Bardzo ,ale to bardzo , chciałam się dowiedzieć, jak smakuje schab z szynkowara, schab zrobiony w domu ! Własna szyneczka! Niedawno dostałam SZYNKOWAR ! Zestaw singla , w sam raz na pierwsze przygody z wyrobami garmażeryjnymi we własnej kuchni. Szynkowar dostałam od TRADISMAK Postanowiłam poczekać chwilkę, gdyż moja znajoma obiecała mi, że gdy tylko nadarzy się okazja, to „łupnie świniaka(...)dostarczy mi pachnący i śweżutki kawałek schabiku. Zależało mi na na schabie z „pierwszej ręki”, gdyż podobno szynka jak i wyroby ze schabu są aromatyczne i pachnące. W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę. Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj chciała bym podzielić się z Wami przepisem na suszony schab, który posiadam dzięki Małgosi znanej wśród bloggerów jako Delimamma. Smak mięsa wyśmienity, chociaż trzeba się uzbroić w cierpliwość bo sam proces tworzenia tego cuda trwa blisko dwa tygodnie. Ale uwierzcie warto. Mój schabik nie należał gabarytowo do najbardziej dorodnych, więc aby mu smutno nie było postanowiłam zorganizować(...)towarzystwo. Z wielką obawą dokoptowałam mu lokatorkę - wieprzową polędwiczkę. Poniższy przepis dotyczy schabu, ale w dokładnie taki sam sposób przygotowałam polędwicę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 35 g soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżka cukru 6 kulek ziela angielskiego 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę) 3 liście laurowe
Kuchnia w opałachdziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą.SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )- cukier- sól - papryka słodka- papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:- schab myjemy i osuszamy jeżeli(...)lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią - po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h- po tym czasie wyciągamy
Basia w kuchniWszyscy, którzy czytają nasz blog wiedzą, że wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu(...)Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin. Szynka gotowana pikantna: Szynka gotowana jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab raz sparzony przez 20 minut, to bardzo dobry dodatek do śniadania i kolacji. Potrzebujemy ładny i kształtny kawałek schabu świeżego bez kości, który jeszcze w domu "obrabiamy" tj. obcinamy zbędne kawałki i zostawiamy tylko schab środkowy. Tak przygotowane mięso doprawiamy, do peklowania na sucho. Na 1 kg mięsa: 2 łyżki soli niejodowanej, 2 łyżki cukru, łyżkę płaską(...)nasze zapeklowane mięso, gotujemy na średnio-małym ogniu 20 minut. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy do wystudzenia na 8-10 h. Gdy wszystko jest już zimne, to wówczas wyjmujemy schab, osuszamy i chowamy do lodówki na 12 h żeby wszystko ładnie "dojrzało". Przechowujemy w lodówce, serwujemy na zimno. Smacznego
chleba naszegoRoladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym , te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam(...)Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g schabu łyżka masła 200 g świeżego szpinaku ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny sól i pieprz 4 łyżeczki musztardy 4 plastry żółtego sera 4 podłużne kawałki papryki olej
Kuchnia BazyliiKonkretne danie dla wielkiej rodziny, najlepiej na niedzielne spotkanie. Często brakuje pomysłów na taki uroczysty, a zarazem jednogarnkowy obiad, a ten przepis to inna propozycja podania schabu, który może niektórych zaskoczyć. W końcu ileż można jeść tego naszego tradycyjnego schabowego ? J SKŁADNIKI: ( 7-8 porcji) · 1 kg schabu bez kości(...)łyżka masła · Sól · Pieprz · koperek/ natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić w cienkie plasterki – doprawić solą i pieprzem z dwóch stron, odstawić. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym garnku, lub rondlu rozpuścić masło klarowane, dodać połowę cebuli i zeszklić
Calzonella.comDzisiaj mam dla Was przepis na danie obiadowe, które wszyscy w mojej rodzinie uwielbiamy. Schab faszerowany papryką i pieczarkami jest fajną alternatywą dla mięsożerców. Znajdziecie w nim oprócz mięsa dość sporą porcję warzyw, których ciągle jemy zbyt mało. Takie mięso nafaszerowane warzywami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad , ale na każdy dzień tygodnia. Nie zajmuje zbyt wiele czasu(...)smakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa do farszu pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco
Pieguskowa KuchniaJeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie(...)pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka
PatiGotujeSchab jest smaczny i soczysty, moja rodziną uwielbia taką wędlinę na kanapki. Jest szybki do przyrządzenia, w niecałą godzinę mamy smaczna wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu 2 litry wody 3 łyżki majonezu Fanex 2 łyżki musztardy słonecznej Fanex 6 łyżek soli 1 łyżka pieprzu mielonego 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka(...)majeranku 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, majonez, musztardę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, wszystko mieszamy, wkładamy schab. Zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ponownie zagotowujemy , gotujemy10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, schab wstawiamy razem z zalewą na kilka godzin
Bajeczna KuchniaPewnie większość osób jedzących mięso, wybiera na obiad od czasu do czasu schab. Dziś przedstawiam przepis na schab właśnie, ale nie byle jaki, bo zapieczony pod pieczarkowym beszamelem. Brzmi pysznie? Zapewniam, że takie jest. Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, gościł już u nas wielokrotnie na stole. W zależności od tego jaki kolor beszamelu chcę uzyskać, czasami przygotowuję według przepisu(...)beszamelu też ograniczam do przysłowiowego minimum. Na smak jakoś szczególnie mocno to nie wpływa, za to kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem. 6-8 plastrów schabu 200 g pieczarek 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżla mąki 80 g drobno startego sera
Smaki Na TalerzuEfektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru(...)soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru
Cook&LoveEfektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że aby jej spróbować trzeba sporo poczekać, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru i soli(...)podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć
Cook&LoveGOTOWANY W PIWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Pyszne i wyjątkowe danie, inne niż tradycyjny schab w sosie. Najczęściej robię je w niedzielę, lub na specjalne okazje, bo zawsze wszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)schabu bez kości 1 łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa 1 L wody lub bulionu 3 łyżki sosu sojowego* 1 listek laurowy 1 ziele angielskie świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki mąki pszennej + 1 łyżeczka ziemniaczanej 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy posiekana natka pietruszki ok. 70 ml śmietanki kremówki 30% PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić
Calzonella.com