mnie od A do Z, a tym samym zawierało jakieś „super-ekstra” polepszacze smakowe (żeby tylko!). Postanowiłam więc, metodą prób i błędów, upiec ten sernik sama. O ile z ciastem kruchym nie było problemu, to nad masą musiałam trochę popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii(...)Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 125 g miękkiej margaryny lub masła 2 szklanki cukru 8 jajek
MyCookBook.plDzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej
Polska Zupaeksperymentować zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek(...)łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina
W kuchennym oknie EwyPierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to mięsa
Marta Gotujeznalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży 1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego
Ciasteczkowy PotwórDziś zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zachęcamy do wypróbowania przepisu na ciasto agrestowe. Przepis ten znaleźć można również w aktualnym numerze czasopisma "Tina". Wypiek ten to połączenie ciasta kruchego z kwaskowatym agrestem i słodką różową pianą, więc smaki się wzajemnie ciekawie przenikają i uzupełniają. Kruche ciasto agrestowe z różową pianą SKŁADNIKI: 200 g margaryny lub masła 5 jajek 2 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie(...)przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz
OstryKęsSmaczny i prosty deser z ciasta kruchego - tartaletki, czyli małe babeczki. Najlepiej smakują z bitą śmietaną, galaretką czy (jak w mojej wersji) z pysznym kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną. Świetnie sprawdzają się na stole z karnawałowymi przekąskami. Składniki (na 6 babeczek): kruche ciasto -70 g miękkiego masła -150 g mąki pszennej -ok. 3 łyżek cukru pudru (30 g) - żółtko - szczypta
Kuchnia EllieCześć , Wczoraj wpadli do mnie goście , więc trzeba było coś upichić:)) Przedstawiam Wam dziś ciasto kokosowo - śmietanowe:))))))) składniki ciasto kruche: mąka pszenna 3 szklanki cukier puder 1 szklanka margaryna 250 g żółtka 6 proszek do pieczenia 2 łyżeczki Masa śmietankowo- kokosowa śmietana 18% kwaśna 1200 g cukier 1 szklanka białka 6 budyń śmietankowy 2 opakowania cukier wanilinowy(...)opakowanie wiórki kokosowe 200 g Sposób przygotowania: Kruche ciasto : mąkę , cukier puder, proszek przesiewamy przez sitko, dodajemy żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części jedną chowamy w zamrażarce. Masa: Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie dodać budyń zmieszany z śmietaną , dorzucamy wiórki. Blachę wykładamy papierem
Cukier&Puderroślin z ogródka - czyli na rabarbar :) Roślina bogata w żelazo, ale niestety jej spożycie w nadmiarze nie jest zbytnio wskazane :) Dlatego ja proponuję niewielką tartę z rabarbarem ;) Z gotowego ciasta kruchego, które całkiem przez przypadek nabyłam... :P Tarta z rabarbarem Składniki: opakowanie kruchego ciasta 450 g rabarbaru dżem wiśniowy cukier puder Przygotowanie: Formę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką
Lawendowe NieboZostało mi trochę masy makowej ze STRUCLI, do tego miałam gotowe, kiedyś zakupione zamrożone kruche ciasto... I to wszystko, choć za gotowym ciastem kruchym nie przepadam, to nie ukrywam, że mnie jego obecność w zapasach ucieszyła :)Zawijańce makowe gotowe w 5 minut :) plus czas na pieczenie.Czytaj więcej
bistro mamaChodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto … i porowe nadzienie z serem pleśniowym tworzą rewelacyjną całość , która jest świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szkl- masło – 100 g- jajko
Ostra na SłodkoKolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat!Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się
Ostra na Słodkoprosty i szybki sposób możemy przygotować, pyszne ciasto truskawkowe , gdy jeszcze nie mamy świeżych truskawekCiasto truskawkowe SKŁADNIKI:CIASTO KRUCHE:cukier - 3 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmargaryna -250 gproszek do pieczenia -2 łyżeczkimąka- 2 szkltłuszcz do formyMASA TRUSKAWKOWAdżem truskawkowy - 2 słoikikisiel truskawkowy - 1 opak PRZYGOTOWANIE:Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę pokroić na kawałki, posiekać z mąkę(...)Dodać żółtka i cukier, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebek foliowych, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA TRUSKAWKOWA Dżemy truskawkowe wyłożyć do miski, dodać kisiel w proszku truskawkowy, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem. Pierwszą część ciasta wyłożyć na spód blachy, na ciasto wyłożyć masę truskawkową, na masę wyłożyć
Kuchnia Danusidodajemy po łyżeczce cukru. Na koniec dodajemy serek ricotta albo jeśli nie mamy to również fajnie sprawdzi się mascarpone. Kiedy mam wszystkie składniki, pora na złożenie ciasta. Pierwsze kruche ciasto kładziemy na spodzie brytfanki i nakładamy na nie 1/2 masy karmelowej. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany i przykrywamy ją drugim kawałkiem ciasta. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy karmelowej
ciastkarnia na kruchym spodzie