przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:151/200)

books - Baking Bible Annie Bell 147

mogłaby z niej skorzystać. Napisana jest prostym językiem, więc każdy powinien sobie dać radę z przetłumaczeniem. W książce tej znajdziemy wszystko, od klasycznych przepisów (np.Victoria Sponges), do przepisów na francuskie specjały, jakimi są makaroniki czy eklerki :) Są tu przepisy na każdą okazję, od urodzin do Bożego Narodzenia. Kolejny plus (bo pierwszy za różnorodność przepisów), należy się za piękne zdjęcia(...)Teraz przed pieczeniem, mogę się na nie napatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda

CookYourself
Naleśniki francuskie Crêpes z lemon curd, bananami i polewą czekoladową 142

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Klasyczne, francuskie naleśniki , które są cieniutkie i delikatne w smaku. Poniżej przedstawiam przykładową propozycję z kremem cytrynowym , bananami i polewą czekoladową. Pycha!   Naleśniki: 1/2 litra mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd    2 banany (wg uznania) polewa czekoladowa(...)Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki. Każdy naleśnik posmarować kremem cytrynowym, położyć plasterki banana i złożyć na cztery części. Polać płynną czekoladą

Di gotuje
TARTA Z OWOCAMI LATA 152

nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.  Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około  12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem.  Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy.  Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód(...)zajadać.  Smacznego!   Polecam również przepisy na:   tartę ze szpinakiem ,   tartę z masą migdałową i śliwkami ,  tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami

potrawyregionalne
Blogowy Dzień Dziecka i Największe w Historii Wspólne Śniadanie//Dziecięco. Maślane naleśniki na dzień dziecka poproszę 118

jakiś aromat(na biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę(...)ogarnięcie kwestii organizacyjnych i ideii wspólnej szamy o poranku z nastrojem TEGO dnia(haha  Kate  popatrz co ze mną zrobiłaś zamiast po szwabsku ja po francuskiemu:( -Poczty Polskiej (sorry nie podlinkuje Was wybaczcie) -Cierpliwej  Milenki   (-Teee F. to jest pyszne!-Wiem!-Kto piekł te ciastka!-Milena!-Trzeba ją porwać...albo nie...zaadoptować...będzie legalniej!-Nooo) -wszystkich

Fiolka w kuchni
Petit pains au chocolate 83

bułeczki samemu. Bez chemii, bez polepszaczy smaku, za to z kawałkami gorzkiej czekolady. Zapraszam do lektury wpisu, może uda mi się Was namówić na własny wypiek tych cudownych francuskich smakołyków. Niech smak przemówi ;) Potrzebne nam: - 2, 5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - opakowanie drożdży w proszku - niepełna łyżeczka soli - szklanka ciepłego mleka - jajko - 4 łyżki oliwy z oliwek(...)mąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę  i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe kawałeczki i zagnieść z ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka z cukinii i ryżu 163

tylko jarmużu i buraków, nie pije tylko herbatki z czystka, którą dosładzam ksylitolem. Zasadę mam taką: na co dzień cukru nie używam prawie w ogóle, ale jak już upiekę ciasto raz na dwa tygodnie, to z normalnym cukrem, ewentualnie z brązowym.  Pisałam w tym moim poście, że na "lunch" w pracy jem często to, co zostało mi z drugiego(...)domu z dodatkiem mięsa, drugiego dnia odgrzana w pracy. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przepis podejrzałam w książce "Kulinarne wyprawy Jamiego" J. Oliver'a, w rozdziale poświęconym kuchni francuskiej.   Składniki: 200 g ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule  2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu) 1 łyżka oliwy  ok. 500 ml wywaru

bistro mama
Francuski chleb wiejski 189

Francuski chleb wiejski (Pain de Campagne) - najsmaczniejszy chleb pszenny jasny, jaki do tej pory upiekłem. Chleb z mąki pszennej jasnej z niewielkim dodatkiem pszennej razowej, na zakwasie i drożdżach. Polecam!  Zaczyn: 25 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g letniej wody  100 g mąki pszennej 25 g mąki pszennej razowej Składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać (nie wyrabiać(...)Przykryć folią lub szmatką i zostawić na 6-8 godzin w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto: 310 g wody w temperaturze 32-35ºC 180 g zaczynu (zostanie nam kilka łyżek) 370 g mąki pszennej 30 g mąki pszennej razowej 10 g soli 1/4 łyżeczki suchych drożdży lub 2 g drożdży świeżych W misce wymieszać 370 g mąki pszennej

Przepisy na domowy ser i chleb
Warkocz jabłkowy 128

Inspirację na przepis zaczerpnęłam z francuskiej strony. Po ujrzeniu na niej zdjęcia warkocza, postanowiłam go zrobić :) Tam warkocz był z Nutellą, ale ja akurat Nutelli nie małam więc poradziłam sobie inaczej :) Pierwsze podejście było totalną klapą... Wszystko szło gładko do momentu, gdy nie włożyłam do piekarnika. Nie napiszę, co zobaczyłam po 10 minutach... :) Tak się zdenerwowałam (poważnie!), że nie mogłam(...)tego zostawić na inny dzień.  Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 198

się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj brak(...)też upiekła tartę. Wielkie umysły myślą podobnie ? Chyba tak i dzięki temu na weekend macie dwie propozycje na pyszne figowe wypieki - moja tarta na kruchym spodzie a Agnieszki na francuskim. Każdy wybierze sobie ten, który bardziej mu się spodoba. Figi nadają się nie tylko do deserów - spróbujcie sałatki z fig i pieczonego kurczaka albo sałatki z figami i wątróbką ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Rożki półfrancuskie z jabłkiem 121

Chyba najprostsze ciastka na świecie. A do tego przepyszne więc znikają w oka mgnieniu. Spróbujcie koniecznie. Składniki:  25dag sera białego  25 dag mąki pszennej

Cukiernia Pychotki
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 211

wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem na świątecznym spacerze z przyjaciółmi. Myślę, że upiekę je jeszcze nie raz:) P.s. Właśnie piekę dla Was kolejne cynamonowe cudo - francuskie "uszy słonia" palmiers. Zapach dochodzący z kuchni jest obłędny! Polvorones - przepis na podstawie przepisu ze strony hiszpaniaportal.plna 26 ciasteczekSkładniki: 200 g smalcu (roztopionego i ostudzonego) lub miękkiego masła(...)puder do obsypania ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Tartaletki z crème pâtissière i malinami 128

Crème pâtissière. Co to takiego? To francuski klasyk, który zna chyba każdy, kto choć trochę interesuje się cukiernictwem. Smakuje trochę jak klasyczny krem budyniowy, składniki również są podobne. Jednak jego konsystencja i "zachowanie" na wypieku jest zupełnie odmienne! Jakoś nigdy nie było mi z nim po drodze, zawsze inne przepisy czekały na wypróbowanie. Przełamałam się i absolutnie nie żałuję(...)Małżonkowi też zasmakował, a uwierzcie mi, komplement z jego ust to najwyższe wyróżnienie!  Krem wyszedł bardzo dobry. W połączeniu z kakaowym kruchym ciastem i pysznymi malinami wychodzi doskonały deser. Polecam szczególnie miłośnikom czekolady :) Składniki: CIASTO: 90g zimnego masła 100g cukru pudru 180g mąki 1 jajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej

Cakes By Kejt
Sernik z polewą Crème brûlée 167

Moje Wypieki i Desery i był to słuszny wybór. Przygotowałam go w wersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki(...)galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika

Smakowity Blog Kulinarny
Tatar ze śledzia z musztardą francuską 144

Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj  . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman

Niezły Młynek
Francuski chleb pszenny na zakwasie 136

siedzi. Ale wybieramy jakiś jeden wypiek i każdy u siebie to samo robi. I potem możemy zobaczyć na jak wiele sposobów można zinterpretować jeden przepis. Fajna zabawa :) Tym razem francuski chleb pszenny na zakwasie, według przepisu Bei z bloga Bea w Kuchni  (ja kierowany doświadczeniem i swoimi upodobaniami nieznacznie go zmodyfikowałem). Składniki na 2 małe bochenki lub jeden wielki(...)wody Zakwas musi oczywiście być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Mieszamy wszystkie składniki, przykrywamy i zostawiamy na 12-14 godzin w ciepłym miejscu, ewentualnie w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody 2 łyżeczki soli cały zaczyn Najpierw mieszamy mąkę z wodą, aż nam się ładnie połączy. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture