kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:125/735)

galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 151

późno się obudziłam, bo baaardzo trudno było mi znaleźć te owoce. Całe szczęście, że się udało i mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą

chili & sugar
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 210

Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe(...)śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę rozpuścić, dodać cukier, jajka, mąkę i proszek. Wszystko razem dobrze

Smakowy Raj
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ 266

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki ( forma 20x33cm): Kruche ciasto: 2½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek (białka odstawiamy do piany) 250g zimnego masła/margaryny szczypta soli Pianka budyniowa

Słodkie zapomnienie
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 168

potęgę. Dzi ś  chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał(...)również papier do pieczenia).  W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem

La grande e la piccola cuoca
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 167

roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś(...)porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu 120 g masła 1 łyżka soli 2 jajka około ½ szklanki zimnej wody Przepis: Do niniejszego przepisu kaczkę należy wytrybować. W tym znacznie prościej

GRUBY WAŁEK
Ciasto kruche ze śliwkami i serem 210

kostka margaryny 5 jaj 1 szklanka + 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka smalcu lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser: 0,5 … Czytaj dalej Ciasto kruche ze śliwkami i serem

czarrna od kuchni
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 177

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta. Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie(...)ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej szczypta soli 1 żółtko 4 łyżki zimnej wody Wykonanie: pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami 225

ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło powszednie Tagged: budyń , ciasto , ciasto kruche , śliwki

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Ciasto kruche z jagodami 143

Nawet nie wiem kiedy minął kolejny tydzień. A przed nami weekend więc będzie propozycja czegoś słodkiego. Proponuję dziś Wam ciasto kruche z jagodami. Mniam. Składniki: 4 jajka 100 g masła 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl cukru 1 szkl mrożonych jagód 1 budyń w proszku o smaku krówkowym( lub innym(...)blaszka 24x24 Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarteletki ze śliwkami na kruchym spodzie 175

odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy(...)kruche ciasto, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Przygotowujemy formę na babeczki lub inne ceramiczne naczynia, smarujemy ranty masłem i wykładamy kawałkami rozwałkowanego ciasta. Kroimy w cienkie plastry śliwy i wypełniamy nimi formy, wierzch posypujemy cukrem brązowym. 3. Pieczemy w 200 C, przez ok. 20- 25 minut, aż ciasto zbrązowieje

Apetyczna babeczka
Mini tarty cytrynowe 177

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski

Korniszonki
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 293

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut

W kuchni Katie
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 160

uroczystość.  " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik Pawła Małeckiego 187

ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam. Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 50 g masła 50 g margaryny

Kulinarne pyszności Molki
Pychotka z migdałami 561

sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. – Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową płatków migdałowych po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciastakruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem – Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym

To co kocham
Galette z persymoną i burakiem 147

koziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Jednak pośpiech w kuchni nie popłaca! ;) * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej

Food Square
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 516

Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru(...)cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą

Cukiernia Pychotki
Pierniczki 158

cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kruchy placek orzechowo – żurawinowy 276

pozostałego ciasta formujemy w dłoniach wałeczki i układamy je na wierzchu ciasta, łącząc nim przeciwległe brzegi ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Kategoria: żarło powszednie Tagged: ciasto , ciasto kruche , orzechy laskowe , whisky , żurawina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Waniliowe ciasteczka renifery 173

niego jajko, żółtko oraz włożyć masło, sól i nasionka z laski wanilii. Zagnieść szybko składniki jak najmniej dotykając ciepłymi rękami ciasto. Najlepiej zagniatać na początku nożem lub zagniataczką do ciasta kruchego. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać ciasto partiami wycinając niewielkie okręgi np. szklanką. Układać blisko siebie na blasze

Pyry na Gaz
Pychotka 131

sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. • Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową orzechów włoskich po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciastakruche ciasto, powidła, piana, orzechy. • Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem • Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. • W reszcie mleka roztrzepać żółtka

To co kocham
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 164

sera żółtego o raczej delikatnym smaku (u nas Edamski) 1 łyżka oliwy + niewielka ilość do natłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy(...)pozwalamy sobie zastąpić wodę białym winem. A dlaczego nie? Gotowe grzyby odstawiamy. Tortownicę natłuszczamy- u nas to była 23cm, spokojnie może być mniejsza, wtedy tort będzie wyższy. Pierwszym opakowaniem kruchego ciasta wykładamy dno i boki tortownicy (najlepiej zarzucić je poza krawędzie formy), nakłuwamy. Układamy warstwy składników- salami, połowę tartego sera, grzyby, resztę sera, szynkę i kończymy pesto. Górę przykrywamy drugim

les mirabelles
Maślane ciasteczka z makiem 168

cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji

Wanilia i Kardamon
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 167

zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto robi w zaledwie 40 s, idealnie radzi sobie z ubiciem białek czy bitej śmietany (1,5 minuty). Ubija tak szybko, że wiem także co to znaczy „przebić” śmietanę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta jesienna 162

Składniki: kruche ciasto: 20 dkg mąki 3 żółtka 10 dkg masła 2 łyżki cukru pudru beza: 3 białka 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru dodatkowo: 4 jabłka 1 szklanka … Czytaj dalej Tarta jesienna

czarrna od kuchni
Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 204

kielichowy) i miksuj do momentu powstania jednolitej masy.  Gotową masę przesyp do miski i dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Powstanie jednolita masa, podobna do ciasta kruchegoCiasto przełóż do formy (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiecz przez 15 minut

Zdrowie na języku :P
Ciasto kruche z czerwoną porzeczką 113

Głowa pełna pomysłów na przepisy z czerwoną porzeczką... był weekend i było oczywiście ciasto :)  Idealne połączenie słodkiego i kwaśnego. Polecam :) Ciasto kruche z czerwoną porzeczką Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu)   450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku

Smaki Natalii
Kruche ciasto z farszem cebulowo-porowym i salami 171

smażenia Wierzch:  żółty ser Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem. Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść jednolite ciasto.  (Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepłoty naszych rak.) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pora pokroić w talarki

Di gotuje
Dania Wielkanocne 233

Zapraszam na kilka propozycji dań Wielkanocnych. Może w natłoku świątecznych przygotowań znajdziemy propozycje dla siebie i dla naszej rodziny. CIASTO KRUCHE CIASTO PANI WALEWSKA GALARETA Z GOLONEK INDYCZYCH GALARETA JAJKA GALARETKA KOLOROWA- TERRINA JAJKA FASZEROWANE KURCZAK FASZEROWANY PASZTET Z KRÓLIKA PASZTET Z KACZKI ROLADKI Z SZYNKI ROLADKI Z SZYNKI PARMEŃSKIEJ SAŁATKA WIOSENNA  SAŁATA LODOWA Z SERKIEM BAŁKAŃSKIM SERNIK KRÓLEWSKI

W kuchennym oknie Ewy
BANOFFEE – deser z toffi i bananami w słoiczku 325

kolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy , słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Kto się potrafi oprzeć bananom z toffi? Nikt! A z całą pewnością nie ja! Taki deser jest świetnym pomysłem na randkę

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 130

Nadszedł czas na zrobienie ciasta z rabarbarem, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Eksplozja smaku  to postanowiłam go wypróbować, i wyszło naprawdę rewelacyjne ciasto. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 łyżki kakao - 250 g zimnej margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żółtek - 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Masło kroimy

Kulinarne życie
Ciasteczka korzenne 150

łyżki przyprawy do piernika-przepis TUTAJ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Kruche ciasto lubi niskie temperatury, więc należy zrobić do w miarę szybko. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie po kawałku wałkujemy ciasto dość cienko- ciasteczka dość mocno

Wrzosowa Polana
Szarlotka z kruszonką 173

obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog ·          ciasto kruche: ·          1,5 szklanki mąki pszennej ·          110 gram miękkiego masła(...)cukru waniliowego ·          1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić na 30 minut do lodówki, ale u mnie nie było takiej potrzeby. Ciasto rozwałkować na pergaminie do pieczenia, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm lub blaszki

Kubki smaku
Sernik królewski 405

mnie od A do Z, a tym samym zawierało jakieś „super-ekstra” polepszacze smakowe (żeby tylko!). Postanowiłam więc, metodą prób i błędów, upiec ten sernik sama. O ile z ciastem kruchym nie było problemu, to nad masą musiałam trochę popracować. Jednak uważam, że w końcu mi się udało :) Sernik smakuje bosko! Masa jest wilgotna, bardzo kremowa z wyczuwalną nutą wanilii(...)Smakowo świetnie współgra z ciemnym, kruchym ciastem :) Sernik królewski będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu, jak też bardzo miłym, słodkim zakończeniem codziennego/weekendowego posiłku. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego 125 g miękkiej margaryny lub masła 2 szklanki cukru 8 jajek

MyCookBook.pl
Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką 107

Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam. kruche ciasto : 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej 0,25 szkl ( 50 g ) cukru 125 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli kruszonka : 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej

Polska Zupa
Szarlotka z cynamonem i rodzynkami 205

eksperymentować  zmieniając przepis i coś uzupełniając. Tak też jest w tym przypadku. Masa jabłeczna z cynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek(...)łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka  4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE  Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę  wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina

W kuchennym oknie Ewy
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 155

Pierwszy rozdział to przepisy na ciasta i przygotowania wstępne: a w nim przepisy na makaron jajeczny, makaron z nadzieniem, kluski ziemniaczane, ciasto francuskie, ciasto kruche, ciasto drożdżowe oraz biszkopt. Drugi rozdział to sosy , a w nim przepisy na buliny, wywary, sosy oraz majonez. Trzeci rozdział to  mięsa

Marta Gotuje
Gerbaud 142

znalazłam w jakiejś zapomnianej gazecie.Nie będę pisać w jakiej, gdyż mam  tylko sam przepis, a nie nazwę gazety. Jest to rodzaj ciasta drożdżowego, ale w smaku bardziej przypomina ciasto kruche. Ciasto: 45 dag mąki 2 żółtka 4 dag drożdży  1 szklanka śmietany(u mnie 18%) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka cukru sól Masa: 3 szklanki dżemu morelowego

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania