może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki
Kulinarne przygody GatityPrzepis na te dziwne zwijaki poleciła mi moja koleżanka Ania. Zainteresował mnie on z dwóch powodów po pierwsze ich wygląd jest dosyć ciekawy i nietypowy, a
ciastkarnia na kruchym spodzieorzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut
Mango Papajakogo: dla mających ochotę na pyszny letni deser dla fanów czereśni dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie Składniki: 650g czereśni 200g mąki 4 jajka 270ml śmietany 12% 125g cukru kopiata łyżka cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z cytryny melisa lub mięta (do dekoracji) cukier puder (do dekoracji) Wykonanie: Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż(...)dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz
Mania Wypiekaniateż zrobiłam. Z 300g mąki, 150 masła i 2 jaj zagniotłam ciasto w identyczny sposób, jak na kruche, a następnie chłodziłam w lodówce ponad godzinę. Po tym czasie ciasto było już bardzo twarde, zatem na blaszkę starłam je na tarce o grubych oczkach i dokładnie wypełniłam nim blaszkę. Spód podpiekłam przez 20 minut w 180 stopniach C. Tartę nieco(...)się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo najedzona. Koniecznie spróbujcie! :) Tapenada, czyli po prostu pasta z oliwek - bardzo szybka i łatwa do przygotowania w domu. Oto tradycyjny francuski przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois
Sajkofanka smakugłębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z kurczakiem można
Smaki Brazyliimnie. Ja w tej piekarni jak tylko jestem na deptaku to zawsze zaglądam. Jest mnóstwo pieczywa do wyboru. Ciasta, ciasteczka, bezy. Bardzo duży wybór bułek słodkich. Obsługa zawsze miła i uśmiechnięta. Cena zwykłego chleba niekrojonego to 2,50 , ciastko francuskie znajdziemy za 1,50 a pizzerkę w cenie 2,50. Bułki słodkie np. z makiem
Magiczne Życie Martyrogalików francuskich przymierzałam się niczym piec do jeża. Już dawno miałam ochotę je zrobić, ale obawiałam się porażki. Dość długi czas przygotowania ciasta i pracochłonność zniechęcały mnie. Myślałam, że samodzielne ich zrobienie jest bardzo trudne.Kiedy pierwszy raz mam już za sobą wiem, że niepotrzebnie się bałam. Rzeczywiście cały proces trwa wiele godzin, ale większość czasu to leżakowanie ciasta w chłodzie
Smaczna Pyzaślinka! Ja postawiłam dziś na bardziej delikatne, lżejsze, a słodki, tłusty krem śmietanowy zamieniłam na fantastyczny francuski creme patissiere , przypominający krem budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko
Ostra na Słodkoelementem jesiennych dywagacji jest czekolada. A najlepiej w postaci polewy na jakimś pysznym, pulchnym i mięciutkim cieście. "Ostatni raz tak puszyste murzynka zrobiła moja mama" - aż serce podskoczyło na te słowa, gdy wspólnie siedząc przy stole, zajadaliśmy się świeżo upieczonym smakołykiem, popijając francuskie wino.PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM./ inspiracja: Gotowanie ze stylem. /2 duże jajka5 łyżek stołowych dżemu z czarnej(...)Następnie cienkim strumieniem, nieustanniemieszając, wlewam olej oraz mleko. Porcjami dodaję sypkie składniki do mokrych, mieszając dokładnie. Na samym końcu wrzucam dżem.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wkładam do piekarnika na 45-50 minut, piekę w 180 stopniach do "suchego patyczka".Następnie wyjmuję i zostawiam do wystudzenia.Do małego rondelka wrzucam drobno posiekaną czekoladę (lub specjalne
W kuchni Karmel-itkiKtoś mógłby mi zarzucić profanację francuskich klasyków. Cydr? Jak tak można?! W końcu jakość dodanego alkoholu odzwierciedla się w potrawie, a cydr nijak się
W kuchni Karmel-itkipowstał w Polsce i wyemigrował przez Austrię do Francji. Poolish został wybrany przez francuskich piekarzy do wypiekania symbolu chleba francuskiego - bagietki.Poolish jest mieszaniną mniej więcej tej samej ilości mąki pszennej i odrobiny drożdży. Posiada konsystencję dość rzadką (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), która szczególnie nadaje się do rozwoju bakterii odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasu mlekowego. Zaczyn jest gotowy do użycia
Grahamka, weka i kajzerkaćwiartkach; tarty, muffiny, babeczki, kruche i półkruche, francuskie i półfrancuskie. Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła
Życie zamknięte w smakuKuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smaktrochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie to ja robiłem bez sera. Pissaladiere przeważnie podawana jest do porannego posiłku jako przystawka. To coś(...)wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g mąki pszennej 2 łyżki oleju - do ciasta 80 g oleju do smażenia cebuli (czyli ok. 100 ml) szczypta soli 1,5 kg cebuli 4-5 gałązek drobno posiekanego świeżego tymianku 20 filecików anchois w oleju 18 czarnych
Marder&Marder Manufacturelepszy czas, metodę albo po prostu od samego początku uwierzyć, że da się radę. Kapryśne macarons postanowiłam pokonać stoickim spokojem. I choć daleko im z pewnością do niewiarygodnie pięknych francuskich oryginałów, mają wszystko co trzeba, czyli wysoką falbankę wokół gładkiej skorupki, a ja jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Przyznaję, że warto było dobrze się przygotować, by móc później(...)roku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto". Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki
KUCHARNIA