Kruche delikatne ciasto, dużo brokułów i wyrazisty w smaku ser pleśniowy Gorgonzola. Jedno z najlepszym połączeń smakowych! Prosto, szybko i bardzo smacznie. Quiche [czyt.: kisz] to francuska odmiana tarty ze stanowczo większą ilością pysznego nadzienia. Jest bardzo sycący więc wspaniale nada się na samodzielny posiłek, sprawdzi się również podczas wszelkich imprez, można go zjeść również na zimno, nadal będzie pyszny
maniapieczeniaidealny do owsianki, naleśników, jogurtów, szejków białkowych i wielu innych produktów. Syropy Calorie Free Sauce doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów, lodów, wspaniale uzupełnia soczysty smak owoców, doskonale pasuje do gofrów, naleśników czy tostów francuskich. Połączony z mlekiem stanowi doskonałą bazę do orzeźwiających shaków latem, lub rozgrzewających słodkich napoi w zimowe wieczory
ClauditteMissCookingspędziłam na pilnych poszukiwaniach i stworzyłam już wstępne menu. Jako osoba, która zdecydowania przedkłada pieczenie nad gotowanie, przygotowałam same desery i ciasta. Nie każdy z przepisów jest łatwo dostępny. Kilku nie ma wcale (przeszukałam polski, angielski, francuski, niemiecki i rosyjski internet). Nie będę się poddawać i zrobię sobie wycieczkę do miejskiej biblioteki. Na moje szczęście w Liverpoolu jest ogromny księgozbiór
Przepisy Aleksandrysię to kilka osób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą.Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło.Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jedenrodzynek) w poranek
W kuchni Karmel-itkitradycyjne danie z kuchni francuskiej. Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać na stolicy. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut
kgwjanczewowersję financier, francuskich ciastek bankierów. Opowiadałam Wam o nich wiosną, kiedy to upiekłam financier z rabarbarem i białą czekoladą. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek.Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota, jednak ja wolałam upiec jedno duże ciasto i pokroić
Chilli Czosnek i Oliwasłodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą
Chilli Czosnek i OliwaCzasem gdy mam zly dzien lubie zamknac sie w kuchni i cos upichcic. To ciasto jest wlasnie wynikiem takiego szybkiego odreagowania. Zamiast zloscic sie na czlonkow mojej rodziny spozytkowalam energie w bardziej przyjemny sposob.Przepis na ten marmurek czekoladowy pochodzi z francuskiej ksiazki "Chocolat". Polaczenie czekolady z aromatem pomaranczy jest ostatnio moim ulubionym zestawieniem. Te dwa smaki wspaniale przenikaja
Przysmaki KarolkiCiasto: 1 kubek mleka 3/4 szkl wody 0,5 kostki masła łyżka cukru 2 szklanki mąki 8 jajek Nadzienie: 2 op śmietany 36%- 400-500
Luźna KuchniaSugestywna scena wyrabiania ciasta na pizzę z filmu pt. " Kocham Cię na zabój " sprawiła, że wieczorem przygotowałam ciasto, by dziś zaraz po przebudzeniu zrobić sobie podobne śniadanie. W trakcie filmu główny bohater grany przez Kevina Kline'a (równie błyskotliwie jak we "Francuskim pocałunku" z Meg Ryan; tyle że w "pocałunku" grał Francuza, a tu amerykańskiego Włocha) serwował gościowi swojej pizzerii
Weekendy w domu i ogrodzieesencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi za mną jak cień od wielu lat, wstyd się przyznać
Gotowanie to kochanieBrioszki to francuskie buleczki sniadaniowe z duza iloscia masla i jajek.Moje sa odchudzone,ale bardzo smaczne.Jest to takie samo ciasto z jakiego robie chalke.Jest to moim zdanie swietna propozycja wielkanocna.Idealne do koszyczka wielkanocnego.Buleczki sa szczegolnie lubiane przez dzieci.Do ich upieczenia uzylam foremek muffinkowych.Skladniki na 9 brioszek:250 g maki pszennej chlebowej30 g cukru25 g masla125 ml mleka1/4 lyzeczki soli1/2 opakowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wasze wersje angielskiego Christmas cake, puddingu i mince pie, hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam.Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać świąteczne specjały
Mia Cucina Sofietaprzygotujemy smakołyki kuchni świata. Będzie okazja, by skosztować frykasów kuchni rosyjskiej, hiszpańskiej, szwedzkiej, litewskiej, tureckiej, meksykańskiej, francuskiej i żydowskiej (za którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę
Bon Appetit Małgorzaty