przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:155/200)

Naleśniki francuskie Crêpes z serkiem i galaretką 155

przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam naleśniki francuskie (cieniutkie i delikatne w smaku), ale Wy możecie usmażyć Wasze ulubione. Smak galaretki również zależy od gustu. Zamiast serka śmietankowego - idealnie nadaje się mascarpone, wiejski, zwykły twarożek lub nawet dżem - czy bita(...)przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Przygotować ciasto na placki naleśnikowe. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki

Di gotuje
Francja: Crêpes Suzette 160

pozwolenie na serwowanie czegokolwiek księciu? Inne źródła mówią zatem, że potrawa powstała dwa lata później i jest dziełem monsieur Josepha, właściciela restauracji Matrivaux. Miał on dostarczyć naleśniki aktorom Komedii Francuskiej, jako jadalne rekwizyty. Aby ułatwić sobie zadanie, monsieur Joseph zamiast zwyczajnie odgrzać naleśniki, po postu je podpalił, przy okazji dodając dodatkowe widowisko do przedstawienia. Imię zaś powstało od pseudonimu artystycznego(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego

Przepysznik - BLW i nie tylko
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 180

drożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać z solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 8 części, z każdej uformować kulki i układać obok siebie w formie keksowej (u mnie 22 cm). Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem(...)razu na ciepło, ale część zostawcie do zrobienia grzanek. Ja czasami piekę brioszkę tylko po to, by ją odstawić lub nawet zamrozić i wykorzystać na grzanki lub tosty francuskie.  SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU  /cytuję za Beą /  20-40 baldachów czarnego bzu 1 kg cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy

KUCHARNIA
Fugasse z zielonymi oliwkami 170

Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę.  Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki(...)wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść na kształt podłużnego wałka.  Blat kuchenny oprószyć mąką, ciasto połączyć z pokrojonymi

Apetyczna babeczka
Oszukane Rogaliki z mirabelką 114

dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie (raz nie użyłam(...)pieczenia100 g masłasłoik dżemu mirabelkowego - u mnie od Chillibite Sposób przygotowania470 g maki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oba jajka, cukier, proszek do pieczenia i mleko - zagniatamy.Tak przygotowane ciasto dzielimy na 8 równych części, które obtaczamy w mące i rozgniatamy tworząc małe placuszki.Miękkie masło rozcieramy.Placki (7 sztuk) smarujemy masłem, układając jeden na drugim tworząc niewielką wieżę. Ostatni układamy

Słodkie Przyjemności
Chleb francuski 157

tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie to nie mam pojęcia dlaczego ten chleb nazywa się właśnie francuski. Tak się nazywał na blogu, na którym podejrzałem przepis ( www.przepisnachleb.pl ) więc i ja go tak nazwałem. Swoją drogą niezła strona, będę więcej chlebów stamtąd testował. A wracając do nazwy to pewnie(...)będzie idealny. Składniki na 2 bochenki: 1100 g mąki pszennej 3 łyżeczki soli 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym

Marder&Marder Manufacture
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 129

moich pasji kulinarnych i fotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam(...)bycie odbiorcą tych wszystkich apetycznych treści mi nie wystarcza, dziś dzielę się w Wami kolejnym przepisem i jego ilustracjami. Postaram się robić to częściej niż w ostatnich miesiącach.Składniki:ciasto na tartę1 szklanka mąki krupczatkiszczypta soli85g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wodyna kisz1 jajko100ml śmietany 18%szczypta soliszczypta pieprzupozostałe składniki2 gruszkipołowa sera camembert2 garście orzechów włoskich3 gałązki świeżego tymiankudodatkowoforma na tartęmasło

W kuchni wieczorem
Batatowe gnocchi 152

mają w sobie język włoski, francuski i hiszpański takiego, że w tych językach nawet „pierdnięcie” brzmi ładnie. No przecież te całe gnocchi to nic innego jak NASZE kopytka, tyle że dziabnięte widelcem, ale w sumie jak miałabym to nazwać ” batatowe kopytka dziabnięte widelcem”, sami rozumiecie… Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanych batatów(...)utłucz” razem z bananami na jednolitą masę Dodaj pozostałe składniki i wyrób najlepiej ręcznie na jednolita masę, w razie potrzeby podsyp mąką ale tylko do momentu aż ciasto przestanie się kleić, bo ma być delikatne, a jak przesadzisz z mąką to wyjdą twarde gluty Ciasto podziel sobie na części dla ułatwienia pracy, z każdej uformuj wałek i potnij

greenscarf
Ciasteczka z potencjałem 141

przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około 5 cm. Delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 10-12 minut w 180 st. C.Ostudzić.Kremówkę ubić(...)niemalże zbrodnia, że mieszkam w Danii tyle czasu, a jeszcze się tam nie wybrałam. A ponieważ hotel zaoferował nam darmowe wejściówki, grzechem byłoby nie skorzystać. Zabraliśmy ze sobą francuskich praktykantów (biedaki, potwornie się nudzą) i bawiliśmy się naprawdę wyśmienicie. Do tego pogoda była całkiem znośna, więc był to naprawdę udany dzień. Po powrocie padłam jak mucha - jednak bycie na nogach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Clafoutis ze szparagami. 218

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.500g szparagów zielonych3 łyżki koperku100g sera gruyere60g mąki pszennej4 jajka3 łyżki śmietany kremówki200ml mlekasól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smakuSzparagi umyć ,oczyścić i pokroić(...)ubijać na gładką masę .Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu

Kulinarny karnet Christophera
Rogaliki 122

Niby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. (Zazwyczaj rozgrzewam mikrofalówkę i gdy minie 2 minuty wstawiam swoja miskę z rozczynem-mikrofala pozostaje wyłączona). Następnie dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ja użyłam do tego swojego robota). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie na 20 minut wkładamy je do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

Wielki apetyt
Omlet na weekendowe śniadanie! 137

pośmiać się, pożartować, porozmawiać o wielu sprawach i posmakować. W dni wolne od nauki, czy pracy lubimy sobie dogadzać, dlatego często w weekend dzieciom pozwalamy jeść słodycze, sami pieczemy ciasta, a każde dania staramy się bardziej dopieszczać. Dla mnie taką porą dnia jest poranek. Bardzo lubię, kiedy tylko mogę rozciągać go, niespiesznie przygotowywać śniadanie, dbać o każdy szczegół nakrycia(...)Składniki na 2 porcje: omlet: - 4 jajka wiejskie albo ekologiczne - sól, pieprz odrobina mieszaniny ziół suszonych  - oliwa z oliwek + masło do smażenia ponadto: - 150 g pstrąga wędzonego -  francuski ser pleśniowy Bleu Village- dostępny w sklepach Lidl - 2 garście rukoli - 1 granat - jabłuszka kaparowe Wykonanie: Jajka wybij do miski i zacznij je mieszać albo rózgą albo widelcem. Jajka powinny

SMYKWKUCHNI
Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 148

yśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem-  kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek(...)zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek  Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła  2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 149

Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child(...)wbrew wszystkiemu i wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu.Z czym serwować?Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak.4. Chef (2013)Jednym zdaniemNajważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama.Uzasadnienie nominacjiKiedy tylko zobaczyłam

W kuchni wieczorem
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam

I tu będę miała takie te

Proponowane wyszukiwania