przepisy z ciasta francuskiego - 3000 przepisów (strona:161/200)

109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 290

Witajcie kochani. Dziewiąty dzień grudnia już prawie za nami.. Oznacza to, że coraz bardziej "czujemy" nadchodzące święta - chociażby spoglądając na mijające dni w kalendarzu. Nie

Symfonia Smaków
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 159

przygotować na tyle różnych sposób, że trafią w gusta chyba każdego. Są więc cieniutkie, francuskie crepes , pulchniutkie, angielskie pancakes , a także nasze polskie, duże, ale nieco grubsze od francuskich. Mogą być słodkie lub wytrawne, klasyczne, kakaowe czy szpinakowe. Możliwości jest bez liku - tak naprawdę można by jeść naleśniki przez okrągły rok, i się nimi nie znudzić. Nie szalejmy jednak - wystarczy(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zaręczyny, urodziny i makaroniki, czyli wszystko na raz 188

Wszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 149

Coraz bardziej interesujemy się tym, co się dawniej jadało. Nie chodzi już tylko o dworskie i mieszczańskie smaki, które inspirowały się kuchnią francuską i zostały wydane w książkach kucharskich, ale też o smaki chłopskie i regionalne. Typowe dla danej okolicy, która obejmuje często kilka chałup i za rzeką ma już inne smaki. Takie regionalne dania możemy jeść nie tylko(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron

Ugotowane pozamiatane
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 171

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 253

owoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia(...)sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie to się nazywało jajko z szynką na sałatce, poza tym   grecka, francuska, z kurczakiem, tuńczykiem . Przy wyborze sałatek należy pamiętać, żeby nie zamawiać wszystkich z dodatkiem majonezu. Należy też pamiętać o ilości tych sałatek. Nie robić ich zbyt dużo, ponieważ następnego dnia już

Kulinarny karnet Christophera
Liebster Blog Award 96

moje odpowiedzi, mam nadzieję że Ola będzie usatysfakcjonowana   1. Gdybyś mógł mieszkać w dowolnym miejscu na świecie, byłoby to…? Australijskie Sydney, nowozelandzkie Hobart, włoska Toskania lub francuska Prowansja. Bliskość natury, ludzie z pasją – również z tą do gotowania. Idealna dla meteopaty pogoda i piękne krajobrazy. Wszystko w zasięgu ręki/roweru/auta. Szacunek do jedzenia (Australijczycy przenieśli nawet termin krajowego(...)które by to było i z jakiego powodu? 2. Twoja popisowa potrawa to…? 3. Dlaczego zaczęłaś gotować i interesować się kuchnią i kulinariami? 4. Piętrowy bogaty tort czy proste ciasto? Dlaczego tak, a nie inaczej? 5. Twoje ulubione czasopismo to…? 6. Ulubiony produkt spożywczy. Dlaczego akurat ten? 7. Potrawa, której nienawidziłaś w dzieciństwie, to…? 8. Twój preferowany środek transportu

Karo in the Kitchen
Ooochh, aaachhh... Rossi.pl! 74

serio. W najbliższym czasie mam nadzieję zapolować na jakże proste i aż w swojej prostocie genialne naczynko: forma do ciasta w porcjach. Nie musisz nic kroić od razu robisz ciasto pokrojone na kawałki. Następnie w oko mi wpadła firma Guzzini . Przyznam szczerze, ze wcześniej o niej nie słyszałem. Więc tym bardziej z ciekawością postanowiłem się z nią zapoznać. I szczerze(...)pory myślałem, że Peugeot to tylko samochody (i ewentualnie rowery) robi. Ale nieeee, do kuchni pełną gębą się też wpycha, i to w jakim stylu! W pełnym elegancji francuskim stylu! :) W sumie Peugeot to przed wszystkim młynki, wszelakie młynki. Do soli, do pieprzu, do gałki muszkatołowej i innych przypraw. Firma postanowiła globalnie wziąć się do rzeczy i każdy tutaj znajdzie

Marder&Marder Manufacture
Francja: Croissanty 171

niezbyt ładnej pogody światło o 20:00 kompletnie nie nadawało się do robienia zdjęć. Zatem ostatni przepis kuchni francuskiej, swoiste podsumowanie i zamknięcie całości, pojawia się dziś. Moją ostatnią francuską propozycją jest specjał śniadaniowy, bez którego zupełnie nie wyobrażam sobie paryskiego poranka. Moje niestety nie wyglądają tak, jak bym tego chciała, za mała wprawa, ale smakują i tak wyśmienicie. Przepis(...)rozbić wałkiem na cieniutki placuszek, w tej formie po znów umieścić w lodówce. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, olej, cól, jajką i mąkę. Bardzo delikatnie wyrobić gładkie ciasto. Rozciągnąć i rozwałkować tak by boki ciasta miały po 40 cm. Masło ułożyć po środku ciasta i złożyć równiutko boki tak, by na siebie nie nachodziły (coś jak drzwi

Przepysznik - BLW i nie tylko
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 167

źródło: KINO I KUCHNIA *** Dokładnie 30 dni temu obejrzałam pierwszy film z kuchnią w tle w ramach tego szalonego projektu. Dlaczego szalonego? Postawiłam sobie cel - obejrzeć

W kuchni Karmel-itki
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 108

Chianti zaledwie kilkanaście kilometrów od Florencji. Wśród kilku Chianti mnie szczególnie zaciekawiło Chianti Classico Riserva DOCG 2009 ; (Sangiovese 95%, Colorino 5%) wino to dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy. Nos jest subtelny, złożony dominują czerwone owoce, suszone kwiaty i biały pieprz. Wino jest skoncentrowane posiada dobrą strukturę i złożoność, na podniebieniu jest efektowne i długie. Beczka jest(...)firma Blanghe produkuje przepyszne trufle. Próbowaliśmy dwóch smaków Tartufi dolce Bianco i Tartufi dolce Cappuccino. Wszystkie bardzo smaczne, które najlepsze - zdania wśród uczestników degustacji były podzielone. Nie mogło zabraknąć ciast z Weneckiej firmy Pasticceria Fraccaro, cukierni istniejącej od 1932 roku, wypiekającej ciasta według tradycyjnych metod, słynącej z wypieku panettone oraz ciasta śliwkowego. Pełna lista win zaprezentowanych w trakcie degustacji

królestwo garów
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 160

filtrem * Plastry * Gaziki nasączone spirytusem * Czopki * Syropek * Książeczkę zdrowia * Czapkę na głowę * KAWA, dużo kawy !!! Akcja plaża! Nie jest dla każdego, a już z pewnością nie dla mojego syna. Francuski piesek....po mamusi. Do Bałtyku nie wlazł z własnej nieprzymuszonej woli (na siłę już tak :D). Ile wytrwało moje dziecko najdłużej na plaży? maksymalnie gadzinę(...)szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym  cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się

ClauditteMissCooking
Jak polubić gotowanie 179

najmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero zaczynamy gotować. Tak jak pisałam w  notce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą.  Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo(...)jakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik

W kuchni wieczorem