przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:140/200)

Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 182

esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi za mną jak cień od wielu lat, wstyd się przyznać

Gotowanie to kochanie
Mini brioszki 130

Brioszki to francuskie buleczki sniadaniowe z duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych.Skladniki na 9 brioszek:250 g maki pszennej chlebowej30 g cukru25 g masla125 ml mleka1/4 lyzeczki soli1/2 opakowania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Akcja „Zagraniczne słodkości Bożonarodzeniowe” 169

Wasze wersje angielskiego Christmas cake, puddingu i  mince pie,  hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej  Jólakaka,  greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam.Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały

Mia Cucina Sofieta
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 187

przygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę

Bon Appetit Małgorzaty
Phyllo na słodko i wytrawnie. 143

Phyllo (filo),to ciasto greckie ,które stanowi doskonałą bazę do dań wytrawnych i słodkich. Pięknie prezentują się w koszykach z filo czy owinięte. Phyllo w języku greckim znaczy "liść". Po upieczeniu rozdziela się ,jest chrupiące i delikatniejsze niż francuskie. Dzisiaj proponuję pyszne przekąski, dla łakomczuszków słodkości jak i wytrawnych łakoci. 8 arkuszy filo 8 śliwek suszonych  8 plastrów marcepana

Kulinarny karnet Christophera
Dynia na zimę wraz z poradami 221

Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna, ma mało pestek i idealnie nada się do ciasta drożdżowego czy innych ciast ze względu na to, że jest mniej soczysta od innych odmian

moj przepis na
Kluski francuskie smażone. 193

białek i utrzeć z masłem. Dosypać przesiana mąkę. Białka ubić z solą i połączyć z ciastem, miksując 4 minuty. Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe kluski, a właściwie takie placuszki. Łyżkę zwilżamy olejem lub wodą. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Kluski francuskie podajemy polane sosem. Kluski-placuszki możemy podać również na słodko np. z truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 158

danie na przystawkę już kilka razy moim francuskim przyjaciołom i wszyscy byli nim zachwyceni, dlatego namawiam Was gorąco do jego spróbowania! Przygotowanie: ok. 1 godz. Na farsz i do podania: 250 g dyni (zważonej po obraniu) 40 g sera parmezan 4 borowiki (świeże lub suszone) 20 g masła   Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania(...)proporcje wystarczą do przygotowania około 4-5 pierogów na osobę. Możesz również przygotować ciasto na pierogi według własnego przepisu. ** Możesz również przygotować farsz poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na noc. *** Nakładając farsz uważaj na brzegi, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się podczas gotowania.     Francuska restauracja La Coulemelle w Saint Bonnet le Froid (departament Haute Loire w regionie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Eklerki z kawowym budyniem 187

Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka.  Zapraszam

My Culinary Art
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 196

ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś na wzór przygotowywanego przez ze mnie francuskiego omletu z boćwiną La Trouchia). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar, który uważają za bardzo(...)zdrowia mieszkańców Grecji. Udało mi się dotrzeć do kilku badań naukowych, które potwierdzają ich dobroczynne właściwości. Trichopoulou i wsp. zbadali siedem gatunków horty rosnących na Krecie oraz sławne „zielone ciasta” (pites, kalitsounia). Stwierdzili, że dzika zielenina zawiera bardzo duże dawki flawonoli*, szczególnie kwercetyny i kemferolu, w porównaniu do typowych świeżych warzyw, owoców i napoi spożywanych w Europie. Co to dokładnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuski tort Malakoff 168

Świetnym pomysłem , na uroczystości rodzinne jest właśnie tort Malakoff. Jest to propozycja dla dorosłych, gdyż jest on z dodatkiem wina i rumu ;) Smak jest dośc ciekawy

Słodkości i nie tylko
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 165

Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania tej nazwy i tworzenia nowej, prostej, wyjętej prosto ze składników. Dlaczego? Ach, świetnym przykładem jest nowa francuska komedia "Za jakie grzechy, Boże?". Kiedy wybrałam się na nią do kina, nie bardzo wiedziałam, czego się

Gotowanie to kochanie
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 388

BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANOCudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu i odpowiednio przygotowywane(...)wonią. Popiół pozostały z palenia miał chronić dom i jego mieszkańców przed piorunami i siłami nieczystymi.Dziś Wy możecie w swoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie

Słodko-Słony Świat Ilony
Clafoutis z malinami 150

jakoś nie po drodze mi było. Tym razem postanowiłam dołączyć do wydarzenia i upiec tą malinową pychotę. Clafoutis to francuski deser z regionu Limousin w środkowej Francji. Jest to deser składający się ze świeżych owoców zapieczonych pod warstwą ciasta. W oryginale są to wiśnie u mnie jednak są to maliny. Zapraszam na przepyszny deser, ja zjadłam go na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Francuska tarta z jabłkami według Julii Child 134

myśl idei „Jedzmy jabłka” przyrządziłyśmy pyszną tatrę z jabłkami według przepisu Julii Child. Wprawdzie przepis jest francuski jednak jabłka jak najbardziej polskie :) Smak za to dzięki glazurze morelowej niepowtarzalny!Ilość porcji: Forma do tartySkładniki:Ciasto:2 szklanki mąki pszennej170g schłodzonego masła2 łyżki cukru½ szklanki zimnej wody½ łyżeczki soliNadzienie:3 jabłka2 łyżki cukruGlazura morelowa:1/3 szklanki dżemu morelowego (lub konfitur

Kolizje Smaków
Tarta cytrynowa 105

Tarta to tradycyjne danie kuchni francuskiej. My dzisiaj proponujemy Wam tarce cytrynową z bitą śmietaną. Kwaskowaty mus i słodka śmietana -boski duet;)Składniki na ciasto; 230 g mąki, 130 g masła, 1 1/3 łyżki cukru, 1 jajko Składniki na mus; 5 żółtek, puszka mleka skondensowanego słodzonego, łyżka otartej skórki z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny,   Dodatkowo

Anioły w kuchni