Croquembouche tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysi zlepionych ze sobą karmelem . Każde ciasteczko wypełnione jest kremem . Mogą osiągać nawet metr . Składniki na Croquembouche : 1 szklanka wody 100 g margaryny 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej 5 jaj szczypta soli Karmel: 1 szklanka cukru 1/4 szklanka(...)wody Nadzienie do Croquembouche : serek waniliowy 150 g serek o smaku moreli 150 g Wykonanie ciasta na Croquembouche : Do garnka wlewamy wodę , wkładamy margarynę , wsypujemy odrobinę soli i czekamy chwile , aż nam się rozpuści margaryna. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do połączenia składników . Zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto mamy już chłodne , wbijamy po jednym jaju i miksujemy
Różowa kuchniaLubię wspólne śniadania. Kiedy kawa lub herbata smakuje inaczej niż zwykle. Kiedy już zwykła owsianka nie wystarcza. Kiedy przez uchylone okno wpada rześki powiew wiatru, a
W kuchni Karmel-itkipierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber, prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni. Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. HamelmanaPrzepis i rysunki z bloga AmberFougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„J. HamelmanSkładniki na 2 chlebkipâte fermentée122 g mąki chlebowej79 g wody3 g soliszczypta drożdżyciasto właściwe320
Stare Garymamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki:30 g świeżych drożdży1/3 szklanki letniej wody3 1/2 szklanki mąki pszennej 6501 1/2 łyżeczki soli1 1/4 szklanki wodyWykonanie:W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej(...)wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy
Kulinarne przygody Gatitykońca jest prawdziwa prawda w tym, co ktoś napisał. Co nie zmienia faktu, że natrafiłem, moim amatorskim zdaniem, na bardzo dobry przepis niejakiego Raymonda Blanc’a, znanego francuskiego szefa kuchni. Z racji tego, że wczoraj miałem urodziny, a jego tartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego(...)trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda. Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej temperaturze 75 g cukry pudru przesianego przez sito 3 żółtka 250 g mąki 2 łyżki wody Słodkie, kruche ciasto Krem cytrynowy: 5 średnich
Right Behind The KitchenKrucha, aromatyczna tarta z wędzonym łososiem i cukinią. Do tego sporo sera, świeże pomidorki. Tarta z wędzonym łososiem jest szybka, ale efektowna. Lekko słony smak łososia
Pociąg Do KuchniEksperymentów ciąg dalszy. Koncepcja była już od dawna ułożona w mojej głowie, brakowało jedynie czasu. Wczoraj wieczorem miałam go aż nadto, postanowiłam więc zabrać się
W poszukiwaniu inspiracjiParę dni temu dzięki uprzejmości firmy Brześć otrzymałam przesyłkę i mam przyjemność testować ich produkty.Firma ta ma w swojej ofercie różne produkty..między innymi ciastka francuskie,ptysiowe, kruche, drożdżowe oraz babki .Groszek ptysiowy nadaje się przeważnie jako dodatek do zup, ale ja postanowiłam zrobić coś innego[ do zupy też na pewno wykorzystam]. W necie wynalazłam przepis na czak czak..zwany(...)pochodzi z kuchni wschodniej, głównie tatarskiej.Tradycyjnie Czak Czak powinien mieć formę piramidy .U mnie jest w innej formie, ale to nie ma żadnego znaczenia.W oryginalnym przepisie robi się ciasto , kroi na małe kawałeczki i smaży w głębokim oleju..ja poszłam na łatwiznę i wykorzystałam groszek ptysiowy Brześć. groszek ptysiowy Brześć [ 1 opak.] 100 g cukru 200 g miodu
Moje domowe kucharzenieCzasami są takie dni, że nie wypędzicie mnie z kuchni, no chyba że siłą lub ewentualnie może mi zabraknąć produktów :), kończę robić drożdżówki a francuskie fugassy już czekają w kolejce :). Lubie kucharzenie, czasem przesadzę i zrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż(...)każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania 5 dag świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: słoik konfitury z dyni cukier puder 1. Roztopić masło i odstawić do wystudzenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże
Apetyczna babeczkałyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier(...)miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być za gorące. Dodajemy do pozostałych składników. Na koniec kruszymy drożdże (jeśli używamy świeżych) lub wsypujemy suche. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciężko się zagniata, dodajemy wody, jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy w cieple miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy je na mniejsze części i formujemy bułeczki
Czerwona PorzeczkaPomysł na chleb (a konkretnie dodatek sera z niebieską czy zieloną pleśnią) zaczerpnęłam z książki Petera Mayle'a i Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza". Gerard Auzet jest właścicielem rodzinnej piekarni w Cavaillon niedaleko Avinionu. Wypieka chleby drożdżowe. Ja preferuję te na zakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort(...)mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli ok. 300 ml wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego
Weekendy w domu i ogrodziePropozycja na szybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie. Składniki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki
R'n'G KitchenUwielbiam tarty, robię je co jakiś czas, często ze składników, które akurat mam w lodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki
Pasja Smakudół). Piec 30 minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche i Johnnym Deppem powstał na podstawie książki Jaoanne Harris "Czekolada" . Film uwielbiam(...)pamięć. Co do książki na razie mam mieszane odczucia. Trzeba tu wspomnieć, że film przedstawia tylko ogólny zarys historii opisanej przez J. Harris. W ostatki z powiewem wiatru do francuskiej wioski/miasteczka Lansquenet przybywa Vianne Rocher z córką Anouk. Ma za sobą wiele różnych miejsc w Europie, po których włóczyła się ze swoją matką, a po jej śmierci z córką. Dzięki
Weekendy w domu i ogrodziecukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać orzechami i przyprawą korzenną. Zawinąć w rulon. Pokroić(...)blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztopionym masłem i piec na złoto ok. 12-15 minut w temperaturze 190 stopni. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka , tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne Inspiracje