kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:129/735)

Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 162

potęgę. Dzi ś  chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał(...)również papier do pieczenia).  W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem

La grande e la piccola cuoca
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 161

roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana w towarzystwie purée buraczanego i pieczonego czosnku jako danie główne po najpyszniejszej na świecie zupie cebulowej, a tuż przed deserem, zwaliła wszystkich z nóg. Spróbujcie sobie zrobić coś(...)porto lub madery po 350 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego 230 g mielonej słoniny 2 lekko roztrzepane jajka ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz i ziele angielskie do smaku Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 60 g smalcu 120 g masła 1 łyżka soli 2 jajka około ½ szklanki zimnej wody Przepis: Do niniejszego przepisu kaczkę należy wytrybować. W tym znacznie prościej

GRUBY WAŁEK
Ciasto kruche ze śliwkami i serem 196

kostka margaryny 5 jaj 1 szklanka + 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka smalcu lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser: 0,5 … Czytaj dalej Ciasto kruche ze śliwkami i serem

czarrna od kuchni
Tarta żytnia z buraczkami, fenkułem i koperkiem 170

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w tartach. Każda inna i jedna smaczniejsza od drugiej. Tarty to temat rzeka i każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiejsza przygotowana została z żytniego ciasta kruchego. Spód idealnie komponuje się smakowo z nadzieniem, które stanowi ugotowany buraczek z fenkułem i serem feta. Tarta jest wspaniała, idealna na ciepło lub na zimno do zapakowania np. na drugie śniadanie(...)ugotowanych buraczków 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera feta sól, pieprz 1 bulwa fenkułu koperek 50 g orzechów włoskich olej ocet balsamiczny Składniki na kruche ciasto: 150 g zimnego masła 150 g maki orkiszowej jasnej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej szczypta soli 1 żółtko 4 łyżki zimnej wody Wykonanie: pokrojone w małe kawałeczki zimne masło rozetrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek ze śliwkami 217

ciasta tarkujemy na wierzch na tarce o dużych oczkach. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Kategoria: żarło powszednie Tagged: budyń , ciasto , ciasto kruche , śliwki

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Ciasto kruche z jagodami 139

Nawet nie wiem kiedy minął kolejny tydzień. A przed nami weekend więc będzie propozycja czegoś słodkiego. Proponuję dziś Wam ciasto kruche z jagodami. Mniam. Składniki: 4 jajka 100 g masła 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl cukru 1 szkl mrożonych jagód 1 budyń w proszku o smaku krówkowym( lub innym(...)blaszka 24x24 Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do woreczka foliowego a drugą wylepiamy dno blaszki. Wstawiamy blaszkę wylepioną ciastem i ciasto w woreczku do lodówki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tarteletki ze śliwkami na kruchym spodzie 167

odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy... Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy(...)kruche ciasto, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Przygotowujemy formę na babeczki lub inne ceramiczne naczynia, smarujemy ranty masłem i wykładamy kawałkami rozwałkowanego ciasta. Kroimy w cienkie plastry śliwy i wypełniamy nimi formy, wierzch posypujemy cukrem brązowym. 3. Pieczemy w 200 C, przez ok. 20- 25 minut, aż ciasto zbrązowieje

Apetyczna babeczka
Mini tarty cytrynowe 171

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski

Korniszonki
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 282

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe. 20 minut

W kuchni Katie
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 156

uroczystość.  " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka nie są skomplikowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik Pawła Małeckiego 178

ustach, innym razem nie ma się czym chwalić. Na święta wielkanocne przygotuję sernik z przepisu Pawła Małeckiego z kuchni Lidla. Sernik wyszedł bardzo puszysty, aksamitny, zawsze się udaje. Polecam. Ciasto kruche 200 g mąki pszennej 50 g masła 50 g margaryny

Kulinarne pyszności Molki
Pychotka z migdałami 554

sztywną pianę, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. – Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową płatków migdałowych po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciastakruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem – Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym

To co kocham
Galette z persymoną i burakiem 140

koziego sera, który akurat ostał mi się w lodówce i fajnie przełamał słodycz buraków i kaki. Mam tylko do Was jedną uwagę — nieważne, jak bardzo Wam się spieszy, dajcie ciastu kruchemu czas na schłodzenie się w lodówce, bo inaczej będzie wyglądało tak niezgrabnie, jak na moim zdjęciu. Jednak pośpiech w kuchni nie popłaca! ;) * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej

Food Square
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 508

Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Dla mnie idealny. Może to będzie Wasz sernik na świątecznym stole? Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 250 gramów margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżki cukru z wanilią szczypta soli Masa serowa: 1200 gramów jogurtu greckiego 1 pełna po brzegi szklanka cukru(...)cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą,  dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą

Cukiernia Pychotki
Pierniczki 152

cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania