tartaletki. Kruche korpusiki wypełnione waniliowym kremem i udekorowane sezonowymi owocami. Jeśli nie macie ochoty na zabawę z małymi tartaletkami, śmiało możecie zrobić jedną większą tartę. Też będzie pysznie ;) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Wykonanie: Mąkę połączyć z cukrem pudrem oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Masło dodać do mąki - posiekać nożem lub zmiksować w malakserze. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Ciasto schłodzić w lodówce min. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wykrawać krążki
kolorowotorcikowosmaku. Efektowna, choć dziecinnie łatwa w przygotowaniu. Dzisiejsza tarta jest ciastem idealnym! Polecam każdemu łasuchowi, który nie lubi się męczyć w kuchni, a jednocześnie nie zje czegoś oklepanego :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 g śmietanki 24% 2 batoniki Snickers Na wierzch: 2 batoniki Snickers(...)przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy nim dno i brzegi blachy. Nakłuwamy sowicie widelcem i pieczemy 35 minut w 190 stopniach, studzimy. Mascarpone i śmietankę miksujemy ze sobą 3-4 minuty. Snickersy kroimy na mniejsze kawałeczki, połowę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką, wykładamy na kruchy spód. Drugą część batoników wysypujemy na wierzch
sama złodyczsobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii(...)bakalie/czekoladę - lekko docisnąć. Zawinąć łapki i wykałaczką zrobić oczka i nosek. Piec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Przepis przygotowałam na bazie przepisu Ciasto kruche słodkie z książki "Kulinarne ABC - Thermomix
Mania Wypiekaniaznajdziecie właśnie w przepisie poniżej, po którego wykorzystaniu rozpłyniecie się w jesiennym smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej) 250 g miękkiego masła
Kuchnia w Słońcu Skąpanapołowy) - ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez 20-25 minut do zrumienienia - spód z ciasta pozostawić do ostygnięcia - śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - czekoladę z orzechami schłodzić w lodówce, następnie posiekać na drobne kawałki - na kruchy spód wysypać 2/3 posiekanej czekolady i orzechów - na wysypanych kawałkach poukładać gęsto śliwki skórką do dołu, najlepiej
Smakołyki BerenikiSłodkie i delikatne w smaku rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, obficie nadziane masą makową. Nikt się im nie oprze! Ich wielkość sprawia, że na jednej sztuce nie poprzestaniecie :) Może i u Was królować będą na świątecznym stole? Polecam! Składniki: Ciasto krucho-drożdżowe: 600 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 200 g masła 1 jajko+ 1 żółtko(...)migdałów, posiekanych w kostkę 2 duże łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: białko jajka do posmarowania rogalików posiekane migdały i cukier do posypania rogalików (opcjonalnie, ja pominęłam) Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Drożdże wkruszyć do miski, zasypać cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na kilka minut, aż drożdże "ruszą". Mąkę przesiać do innej miski, dodać pokrojone w kostkę masło, 1 jajko
Nastoletnie Wypiekaniejednej strony wydłużamy na kształt pisanki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie pieczemy w 200 st. prze ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle(...)dekoracji: migdały, żurawina, pestki z dyni, kandyzowana skórka pomarańczowa wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy masę kajmakową i całość miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Gotową masę równomiernie rozsmarowujemy na kruchym cieście. Wież dowolnie dekorujemy. Ciasto schładzamy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto kruche 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 jajek Składniki na budyń czekoladowy: 850 ml mleka 3 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem Składniki na masę serową: 1 kg (wiaderko) sera 1/2 szklanka cukru 125 g miękkiego masła 3 jajka 1 budyń waniliowy Wykonanie(...)podanych składników na ciasto zagnieść kruche. które następnie wyłożyć na blaszkę. Z mleka ugotować budyń. Ważne aby budyń wylać od razu na ciasto i równo rozsmarować. ser zmiksować ma masłem, cukrem, jajkami oraz budyniem. Wylać na budyń. Najlepiej żeby nie był on bardzo gorący. Całość piec ok 55-60 minut
Pychotkaaaulubionej tarty. Delikatny, kruchy spód, obłędnie kremowa masa mascarpone , soczyste czereśnie i galaretka. Takie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Tarta jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło(...)składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty ( 26 cm ), pieczemy ok. 20 minut / 200 C. MASA: Żółtka ubijamy z cukrem , dodajemy ziarenka wanilii , skórkę cytrynową i mascarpone – mieszamy, wylewamy na wystudzony kruchy spód. CAŁOŚĆ: Na tarcie układamy wydrylowane czereśnie i zalewamy
Ostra na Słodkoskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 230 g cukru 150 g margaryny, schłodzonej 100 g masła, schłodzonego 5 żółtek 2 łyżki octu 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Ja chwilkę podpiekam. składniki na warstwę owocową
Domowy Smak Jedzeniawszelkiego rodzaju imprezy. Wychodzi ich dość duża porcja, nie pamiętam dokładnie, ale coś koło 50 sztuk. Ale nie ma co się martwić, bo schodzą jak ciepłe bułeczki :D Składniki: kruche ciasto 3,5 szklanki mąki margaryna (zimna) 4 łyżki śmietany 2 jajka szczypta soli dodatkowo roztrzepane jajko do posmarowania Składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce minimum godzinę
Gotuj z AgnesProsta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru
Mała CukierenkaProsta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym, waniliowym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru
Mała CukierenkaTort mięsny w moim wykonaniu to kruche ciasto faszerowane mięsnym farszem. Danie to jest idealne na obiad zwłaszcza, że można je przygotować dzień wcześniej a upiec w momencie, który najbardziej nam odpowiada. Tort ten jest nie tylko pyszny ale i bardzo sycący. Tort ten piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Składniki: Ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła
Mama GotujeCiasteczka są niesamowicie delikatne , a zarazem kruche .Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają! SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 300 g- miękkie masło – ok. 230 g- płatki migdałowe – 100 g- olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka- cukier
Ostra na Słodko