przedstawiam przepis na łatwe, szybkie i przepyszne ciasto z wiśniami i bezą. Generalnie wiśnie można zamienić na inne owoce, a przepis jest na prawdę łatwy w wykonaniu. Proste maślane ciasto kruche, szybka beza i wiśnie, polecam na każdą okazję. U mnie rozeszło się w kilka chwil, zapraszam! Scroll down for recipe in English Ciasto z wiśniami i bezą (blaszka
karmelowynich trochę proszku do pieczenia, aby trochę urosły. Na zdjęciu są jeszcze przed dekoracją. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Moje wypieki . Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie Przygotuj miski, wagę kuchenną, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, foremki do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdek, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko, nóż, folię spożywczą. Przygotuj składniki(...)pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, cynamon i sól przesiej na stolnicę. Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na przesianych składnikach. Całość przesiekaj nożem, a następnie szybko wyrób dłońmi. Z kruchego ciasta uformuj kulę, którą owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej
blog.moje-pasje.infojeżeli wybierzemy jabłka, które nie ciemnieją po obraniu. Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Serniki gotowane , Tarty i kruche ciasta , Wielkanoc Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kajmak , orzechy włoskie , twaróg
https:KKuchniaMniamsmaku przypomina nieco ciasto pleśniak ale uważam, że jest o całe niebo lepsze. Kruche ciasto, wyraziste w smaku czarne porzeczki plus beza dały wspaniałe połączenie. Nie wiedziałam, że wyjdzie mi tak przepyszne ciasto. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki
Na słodko lub wytrawniepełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi owocami nie brakuje, a że ciasta z gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z budyniem i gruszkami w karmelu. Składniki 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 żółtka 0,5 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie czekoladowe
RAROSSAdajemy pozostałą część ciasta. Można ją rozwałkować i pociąć radełkiem, jak to ja zrobiłam lub potrzeć na grubych oczkach tarki, rozdrobnić palcami, czy powykrawać foremkami do ciasteczek różne kształty. Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier
Smakowy Rajpapier. Piec w 200 st. 6-8 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Ostudzić. Kremówkę przelać do rondelka, dodać tymianek i zagotować. Zdjąć z palnika, przykryć i odstawić na 30-60 minut. Odcedzić, schłodzić w lodówce przez noc. Kremówk ubić z mascarpone i miodem na sztywny krem. Kruchy spód posmarować dżemem, na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift(...)Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonkażdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli zależy Wam na dużym kontraście(...)szynki ( zwykłej lub parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min
Mia Cucina SofietaSwięta wielkanocne coraz bliżej pora zaplanować ciasta jakie pojawią się na świątecznym stole? U nas pojawi się mazurek z masą kajmakową kakaową. Ciasto kruche wyszło rewelacyjne pyszne w smaku, dodatkowych walorów smakowych dodała masa kajmakowa kakaowa. Mazurek wielkanocny składniki
Kulinarne pyszności MolkiDeser, który można przygotować na wiele sposobów – z ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, waflowego. Nadzieniem może być bita śmietana, krem budyniowy, karpatkowy… i nie tylko. Samo przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek
mojewypiekiinietylkomusem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają się w ustach pod wpływem pysznego wypełnienia. Kwaśne śliwki fajnie smakują ze słodkim kremem kajmakowym. Warstwa ciasta jest dość cienka więc rurki nie są zapychające, ani mdłe. Serdecznie zapraszam! Niech was nie zrazi długi opis. Chciałam(...)nadzienia można przechować w szczelnym pudełku do 7 dni. Rurki z nadzieniem trzeba zjeść w przeciągu 3 dni i przechowywać w lodówce. *Można użyć innej mąki, ale krupczatka do ciast kruchych sprawdza się najlepiej. Smacznego
moj przepis naJeżeli lubisz jabłka z dodatkiem cynamonu, a do tego cudownie kruche ciasto, jest to propozycja dla Ciebie :) Do pieczenia wykorzystałam formę do muffinów, wysmarowałam ją tłuszczem i posypałam bułką tartą, dzięki temu babeczki po upieczeniu pięknie wyskakiwały z formy do moich dłoni. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g margaryny 2 żółtka 5 łyżek cukru szczypta
Smakołyki Berenikistaram się zjeść ich jak najwięcej. Wiadomo, najlepsze prosto z drzewka, ale dodawanie ich do przetworów, deserów czy ciast uważam za strzał w dziesiątkę. Dziś na przykład zaproponuje Wam Kruche ciasto z czereśniami. Wyszło przepyszne!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko3 duże garści czereśniżółtko do wysmarowania ciasta2 łyżki cukruSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy
Słodkie Przyjemnościmogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki. Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem(...)Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle
Mia Cucina Sofieta