przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:148/200)

Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman 151

Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera! składnikizaczyn 130 g mąki chlebowej pszennej10 g mąki chlebowej żytniej90 g wody2 łyżki (30g) aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe730 g mąki pszennej chlebowej40

Stare Gary
Pistacjowe kopytka z zielonego groszku z estragonem 144

groszku. Wyszły ślicznie zielone. Dzieciom się spodobają. Pewnie znów zmylę kolorem kopytek  ale z pistacjami też można je podać,... mmm... przypominają mi kuchnie francuską do zielony grosze i estragon, no i pistacje;)  kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanka zielonego groszku mrożonego ugotowanego jajko szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)masło świeży estragon sól Ziemniaki przeciśnij przez praskę groszek zmiksuj na gładka masę Przełóż na stolnicę i z mąką i jajkiem zagnieć ciasto. Podziel na trzy części i uformuj z nich wałki, potnij pod skosem na kopytka. Gotuj 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj z serem i natką lub z masełkiem

AZgotuj!
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 148

twarzy i nadać wigoru naszemu ospałemu dniu należy uraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym!  Dzisiejszą słodkością u nas jest nic innego jak panna Tarta, której korzenie sięgają eleganckiej Francji! Francuska tartę w naszym dzisiejszym deserze tworzy bardzo ciekawy duet wraz z amerykańskimi marshmallows, które są głównym akcentem smaku kremu. Patrząc na składniki może się wydawać bardzo mdły i ciężki(...)przy dość słodkim spodzie i kremie nadaje lekką kwaskowatość – która jest fajnie wyczuwalna przy każdym połykanym kęsie.  Ten krem na pewno wypróbuję kiedyś również do tortu lub innego ciasta przekładanego. Wam również gorąco polecam – zarówno sporządzenie takiej tarty jak i tego samego kremu, szczególnie w takie zimne dni, które niestety długo jeszcze z nami zostaną. Brrr… Cieplutko zapraszamy

Symfonia Smaków
Zielone kopytka z serowo-łososiowym sosem 148

musztardy francuskiej Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Osobiście preferuję ziemniaki ugotowane dzień wcześniej:)  Szpinak podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Studzimy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków,  dodajemy do nich przestudzony szpinak i  wszystkie składniki zagniatając ciasto. Formujemy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Quiche ze szpinakiem i łososiem 151

Od dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią

Pasja Smaku
Kuchnia francuska jest prosta :) 150

wiele przydatnych porad,  nie jest jedynie poradnikiem kulinarnym. To także pełna ciepła, inspirująca opowieść o życiu Mimi Thorisson, która swoje dzieciństwo spędziła w Hong Kongu i na Riwierze Francuskiej. To także opowieść o tym, że życie potrafi być piękne, a czas spędzony w kuchni nie jest czasem straconym. Pasja do eksperymentów kulinarnych towarzyszyła Mimi od najmłodszych lat, nie zmieniły(...)jedwabisty chłodnik migdałowy zaskoczy nawet najbardziej wymagających gości. Na jesienne chłody Mimi poleca nam m.in. zupę z dyni, grillowany antrykot w stylu Bordeaux oraz tartę czekoladową i średniowieczne ciasto drożdżowe z Perouges. Zimą możemy delektować się bezikami kawowo-czekoladowymi, zupą parmezanową i pieczonymi ziemniaczkami z ziołami i czosnkiem. Ten ostatni przepis zainspirował mnie do małego eksperymentu kulinarnego i przygotowania ziemniaczanych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Moje nominacje do Liebster Award 161

przyprawa?- rozmaryn i cynamon9. Bez czego nie wyobrażasz sobie życia?- bez rodziny…10. Potrawa, którą ostatnio zachwalała Twoja rodzina lub znajomi?- smakuje prawie  wszystko, ale ostatnio to było ciasto drożdżowe z truskawkami)11. Co powinnam zmienić na swoim blogu?-jesli taki Tobie się podoba to NIC))       Pytania z bloga Kulinarne zmagania(...)makaronem 2.    Które danie sprawia Ci największą trudność? Te, których jeszcze nie zrobiłam… 3.    Jaka kuchnia jest bliska Twojemu sercu? (Polska, włoska, tajska, francuska, itd.) włoska 4.    Z czego czerpiesz inspiracje kulinarne? internet/książki/programy kulinarne 5.    Jaka czynność kuchenna sprawia Ci najmniejszą przyjemność?  krojenie

Mia Cucina Sofieta
CHLEB BEZGLUTENOWY JASNY 596

tosty francuskie, kanapki, po prostu świetny codzienny chleb :) SKŁADNIKI: - 100 g mąki ziemniaczanej - 100 g mąki ryżowej - 20 g mąki kukurydzianej - 14 g świeżych drożdży - 280 ml mleka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 małe jajko - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki francuskie Crêpes - przepis podstawowy na słodko 126

francuskie naleśniki, które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przepis podstawowy, ale niebawem podam wersję urozmaiconą.   1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 250g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli   Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając - powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić

Di gotuje
Chlebek bananowy 127

problemu.  Jako formę odpoczynku po świątecznych daniach i sylwestrowych pysznościach, proponuję przepyszny, prościutki chlebek bananowy. Część chlebka zjadamy na ciepło, a tą, która zostanie, przerabiam na tosty francuskie.  Składniki: (na małą keksówkę) 130g masła 3 banany 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka szczypta cynamonu cukier(...)mleko, ekstrakt i ostudzone masło, wymieszać na jednolitą masę. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, cynamon. Połączyć składniki suche z mokrymi, szybko zmiksować do połączenia składników. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej, jak ja zrobiłam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170'C około 45 minut, do suchego patyczka. Ostudzić, posypać cukrem

Cakes By Kejt
Chleb musztardowo-miodowy 135

francuskiej (takiej z kuleczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Najpierw robimy zaczyn: 100 g mąki, wodę, wkruszamy drożdże i sypiemy cukier. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy całą resztę składników. Jak zaczyn wyrośnie to dodajemy go do reszty i całość mieszamy w misce przez 20 minut (ciasto będzie

Marder&Marder Manufacture
Quiche ze szparagami i wędzonym łososiem 159

czekać do przyszłego roku, a teraz przecież czeka nas wysyp jeszcze tylu pysznych warzyw i owoców. Wracając do dzisiejszego przepisu, jednym z moich najukochańszych dań na każdą porę jest francuski quiche, który przyrządzam na tysiące sposobów z tego, co akurat znajdę pod ręką. Nie inaczej było tym razem. Szparagi połączyłem z wędzonym łososiem, aromatycznym roquefortem, pachnącym tymiankiem oraz prażonymi migdałami(...)jeszcze nie wiedzą, zapraszam do regularnych odwiedzin pod adresem:  codzisw.menu , a całą resztę zachęcam do ukoronowania końca sezonu taką oto tartą. Niech zielona moc szparagów będzie z Wami! Ciasto kruche: 250 g razowej mąki orkiszowej 125 g zimnego masła 1 całe jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki soli Mąkę wsyp do dużej miski i wymieszaj z solą. Wbij jajko

Food Square
Wielkanocna sałatka szczypiorkowa 2277

Szczypiorek w pewnym stopniu może kojarzyć się ze zbliżającymi się świętami Wielkanocy, ale też jest wspaniałym dodatkiem który jest dostępny cały rok. W dzisiejszej sałatce zagra

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 115

francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego dania obyć. Nie ma co się więcej rozpisywać. Zapraszam do stołu! Ale może zacznijmy najpierw od kuchni! W końcu musicie wiedzieć, jak ją zrobić. :D Ciasto

Food Square

Proponowane wyszukiwania