Założyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a w połączeniu z kruchym ciastem kusi jeszcze bardziej :) Naprodukowałam go nieco z górką i z ogromną przyjemnością zjadłam bez żadnych dodatków. Namawiam Was do samodzielnego przyrządzania tego typu deserów, bo paleta smaków jest znacznie
zadanie-gotowanieBlueberry Corner by "jagodzianka" Na początku maja, w kuchni króluje rabarbar. Przekonałam się o tym zaglądając na portale społecznościowe. U mnie skojarzenie było jedno … Przeczytaj cały artykuł Post Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMój pierwszy w życiu mazurek-nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć całe święta. To taka próba generalna przed nadchodzącą Wielkanocą. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 torebka cukru wanilinowego Delecta(...)kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony płatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać posiekane zimne masło, siekaczem do ciasta kruchego połączyć składniki a potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Rozwałkować przez papier pergaminowy, dzięki temu nie będzie kleić się do wałka, gotowym szablonem z tektury
Wanilia i KardamonTartę z owocami i beszamelem wybrała moja córka. Zresztą ku mojej radości, ponieważ nigdy dotąd nie próbowałam beszamelu na słodko i smak ten wzbudzał moją ciekawość. Przyznaję, że połączenie kruchego ciasta, słodkiego sosu i lekko kwaśnych owoców jest bardzo udane. Spróbowałam odtworzyć ten deser teraz, przy okazji naszego obecnego hasła . Moja wersja różni się nieco od swojego krakowskiego pierwowzoru
zadanie-gotowanieŁasuchy ? - jesteście ? Dziś polecam torcik kruchy, z musem czekoladowym. Przyznać muszę, że torcik wart jest wypróbowania. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 200 g masła 130 g margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
kolorowotorcikowoZawsze podczas rodzinnych uroczystości ciasta z dużą ilością kremu a małą ilością ciasta cieszą się największą popularnością;)) Dlatego przygotowałam cienkie kruche ciasto z bezą. Zużyłam też mały zapas malin z zamrażalnika i zrobiłam maślano - ajerkoniakowy dla dorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) Ciasto
Z miłości do słodkościjesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi stąd . Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom z inwencją twórczą. Zagniecione ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kruche ciasto (na ok. 6 foremek na muffinki) : 4 żółtka 40 g cukru 200 g mąki 130 g masła Zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie wykładamy ciastem foremki. Nadzienie: ok. 0,5 kg jabłek 3 łyżki miodu 1 – 2 łyżeczki cynamonu łyżka masła Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. W garnku z grubym dnem(...)górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30 min – bez musi się ładnie podpiec i być krucha z wierzchu (u mnie niestety coś poszło nie tak i wyszła zbyt miękka). Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaKruche babeczki wypełnione smacznym, lekko kwaskowatym kremem z rabarbaru. Na wierzchu bezowa czapeczka dla osłody :) BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% MASA RABARBAROWA: 500g rabarbaru 3/4 szklanka cukru 2 łyżki wody 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła(...)piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Ciasteczka , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: rabarbar
https:KKuchniaMniamBardzo lubię cebulę. Dziś proponuję cebulę pod postacią rosyjskiego ciasta cebulowego. Jest to kruche ciasto z cebulowym farszem. Ciasto wyszło lekko słodkie a jednocześnie odrobinę pikantne, dla mnie pyszne. Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 łyżki wody 1 żółtko ½ łyżeczka soli farsz: 1 kg cebuli 50 g smalcu 4 łyżki wody 180 g śmietany 1 łyżka
Mama Gotujepokroić w kostkę. Zmieszać mąkę z cukrem, cukrem pudrem oraz solą. Do suchych składników dodać masło - zmiksować w malakserze lub posiekać nożem. Na koniec dodać jajko - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkować, podsypując mąką, na grubość około 4-5 mm. Wykrawać
kolorowotorcikowoI jeszcze jedno truskawkowe ciacho ( to chyba już ostatnie w tym sezonie! ;) ).Choć póki sezon trwa staram się w pełni go wykorzystywać … bo następna okazja
Ostra na Słodkozdania, a wczoraj byłam w szkole, i później jakoś tak... Czasu mi zbrakło.W związku z tym dzisiaj, na osłodę, mam dla Was cudownie jesienne, naprawdę pyszne ciasto. Najpierw przygotowałam mój ulubiony kruchy spód z przepisu Michela Roux, później obrałam i pokroiłam jabłka, na końcu przygotowałam kisielową pianę. Złożyłam wszystko w całość i upiekłam. Wyszło wspaniale - szarlotka pachniała obłędnie, jabłka(...)dwie łyżki i jedna łyżeczka cukru); takie, w które można się wgryźć (dosłownie), to to jest zdecydowanie coś dla Was.Szarlotka z kisielową piankąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)ciasto kruche:250 g mąki pszennej125 g miękkiego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solikisielowa pianka:1/2 opakowania kisielu żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele czasu na pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota! Ciasto jabłkowe: 300g mąki pszennej, 50g masła, 2 jajka
Z miłości do słodkościPołączenie kwaśnego smaku rabarbaru ze słodką bezą Składniki kruche ciasto: 150 g mąki 75 g margaryny 1 kopiasta łyżka cukru pudru 1 żółtko 3-4 łyżki zimnej wody mus rabarbarowy: 2 … Czytaj dalej Tartinki z rabarbarem i bezą
czarrna od kuchnimasło, 3-4 łyżki dżem morelowy, 1 słoiczek sok z 1/2 cytryny Przygotowanie Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy sól, posiekane schłodzone masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy na wysypanym mąką blacie, przekładamy do formy na tartę, delikatnie dociskamy. Ponownie schładzamy przez około
Gotowanie moimi oczami