyzapachowy , który zbiera opary tłuszczu.Filtr ten w razie potrzeby bez problemu można wymienić na nowy.Koszyk do frytek

Moje domowe kucharzenie
1432.Młode ziemniaki z frytkownicy 154

Takie ziemniaki mogą być świetnym dodatkiem do mięsa..ale można zjeść je bez niczego..jak frytki..posypane  solą ziołową Prymat  nabierają wyjątkowego smaku..

Moje domowe kucharzenie
Pączki 184

dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawić  aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem, następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy. Pączki wyjąć i odsączyć(...)ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną.   Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.   Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem, że mam stałą temperaturę

Ala piecze i gotuje
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 303

zawartości olej sezamowy. Krewetki obrałem z pancerzyków, opłukałem pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyłem przy użyciu papierowego ręcznika, a następnie delikatnie opruszyłem je niewielką ilością mąki.  We frytkownicy rozgrzałem olej do temperatury 170 stopni. W głębokim talerzu wymieszałem pozostałą mąkę wraz z mocno schłodzoną wodą gazowaną (100 ml wody na 100 gram mąki), 4 łyżeczkami wiórek kokosowych i szczyptą(...)soli. Przygotowane ciasto powinno mieć niezbyt gęstą konsystencję - przypominającą ciasto naleśnikowe. Krewetki dokładnie obtoczyłem w cieście i układałem w koszyku do frytkownicy w ten sposób, aby się nie stykały ze sobą i nie posklejały w czasie smażenia. Następnie wkładałem je partiami do rozgrzanego oleju na około 2,5 minuty - do zarumienienia się panierki. Szczypiorek z dymki pokroiłem w dwucentymetrowe kawałki

Wyprawy kulinarne
Zrazy z mięsa mielonego w skórkach drobiowych 167

Kiedyś już robiłam takie kotleciki ..tym razem dodałam do mięsa śliwki suszone i smażyłam we frytkownicy .. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego  śliwki suszone 1 cebula  2-3 łyżeczki  przyprawy do kurczaka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego sól czosnkowa jajka bułka tarta Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa(...)środku położyć także śliwkę suszoną.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach ,a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju lub we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 212

posmakowały, że czynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej nie wyprawiam nic, czy też rzadko kiedy chadzam gdzieś. Najlepiej, kiedy w posiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia.   PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. / przepis Mamy(...)gęstości ciasta naleśnikowego, dość gęstego i treściwego. Doprawiam solą, pieprzem i mieloną paprką, po czym pozostawiam na 30 minut, aby się przegryzło. Rozgrzewam olej (w garnku czy też we frytkownicy), musi być bardzo gorący. Każdą pieczarkę zanurzam w cieście, dokładnie obtaczam, a następnie wrzucam na gorący olej. Smażę pieczarki tak długo, by nabrały pięknego złocistego koloru, pamiętając, by je przewracać

W kuchni Karmel-itki
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 358

łączymy składniki mleko, jajko, przyprawy, mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Zamarynowane skrzydełka obtaczamy w panierce a następnie w mące  i wrzucamy na rozgrzanej do 180 C frytkownicy. Smażymy ok 7 -8 minut  Porada: Dzieciom polecam zdrowszą wersje z warzywami  zamiast frytek. Ja użyłam fasolki szparagowej :)  Smacznego

Niezły Młynek
Coxinha - brazylijskie udka kurczaka 711

wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże jak na zdjęciu)  Smacznego

Niezły Młynek
Tortilla - no to Twister 916

panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni.  Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille

Niezły Młynek
American cripsy chicken 245

minutach jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy .. Dołączam zdjęcia z etykietami na których widoczny jest skład mieszanek

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w pikantnej panierce 344

jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we  frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 361

minutach jeszcze raz wgnieść panierkę i wyciągnąć na tackę.Smażyć pojedynczo lub po kilka kawałków[aby nie przywarły do siebie]na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy .. Zalewa: 1 l wody 1 szkl. octu 0,5 szkl.oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli  liście laurowe. ziele angielskie 3 cebule pokrojone w półksiężyc 1 mały przecier pomidorowy

Moje domowe kucharzenie
Pieczarki w cieście 233

zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości. Panierowanie: Pieczarki włożyć do kleiwa, a potem do panierki.Smażyć po kilka na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Zrazy mielone z pieczarkami 237

części, każdą  rozpłaszczyć, na środek dać łyżkę pieczarek, uformować kotlet okrągły lub podłużny. Panierować w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z każdej strony[ ja smażyłam we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Pulpety ziemniaczane z niespodzianką. 187

wodą. Z ziemniaków ,masła ,śmietany i przypraw zrobić puree . Jajeczko umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce tartej. Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze lepiej ,ładniej się opieką. Podawać np z sałatą zieloną ,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć , zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska,  albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego,  jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka pod żaglami. 141

duży ziemniak 10 dag kaszanka 2 plastry białej  cebuli 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej sos czosnkowy olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Kaszankę pokroić w plastry i obsmażyć. Na drugiej patelni krótko przesmażyć plastry cebuli i szynki nabite na patyk.  Środek ziemniaka napełnić  sosem czosnkowym, na wierzch

Kulinarny karnet Christophera
Ryżowe gruszki. 157

ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie danie lub dodatek do gulaszu ,pieczeni czy bukietu warzyw

Kulinarny karnet Christophera
Chrupiący makaron - Paccheri. 169

smażenia Wykonanie: Paccheri ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony ziemniak z czerwoną czubrycą i sosem żurawinowym. 130

łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki  sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki sok z cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni.  Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany  i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 118

wszystkie przyprawy oraz żółtka, śmietanę  i wyrobić gładką masę. Masę odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć  we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony. Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach. Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki. Bazyliowe jabłko

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z selera z chipsami z buraka. 163

trakcie gotowania zupy przygotować chipsy. Obranego buraka pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki  i usmażyć na chrupko w mocno rozgrzanej oliwie. Można to zrobić na patelni lub frytkownicy. Wyjąć, osuszyć i posypać kryształkami soli morskiej. Zupkę nalać do talerzy i dorzucić kilka chipsów buraczanych. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Pulpety z suszoną śliwką w sosie curry. 175

pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć  1 suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać pastę curry, poddusić. Zalać bulionem, włożyć klopsiki  i dodać śmietanę. Na małym ogniu zredukować

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z dorsza ze skordalią. 147

utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe krokiety. Krokiety smażyć we frytkownicy lub w rondlu w temp.180stop., aż zbrązowieją. Osączyć i podawać z ziemniaczaną skordalią i warzywami. Tak przygotowane krokiety są bardzo delikatne i dobrze komponują się z wyrazistą skordalią. Skordalia ziemniaczana. Skordalia

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 414

kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z ciasta yufka z serem owczym i zieleniną. 173

wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć  trochę do środka i zwijać roladki zaczynając od szerszej strony. Smażyć we frytkownicy lub garnku z rozgrzanym olejem (180stop.) ,każdy krokiet 2-3 min, aż się zrumienią. Wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku i podawać. Saha ła hana!  (Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Flamenquines _złota rolka, hiszpański specjał 162

lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej we frytkownicy

Kulinarny karnet Christophera
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych 930

deskę. 3. W kolejnym punkcie postępujemy tak jak z nuggetsami w panko. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy na rozgrzanego garnka mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wykładamy

zjem to blog kulinarny
Głód, bezrobocie, wojny, dziura ozonowa? To wszystko mały pikuś. Zlot Food Trucków Kraków to dopiero przeżycie :) 138

roślinnym, panienka rozpromienia się jak poranek, bierze frytki i idzie. Napis drobnymi literkami, że frytki na tłuszczu wołowym i taką odpowiedź otrzymujemy my. Więc teraz pytanie – pan ma magiczną frytkownicę, która zamienia gatunek tłuszczu, czy jest zwykłym bucem chcącym zarobić? Sytuacja powtórzyła się w dwóch miejscach . Gdzieś musi być piekło dla takich jak oni. Podsumowując , bawiłam się świetnie do czasu

ladykitchen
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 180

proszku do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wsypujemy do  woreczka. Wrzucamy kawałki naszego kurczaka  i dobrze mieszamy w woreczku. Smażymy  na rozgrzanym oleju na patelni lub we frytkownicy na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, żeby nie wystygł. Pomidory kroimy w szesnastki, cebulę w piórka. Ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki.  Kolejno wałkujemy cienkie placki

Moje Kuchenne Rewelacje
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 249

stopni przez 5 minut. Po tym czasie zwiększyłem temperaturę do 190 stopni i smażyłem frytki jeszcze przez 3 minuty. Czas, kiedy kebaby znajdowały się na grillu, a frytki we frytkownicy poświęciłem na przygotowanie Ayranu - tradycyjnego tureckiego napoju, który świetnie komponuje się z pikantnymi daniami, jak przygotowany dzisiaj kebab. Do dzbanka dodałem 400 gram jogurtu naturalnego i sporą szczyptę soli morskiej

Wyprawy kulinarne
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 223

jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju

Tajskie smaki
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 142

współprac.... dziękuję bardzo za możliwość tak przyjemnego testowania..Wszystkie produkty , które otrzymałam dzięki redccon.pl są oczywiście wykorzystywane w mojej kuchni i jestem z nich bardzo zadowolona...najbardziej chyba z frytkownicy ..ostatnio często była w użyciu..były w niej smażone zrazy , pieczarki  , kurczak , skrzydełka i ponownie skrzydełka ....no i oczywiście frytki , ziemniaki w plasterkach itp. Waga   oczywiście też

Moje domowe kucharzenie
Ryba po angielsku 111

naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, moczyć w cieście  a następnie w płatkach kukurydzianych i smażyć na oleju lub w frytkownicy na zloty kolor

Moje domowe kucharzenie
Stripsy jak z KFC 200

odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy je do miski z mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło mięso. Olej (najlepiej w głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać"). Mięso w cieście przekładamy do pojemnika z 2 szklankami mąki i potrząsamy nim, aby mąka przywarła

Emcia Pichci
Strips a'la KFC 791

tłuczkiem. Posypujemy mięso pieprzem, solą, papryką oraz czosnkiem. Mieszamy rękoma aby mięso było dokładnie nasmarowane przyprawami. Odstawiamy mięso na godzine do lodówki. Rozgrzewamy powoli olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Po godzinie w lodówce, zalewamy mięso ciastem naleśnikowym (konsystencja gęstszego ciasta naleśnikowego) i dokładnie je namaczamy w nim. Tak przygotowane mięso pudrujemy w mące pszennej. Stripsy wrzucamy partiami na rozgrzany

Facet i noże
Szybkie pączusie 315

będziemy je smażyć). Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy serek homogenizowany. I oczywiście wszystko miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej (ja użyłam frytkownicy ustawionej na 170 stopni). Porcje ciasta nakładamy na gorący olej przy użyciu dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki, tak aby równo usmażyły się ze wszystkich stron. Wyławiamy  łyżką

Miksturownik
Domowe CHIPSY BANANOWE. 321

orzechy bez dodatków). A czy wiecie, że te słynne chipsy bananowe, kupowane w sklepach, mają podbną ilosć kalorii co czekolada? Plasterki bananów są najpierw traktowane tłuszczem (jak we frytkownicy), a dopiero potem suszone. Postanowiłam dziś pokazać banalne, ale alternatywne rozwiązanie dla wielbicieli chrupiących plasterków bananów. Dodatkowo, jest to kolejny sposób na radzenie sobie ze zbyt mocno dojrzałymi bananami. Więcej pomysłów

W kuchni Karmel-itki