Odkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte
greenscarfnieco innej odsłonie. Tradycyjny sos pomidorowy zastąpiłam własnoręcznie przygotowaną konfiturą z czerwonej cebuli, mozzarellę- francuskim camembertem, dodałam też kilka orzechów pekan i zwieńczyłam dzieło kiełkami rzodkiewki. Gorąco zachęcam do wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna!Składniki:Ciasto na pizze:3 szklanki mąki pszennej typ 5001 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant1
Smakowity Blog Kulinarnysię z wakacjami na wsi... i ta chrupiąca skórka ! Wiejski chleb francuski na zakwasie Składniki na duży bochenek: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej 2000 450 g wody
Kulinarne przygody Gatityłososia - szynka. Swoje ciasto piekłam w formie z PapilArt (wykonanej z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie, od wewnątrz pokrytą powłoką silikonową), która idealnie sprawdziła się przy pieczeniu i uroczo wyeksponowała gotowy wypiek. (Forma o wymiarach około 9 x 19 cm) 2 jajka 50 ml oliwy/oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej (płaskie) 100g mąki pszennej(...)Wierzch: żółty ser do posypania Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać olej, musztardę i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z przyprawami, szczypiorkiem, posiekanym czosnkiem, suszonym pomidorem, rozdrobnionym (wg uznania) łososiem i pokrojonym (w kostkę) żółtym serem. Całość przelać do formy, obficie posypać startym serem i wstawić do rozgrzanego
Di gotujefrancuskich makaronikach krążą legendy...że są bardzo trudne, kapryśne, że nie wychodzą.. Dość długo czytałam na ich temat, stopniowo zgłębiając tajniki doskonałej receptury. Dziś już wiem, że wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki
maniapieczeniaTarta na zamówienie dla mojej przyjaciółki Aurelii. Że tak powiem truła mi du... już od dawien dawna. W końcu uległam :) Tarta idealna z sezonowymi owocami.Krem robi się podobnie jak francuski deser creme brulee, tylko, że ja dodatkowo dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)Składniki na spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru(...)preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka z 2 cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny
Bon Appetit MałgorzatyZajadamy się, wszyscy lubimy, planujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki
Made By Mom And SonDziś więc wersja z dodatkiem suszonych pomidorów wyjętych z ziołowej zalewy. Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Składniki na 2 bochenki: Na zaczyn 30 g aktywnego zakwasu (u mnie żytni) 140 g maki pszennej chlebowej 10 g mąki orkiszowej 2000 90 g wody Na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki orkiszowej
Kulinarne przygody GatityNaszą dzisiejszą propozycją są fantastyczne cieniutkie naleśniki z kuchni francuskiej znakomitej Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli
Kolizje Smakówenergię. Rezultat będzie nagrodą za cierpliwość i wytrwałość w poszukiwaniu idealnej przyjemności. FRANCUSKIE BAGIETKI - HOMEMADE FRENCH BAGUETTES 5 1/2 filiżanek mąki (użyłam mąki typu 450) 2 łyżeczki soli 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 filiżanki ciepłej wody (temp. ok. 35 stopni) ETAP 1 - przygotowanie ciasta Wszystkie składniki przełożyć do miski i miksować na najniższych obrotach przez
KUCHARNIASłoiczek konfitury pomarańczowej (u mnie francuska konfitura z dodatkiem imbiru) Garść orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim dno formy
Kulinarne InspiracjeWiosna jakoś się ociąga, zimno i pochmurnie. Może z długim majowym weekendem zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce. Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane(...)jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło.Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3. Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut. Po upieczeniu stwierdzam, ze ciasteczka są bardzo delikatne
Mia Cucina Sofietaśmietany lub domowego budyniu. Ja postanowiłam pójść w stronę klasyki i przygotowałam krem francuski. Muszę przyznać, że jest naprawdę doskonały, a jego zdecydowanym plusem jest to, że nie wymaga dodatku masła, aby zachować odpowiednią sztywność. Eklerki każdy zna i lubi, więc polecam je na rodzinne uroczystości :) Ciasto: 180 g mąki pszennej 250 ml wody 80 g masła szczypta soli
Chocolate Muffin BlogFrancuskie gofry z dom.sosem waniliowym, z malinami i borówkami inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz
More food, love and dreams