pomarańczy 100 g cukru pudru 3 jajka Dodatkowo: 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od kruchego ciasta: wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy przy pomocy ostrego noża, dodatkowo siekając masło na drobniejsze kawałki. Gdy będzie konsystencji mokrego piasku, szybko zagniatamy na jednolite ciasto(...)cukier zacznie się karmelizować. Układamy plastry pomarańczy i gotujemy w karmelu po 2 minuty z każdej strony. Wykładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na placek większy niż średnica formy (ok. 26-27 cm). Wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Wyjmujemy, przykrywamy
My Culinary Artwypróbować go ze śliwkami. Na blogu znajdziecie mnóstwo wypieków ze śliwkami. W tym roku śliwki pojawiły się tak szybko, że już w lipcu piekłam pierwsze kruche ze śliwkami . Potem za jakiś czas upiekłam ciasto ucierane ze śliwkami . Długo nie czekając upiekłam drożdżowe …Jak widać ze śliwek można upiec dowolne ciasto, więc pleśniak ze śliwkami to kolejny wypiek z tymi(...)śliwek Pokrojone i zimne masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól posiekaj nożem do otworzenia kruszonki. Ja zrobiłam to w malakserze. Do wytworzonej kruszonki dodaj żółtka i zarób kruche ciasto. Podziel ciasto na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki. Drugą część podziel znowu na dwie. Do jednej części dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Owiń oba kawałki
codojedzeniaśliwkami to koniecznie wypróbuj też przepis na wegańskie crumble ze śliwkami i brzoskwiniami . Tarta ze śliwkami i cynamonem Bezglutenowa tarta rustykalna uwodzi aromatem cynamonu i soczystymi śliwkami. Ciasto jest kruche i delikatne. Składa się z mąki gryczanej, mleka kokosowego, jajka, oleju kokosowego, odrobiny ksylitolu i szczypty proszku do pieczenia. Warto wybrać do jego przygotowania sprawdzoną mąkę gryczaną niepaloną o delikatnym(...)piekarnika oraz papier. Ciasto ze względu na swój charakter nie musi być regularne w kształcie. Cały urok galette tkwi w niedbale zawiniętych krawędziach, co tylko dodaje jej uroku. Kruche ciasto jest tylko rozwałkowane i odręcznie złożone. Świetnie sprawdzi się jako przepis dla początkujących amatorów słodkich wypieków bezglutenowych. Ciasto powinno być dość elastyczne. Najłatwiej ciasto składać unosząc papier i zawiać
Book of spellscukru kryształu 8 jaj 25 dkg margaryny 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + opakowanie pierniczków w czekoladzie Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek(...)sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Pychotkaaachyba nic nie muszę mówić wystarczy spojrzeć. Mniam Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i szybko zagnieść ciasto. Ulepić kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, naczynie zamknięte, interwał, czas 1 minuta. Wyjąć z naczynia i włożyć do woreczka foliowego i na godzinę do lodówki. Przygotowanie masy cytrynowej
Kuchnia Pokoleńprzygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 150 g zimnej margaryny lub masła Wszystkie składniki dokładnie i szybko zagnieść. Jak ciasto będzie już jednolite uformować kulkę i schować
Jedzeniomaniawysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. 4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki. 5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej
Mała Cukierenkawysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. 4. Przygotować kruche ciasto według przepisu „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Z ciasta foremką wycinać laleczki. 5. Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej
Mała Cukierenkacukier waniliowy, zimne masło pokrojone na drobne kawałki, purée z dyni, żółtka, cynamon oraz sól, ze składników zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno wyjść bardziej lepkie i miękkie od tradycyjnego ciasta kruchego, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki (w zależności od konsystencji purée, może zaistnieć potrzeba dodania jej nieco więcej niż przewiduje przepis) - ciasto zafoliować, schłodzić - schłodzone ciasto podzielić(...)rogaliki piec w 180-190 stopniach przez około 15 minut - upieczone delikatnie zdjąć z blachy (są dość kruche na ciepło) - w identyczny sposób postępować z resztą ciasta - rogaliki tuż po upieczeniu są kruche, na drugi dzień (bez względu na sposób przechowywania) nieco miękną, nie wpływa to jednak na ich walory
Smakołyki BerenikiDelikatny kruchy spód, cieniutka warstwa konfitury różanej słodka polewa z białej czekolady i śmietany kremówki, dekoracja z pokruszonych bez. Składniki na ciasto kruche: • 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli Dodatkowo: • 1 szklanka konfitury różanej • Około 5 kandyzowanych wiśni • Pokruszone bezy • opcjonalnie – odrobina barwnika w żelu • Polewa(...)zacznie gęstnieć. Kremówkę zdejmujemy z palnika, dodajemy kawałki posiekanej czekolady , energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy, dodajemy barwnik i mieszamy do połączenia. Gotową masę wykładamy na ciasto i dekorujemy według uznania Na kruchym i wystudzonym spodzie rozprowadzić równo dżem malinowy. Na wierzch wylać wciąż lekko ciepłą polewę z białej czekolady, wyrównać. Posypać posiekanymi owocami liofilizowanymi, odstawić do stężenia. Smacznego
Podróż w kulinariaUwielbiam kruche ciasta a w połączeniu z budyniem w szczególności. To najlepiej smakuje dobrze schłodzone ale trudno się mu oprzeć i czekać aż całkiem ostygnie ;) Musicie koniecznie je upiec, wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy :) Ciasto: 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 100 g mąki krupczatki Młynomag 230 g zimnej margaryny 1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru 2 jajka(...)ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;) Budynie przygotować w 750 ml mleka. Rabarbar obrać i pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również
Smakołyki Asidorzuciłam też nieco orzechów nerkowca. Do przygotowania karmelu użyłam miodu z gospodarstwa pasiecznego " "Złoty Ul" . Wykorzystałam miód lipowy, ale z powodzeniem możecie zastąpić go miodem wielokwiatowym lub gryczanym. Składniki: Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 120 g miodu naturalnego 40 g cukru trzcinowego(...)nakłuć widelcem. * ( korpusy do babeczek piekłam w blasze do muffinek ) Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Do kruchych korpusów włożyć po łyżeczce dżemu pomarańczowego. W rondelku rozpuścić miód z cukrem, gotować chwilę, aż nabierze bursztynowego
kolorowotorcikowoKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco prostsza w wykonaniu - nie trzeba rozwałkowywać ciasta, piecze się je też szybciej, a do tego można je szybko zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na przekąskę. Takie mini serniczki sprawdzą się też idealnie(...)ksylitolem. Serniczki w wyglądzie przypominają mi oreo i myślę, że wyglądają bardzo uroczo i wykwintnie. Z pewnością będą też doskonale prezentować się na świątecznym stolę :) Składniki (10-12 sztuk): Kruche ciasto: 100 g zimnego masła 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu Masa serowa: 400 g twarogu sernikowego (polecam Wieluń. Mój Ulubiony) 1 jajko
Healthy food explorerSezon na gruszki więc u mnie tarta z gruszkami. Kruche, delikatne ciasto o smaku waniliowym z waniliową masą budyniową i pysznymi gruszkami to idealne połączenie... ...a jak polejemy całość roztopioną, ciepłą czekoladą...mniammmmm... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g
Wypieki Reneukryć, że odkąd prowadzimy bloga to ciasto kruche ciągle nam towarzyszy. A to jakieś babeczki, a to znów tarty
Kuchenne Wariacje