przepis na schab - 3000 przepisów (strona:30/200)

Schab w sosie jabłkowo-cebulowym 151

Obiad w zaskakującej odsłonie i smaku, mianowicie plastry schabu zapiekane z gęstym sosem jabłkowo-cebulowym. Niecodzienna alternatywa dla schabowego na niedzielny, świąteczny czy imprezowy obiad. Duszone jabłka z cebulą i majerankiem stanowią ciekawy dodatek do mięsa, szczególnie dla osób lubiących takie połączenia. Konserwatyści pewnie nie będą zachwyceni. My lubimy takie smaki! Składniki(...)plastry schabu – 1 jabłko + połówka do dekoracji – 2 małe cebule – 1 szklanka cydru – 1 płaska łyżka mąki pszennej – sól, pieprz do smaku – 1/2 łyżeczki suszonego majeranku – olej do smażenia cebuli i mięsa   Wykonanie: – Mięso rozbić tłuczkiem z obu stron, doprawić solą i pieprzem. Włożyć

To co kocham
Schab nacinany. 119

Proponuję dziś schab nacinamy z dodatkiem cebuli czerwonej, bekonu i papryki. Taki schab można przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami! SKŁADNIKI: 1.2 kg. schabu środkowego 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje(...)grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki,  tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około

Kuchnia Beaty
Schab w winie pieczony 137

karnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję. Składniki: schab 1.1.2 kg śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra wino czerwone wytrawne 1 szklanka czosnek 4 ząbki drobno pokrojony Wykonanie: Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie(...)rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno

Różowa kuchnia
Schab w sosie marchewkowo - porowym 142

Składniki (na 1 porcję) - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - 1/2 pora (ok. 60 g), - marchew (ok. 105 g), - pół woreczka kaszy jęczmiennej pęczak (ok. 50 g), - buraczki (ok. 100 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju(...)Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej i podsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy schab, zalewamy wodą i dusimy ok. 1h 4. Do schabu dodajemy pokrojony w plastry por oraz w kostkę marchewkę i dusimy do miękkości. 5. Schab podajemy z kaszą i buraczkami. Schab w sosie marchewkowo-porowym jest bogaty w : - pełnowartościowe białko (pochodzące

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną 159

czasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie! Schab w sosie czosnkowo - cebulowym(...)kaszą gryczaną Składniki: na schab: 4 podobnej grubości plastry schabu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 szczypty ostrej papryki 2 łyżki mąki 250 ml wody sól, pieprz do smaku czarnuszka do posypania tłuszcz do smażenia kasza gryczana: ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób pęczek natki z pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy

Moja smaczna kuchnia
Schab gotowany soczysty 248

Schab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę miękki i soczysty, a przede wszystkim dietetyczny. SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości ok.3 litrów wody 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej kilka ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku zioła(...)suszone typu: majeranek, tymianek, cząber ( razem 2 łyżki) 2-3 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe WYKONANIE Schab płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dwiema łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę   w chłodnym miejscu. Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte

W kuchennym oknie Ewy
Schab w sosie brokułowym 165

Schab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić na kotlety o grubości 1 cm i lekko je rozbić tak na 0,5 cm grubości. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Brokuła ugotować na półtwardo  w posolonej wodzie. Odcedzić go na sicie i posiekać drobno

O kuchni z uczuciem
Schab pieczony do kanapek. 187

Był na blogu schab parzony i gotowany ( tutaj ). Więc przyszedł czas na schab pieczony. Ten przepis pozwoli Wam przygotować schab, który nie jest wysuszony i który jest bardzo aromatyczny. Trzeba tylko spełnić 3 warunki: ponakłówać mięso, marynować je przez 24 godziny oraz podsmażyć przed pieczeniem. A o tym, dlaczego to jest tak istotne znajdziecie w opisie wykonania :-) Polecam! Składniki: kawałek(...)schabu 1 kg łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżka ziół prowansalskich słodka czerwona papryka - płaska łyżka łyżeczka soli 3 łyżki oleju opcjonalnie: 2 ząbki czosnku - dodajemy bezpośrednio przed pieczeniem. Wykonanie: Schab nakłówamy widelcem, w kilkunastu miejscach po jednej i w kilkunastu miejscach po drugiej jego stronie. By wszystkie przyprawy wsiąkły wewnątrz mięsa. Liść laurowy rozkruszamy na drobne kawałeczki. Zioła, pieprz, sól

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab duszony w sosie z kiszonej kapusty i ogórków. 430

kapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje(...)około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju 400 ml gorącego bulionu Sposób przyrządzania: Schab delikatnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ostrą papryką, odstawić na chwilę

Zakątek rozkoszy kulinarnych
kotlety ze schabu z kurkami 156

schab z kurkami Ostatnio w lesie koło mego domu "wysypały się" kurki. Miłośnikom leśnych darów nie muszę  tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza. Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by po kilku godzinach wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę  razem z wieprzowym schabem, gdyż(...)jest to jedno z moich  ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki,  soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną.   Składniki dla  czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól

Miód i pieprz
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 169

dawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam(...)żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku.            Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia     Dodatkowo : sznurek

Kuchnia u Krysi
Schabowy po bawarsku, marynowany w musztardzie 184

Podaje przepis na letnie popołudnia. Soczysty schab w musztardzie, z wiosenną sałatką i maślanką. Kocham to. Nawet ziemniak się nie wyrywa do całości. Wolę jeden kawałek schabiku zamiast... Wykonanie banalnie proste. Fakt, schab w musztardzie powinien poleżeć minimum całą noc w lodówce. Robimy! Składniki porcja schabu musztarda bawarska  Develey kefir lub maślanka sałata maślana pomidorki czereśniowe mnóstwo koperku sól(...)smaku oliwa z oliwek Schab obtocz obficie w musztardzie , posyp solą i dodaj listki bazylii jeśli chcesz. Włóż do lodówki ,najlepiej na noc. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 220 i zapiekaj w naczyniu z pokrywą około godziny,można dłużej. Przygotuj sałatkę. Dosmacz solą, koperkiem. Krój schab na plastry, podawaj z sosem własnym i sałatką. Kefir? Maślanka? Wszystko jedno, ważne

Z Kuchni Do Kuchni
Sakiewki ze schabu z młodymi ziemniaczkami- Kto pokona Mistrza ?? 229

Szef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.Postanowiłam spróbować i zaskoczyć szefa kuchni moim pomysłem :) Kompozycja smakowa idealnie pasuje do wyzwania. Składniki: schab bez kości 4 porcję (800 g) sól do smaku pieprz biały mielony do smaku ogórek konserwowy 300 g fasolka szparagowa żółta 100 g fasolka szparagowa zielona 100 g Dodatkowo: ziemniaczki(...)receptura sprawia, że idealnie jest idealnym komponentem wykwintnych dań, jak i prostych, zimnych przekąsek. Do nabycia w plasterkach: 150 g i w blokach: 3 kg."     Krok 1 Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 równe części.Nacinamy każdą porcję schabu w środku tworząc kieszonkę.Posypujemy solą i pieprzem( nacieramy zewnątrz i wewnątrz ). Krok 2 Fasolkę

Różowa kuchnia
Schab duszony w młodej kapuście 157

Schab duszony w młodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania   zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki(...)główki młodej kapusty 2 mniejsze pomidory malinowe 1/2 pęczka koperku 1 szklanka wody olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, pieprz  Schab umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (grubość według uznania), delikatnie rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki schabu obtoczyć w mące. W dość wysokim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć plasterki schabu na złoty kolor. Następnie wlać 1 szklankę

Ugotować
Schab z szynkowara 153

Pyszna domowa wędlina, która nie zrobi się śliska po dwóch dniach jak te kupione w sklepie. Schab jest miękki i kruchy idealny na kanapki, a do tego prosty w przygotowaniu. Przygotowałam wędlinę na święta, niestety dopiero teraz dzielę się z wami przepisem, ponieważ miałam problem z komputerem i mam teraz duże zaległości. Składniki: 1 kg schabu 18 g soli peklowej(...)oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara

talerz przyjemności

Proponowane wyszukiwania