przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:156/200)

Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami 146

yśmienite kruche babeczki z francuskim klasykiem-  kremem pâtissière , czyli po prostu waniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek(...)zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek  Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła  2 żółtka 20 foremek do babeczek o średnicy 6 cm masło do posmarowania foremek owoce (borówki, maliny, truskawki) Wszystkie

Smakowity Blog Kulinarny
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 147

Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child(...)wbrew wszystkiemu i wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu.Z czym serwować?Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak.4. Chef (2013)Jednym zdaniemNajważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama.Uzasadnienie nominacjiKiedy tylko zobaczyłam

W kuchni wieczorem
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

znalazła swoje lokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam

I tu będę miała takie te
Ser żółty w cieście naleśnikowym, Cron-o-meter 171

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe (ma mieć dość gęstą konsystencję). Maczaj plastry sera w cieście i smaż na patelni z obu stron. Podawaj natychmiast (gdy danie nie jest ciepłe, dużo traci na smaku) .  CRON-O-Meter   to ciekawe narzędzie on-line, które liczy(...)wpisując proporcje spożywanych białek, węglowodanów i tłuszczów; zalecanym standardem dla dorosłego człowieka są odpowiednio: 10-15%, 55-65% i 25-30%). Język programu to angielski. Można również ustawić francuski. Świetna okazja do przypomnienia lub poszerzenia słownictwa dotyczącego jedzenia. Jeszcze ważna uwaga: ustawiając w „Profile” parametry naszej diety, należy pamiętać, że nasz organizm posiada zdolność wytwarzania witaminy D – wystarczy 15 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Holenderskie naleśniczki pofferties 148

smakoszy i wszystkich tych, którzy lubią jedzenie z całego świata. Obok siebie znajdują się stragany z kuchnią argentyńską, włoską, indyjską, rosyjską, chorwacką, amerykańską, brytyjską, peruwiańską, hiszpańską, meksykańską, niemiecką, francuską, chińską, koreańską, a wśród nich również polską! Nasza rodzima kuchnia (zdecydowanie nie w moim guście) również cieszy się niemałym zainteresowaniem :) W centrum marketu znalazłam źródło prawdziwej inspiracji. Małe, urocze dutch pancakes(...)łyżeczka drożdży szczypta soli Drożdże rozkruszyć do mleka. Wlać do reszty składników i wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 łyżeczce ciasta na placuszek i smażyć z dwóch stron na rumiano. Układać na talerzu po 10 lub 15 sztuk. Podawać z cukrem pudrem, Nutellą i owocami. Tak przygotowywane są naleśniczki :) Zapraszam na oficjalną

Chocolate Muffin Blog
Dacquoise 202

Dacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za

Jacob Tastes
Francuska tarta z jabłkami 182

Dziś spadł u nas pierwszy śnieg. Dobrze, śnieg to może duże słowo, ponieważ we Francji rozpuszcza się on po zaledwie dwóch godzinach.... Pamietam, że gdy tu

Smakuj życie!
Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 127

przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki(...)zachowuje kształt i konsystencję. Dekorować ciasteczka.:)) Moc kamieni - Perła Perły są  niesamowicie kobiece. Perły to jedne z tych ozdób, które dodają kobiecie urody . Stara legenda z wysp Polinezji Francuskiej głosi, że perła była darem od bóstwa Orala, władcy wojny i pokoju, dla ukochanej księżniczki Bora Bora. Oral stworzył perłę ze wszystkich kolorów ryb i rafy koralowej.   Perła powiązana

w mojej kuchni
Placuszki jogurtowe 116

naleśnika, postanowiłyśmy wspólnie z Justinka , Panna Malwinna , Gin , Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy wersji słodkiej, a placuszki przygotowałam(...)sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie wymieszać. Wbić jajko, wlać mleko i jogurt oraz aromat waniliowy - wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką, jednolitą masę. Niewielkie porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu formując placuszki. Smażyć, aż ciasto na wierzchu będzie prawie suche, delikatnie odwrócić i smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z cukrem pudrem, syropem

Codzienne Gotowanie
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 192

Składniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru

Luźna Kuchnia
Mój pierwszy chleb 113

gdzie mieszkam, czyli na Wyspach, niezwykle trudno kupić dobry, smaczny chleb. Tutejsze pieczywo to głównie wszelkiego rodzaju chleby tostowe lub nadmuchane a la francuskie pieczywo z marketów. Jest tu co prawda polska piekarnia i w polskich sklepach można kupić tradycyjne pieczywo, jednak ja w sumie rzadko chadzam do tych sklepów, w związku z czym raczej nie kupuję polskiego pieczywa. Poza(...)już od dawna, lecz jakoś przez dugi czas nie mogłam się zmobilizować. Dziś jednak korzystając z weekendu i dużej ilości wolnego czasu, na spokojnie i bez pośpechu przygotowałam ciasto, postawiłam pod grzejnikiem do wyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika

Codzienne Gotowanie
Coco au Miel 136

Wiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie  magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania

Gotowanie to kochanie
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 186

 Wreszcie i ja jako organizatorka akcji 100 lat Julio! mogę dodać swój wpis z wypróbowanym przepisem Julii Child. Przyznam się, że w pierwszej kolejności na

W kuchni wieczorem
ROLADA BROKUŁOWA 294

Nie każdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Bagietki Orkiszowe Łatwe 143

powiem Wam, że forma do bagietek robi dobrą robotę, idealny kształt, charakterystyczny wzorek na spodzie, równomierne pieczenie. Ja używam formy Kitchen Craft - Crusty Bake , pisałam o niej w poście Francuskie Bagietki z Sezamem (pszenne) . Dostaję coraz więcej maili, w których pytacie o produkty i akcesoria jakie używam, więc jak będzie coś godne uwagi tak jak ta forma to będę pisać(...)wody i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut. Do dużej miski wsypałam mąkę, sól, wlałam rozpuszczone masło i drożdże z cukrem. Wszystko razem zagniotłam i wyrabiałam kilka minut. Potem z ciasta ukształtowałam kulę, włożyłam ją do miski wysmarowanej oliwą z oliwek (można olejem), miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 1,5 h. Chodzi o to aby ciasto podwoiło swoją objętość

Blondynka Gotuje