Cześć wiem że już długo nic nie było, ale dziś mam dla Was ciasto z owocami leśnymi. Składniki na kruche ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru Składniki na budyniową masę: 5 białek 1 szklanka brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanka oleju
Panda i jej światSzarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu
maniapieczeniaspróbować! Jasne ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, 1jajko. Mąkę przesiać, posiekać z miękką margaryną. Dodać cukier i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i na 30 min wstawić do zamrażalnika. Ciemne ciasto: 3 jajka, szklanka gęstej śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki kakao
Z miłości do słodkościrolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Jest idealne - rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, po upieczeniu pozostaje idealnie kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych(...)sólpieprz150 g sera cheddar1 łyżeczka gałki muszkatołowejMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Pory pokroić w krążki, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Zdjąć z patelni. Rozpuścić resztę masła, podsmażyć pokrojonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodzieliłam na dwie porcje. Z jednej zrobiłam pierogi z jagodami, zaś z reszty- pyszne ciasto z musem. Wspaniałe, chrupiące ciasto, mus i beza to poezja smaku i aromatu. Polecam!!! Kruche ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 2-3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka Mus jagodowy: 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru 1 opakowanie
Ciasteczkowy PotwórKisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania Ciasto z wiśniami: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części, wylepiamy blaszki jednakowego rozmiaru, nakłuwamy widelcem, posypujemy kaszą manną i pokrywamy wiśniami. Ubijamy pianę
Kuchnia w czekoladziewszystko stężało. Na zastygniętym kremie ułożyć świeże maliny i udekorować listkami mięty. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: czekolada , herbatniki , kremówka , maliny , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniampiekarnikową blachę ciasteczek potrzebujemy: 20 g zmielonych ziaren konopii 220 g mąki pszennej 140 g masła 60 g cukru 2 żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, składniki na ciasto kruche oczywiście muszą być zimne. ;) Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto, wycinamy ciasteczka o kształtach jakie
MamaOskarkaSzarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam! Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka
Blog z Apetytemzapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty. Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody(...)świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekoladą (tylko błagam nie z proszku!). Dla bardziej świątecznego efektu, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu, albo domowej przyprawy piernikowej. Składniki:Kruche ciasto:2 żółtkajajko150 g masła3 szklanki mąki pszennej100 g cukruMasa biszkoptowa:2 jajkapół szklanki cukrułyżeczka ekstraktu waniliowego3 łyżki mleka80 g mąki pszennejdodatkowo:szklanka świeżej żurawiny wielkoowocowejcukier puder do posypania ciastaSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościpierwszy nasze borówki wydały dość spory plon:) Od razu zobaczyłam w myślach tartaletki:)) Po kilku minutach w lodówce chłodziło się kruche ciasto a ja już przygotowywałam krem. I w taki oto błyskawiczny sposób powstały pyszne kruche tarteletki z lekkim kremem i górą borówek:) Ciasto: 130g masła lub margaryny, 60g cukru, 250g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkościmiski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy
Aga w kuchniwygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Kruchy spód połączony z delikatną kremową pianką i warstwą galaretki, zawsze zachwyca moich gości prezencją i smakiem. Wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki 4 żółtka 1 margaryna 3 łyżki śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki lub żurawina słoik powideł śliwkowych (mogą być inne
Cynamonowe szczęściePokusiłam się o kolejne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Tym razem urzekły mnie te "oczy" z ciemnego kruchego ciasta i marmolady:) Na pierwszy rzut oka ciasto wydało mi się nieziemsko pracochłonne, ale w rzeczywistości wcale takie nie jest. Co do smaku hmm, ciasto bardzo smaczne, jednak piekłam ściśle według przepisu, który znalazłam i ciemne kulki wyszły bardzo twarde. Dlatego
Z miłości do słodkościsłodziuchne i żółciutkie, że zdrobnienia cisną się same. A rogaliki cisną się do ust. Takie na jeden, góra dwa kęsy. I kruszą się fajnie. Macie ochotę? Zrobiłam 3 eksperymentalne ciasta kruche z dodatkiem puree z dyni lub startej dyni. Wygrało właśnie to, chociaż dzielni testerzy zjedli wszystko. :) Część upiekałam z nadzieniem z tahini, a część z nutellą. Polecam obie wersje
Pełny talerz