pasuje do krewetek i dodatków takich jak papryka, pomidory koktajlowe i pietruszka. Właśnie do tego dania użyłabym blendera Braun MQ9. Idealnie poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie(...)opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki
Passions hobbies lifeIdealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki: 250g mąki 50g gorzkiego kakao 200g masła 100g cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200ml śmietanki(...)ubijamy ją. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy białka. Do śmietanki dodajemy żółtka i zmielone migdały, mieszamy łyżką. Na końcu delikatnie łączymy śmietankę z białkami. Masę wylewamy na spód kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze około 30minut w 180C
Amatorka kuchennajest jabłkowa. Pomysł dodania ananasa i żeby budyń był ananasowy przyszedł już w czasie realizacji, stąd na zdjęciu mleko, a brak ananasa. Połączenie bardzo smaczne i w dodatku na kruchym cieście. Proporcje na blachę 21 x 25 cm, duża szklanka to 400 ml. 1 1/2 kg jabłek 1/2 cytryny 1/2 puszki ananasa 1 1/2 szklanki mąki 100 gram masła
Czerwony GupikChodziło za mną coś innego... i pomyślałam o tarcie, nie byle jakiej ale właśnie w wersji wytrawnej. Szperając po internecie wyszukałam quiche idealne dla moich kubków smakowych :). Przepis na kruche ciasto pochodzi ze zbiorów Julii Child, natomiast całość wyszukałam na witrynie www.kuba-pichci.pl Składniki na ciasto kruche: 170g zimnego masła + na wysmarowanie formy, 2 szklanki mąki pszennej, 1/4 łyżeczki soli(...)masło umieszczamy na stolnicy i siekamy nożem ( do momentu powstania kruszonki). Robimy dołek i wlewamy wodę. Szybko zagniatamy zbierając mąkę z zewnątrz, tak aby nie wylała się woda. Wyrobione ciasto formułujemy w kulkę, spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chłodzimy min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Przekładamy ( najlepiej zawinąć ciasto na wałku) do wysmarowanej masłem formy
Pudełko rozmaitościmasie z sera ricotta. Na przyjęciu... zajadali się :) Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 50 ml wody SKŁADNIKI na masę do tarty: 10 szparagów ( użyłem(...)średniej główki brokuł 5 suszonych pomidorów 200 g sera ricotta 100 g sera mozzarella 3 jajka 150 ml śmietany 18% 1 cebula dymka 5 listków bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy
kulinarnyJatradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki: Kruszonka: 400 g mąki (używam krupczatki) 250 g masła 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo(...)wiśni (używamy wiśni z kompotu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów około 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce
Mania GotowaniaWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :) Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem
Maminek kulinarnyskładniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy(...)żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy
Domowy Smak JedzeniaKruche ciasto razowe, świeże liście botwiny /lub szpinaku/ zapieczone w delikatnej serowo śmietankowej masie..................pyszna kolacja lub obiad, na ciepło i na zimno........ Składniki : / foremka ok. 26 cm/ ciasto: 200 g mąki razowej 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli nadzienie: 250 g liści bietoli lub świeżego szpinaku(...)sera/ Ementaler, Gruvere/ 2 -3 suszone pomidory 1/2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich 1 łyżka nasion słonecznika Wykonanie: -Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto /jeśli wymaga dodać odrobinę zimnej wody/. -Ciasto rozwałkować i przełożyć do okrągłej foremki /wyłożyć dno i boki/, nakłuć widelcem. -Foremkę wstawić do lodówki
Zakamarki mojej kuchniczarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)umieszczamy w misie malaksera. Dodajemy, śmietanę, otartą skórkę z cytryny, szpinak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Całość dokładnie miksujemy i wykładamy część do blaszki z upieczonym kruchym ciastem i układamy ugotowane jajka. Dokładamy resztę mięsa, całość wstawiamy do piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Kochani
Malinowe Pocałunkinaszej pomysłowości. Quiche wywodzi się z Francji, a najsłynniejszą jest Quiche Lorraine, którą pewnie też postaram się zrobić jak wrócę z Francji i przywiozę ser. Podstawą jest zawsze ciasto kruche na spód, na które przepis jest - - - > TUTAJ i masa jajeczna. Wczoraj robiłam to quiche na kolację, gdyż zaprosiłam swoich znajomych, byli naprawdę zachwyceni i całość została zjedzona, nie został(...)składniki na tą quiche dostaniemy w kazdym markecie. Poniżej podaje linki do innych quiche które kiedyś zrobiłam: Quiche ze szpinakiem Quiche z suszonymi pomidorami i serem kozim Składniki Ciasto kruche (przepis) 200g boczku 4 duże cebule 3 jajka 250ml śmietany 36% 3/4 szklanki mleka tarty ser cheddar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec spód według przepisu (odnośnik znajduje się wyżej
Delusional TrinePtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki schłodzić w lodówce. Masło z mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę
https:KKuchniaMniamMuszę jeszcze ponownie kupić sobie duże naczynie 4 lub 5 litrowe, które niestety jakiś czas temu mi się potłukło a było idealne do przygotowywania potraw na rodzinne imprezy. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 250 g ricotty 150 g sera sałatkowego(...)parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć
Monia miesza i gotujemożna przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * woda – 5- M; * sól – 1 płaska łyżeczka * świeży tymianek – 1 pęczek FARSZ: * czosnek – 3 główki * oliwa(...)łyżki * woda – 220 ml * cukier – 1 czubata łyżeczka * świeży tymianek * świeża chili – 1 szt * miękki kozi ser – 100 g * twardy kozi ser – 100 g * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy
Ostra na SłodkoRewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam. Składniki: Kruche ciasto 30 dkg mąki pszennej 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego sól szczypta Masa serowo śmietankowa 200 ml kremówki 2 szt serek homogenizowany waniliowy(...)Danio 160 g) 20 dkg cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 4 szt jajka morele borówki amerykańskie 50 g płatki migdałów Kresto Przygotowanie: Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną
Ala piecze i gotuje