grzybów... i kilka nowych pomysłów na pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej. Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu 100 gram suszonych śliwek majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków(...)rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany
Mango PapajaSchab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie. Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania) Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości 2 papryki 100 – 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku(...)łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła Przygotowanie: Schab natrzeć majerankiem oraz dwiema łyżeczkami soli i pieprzu. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość
KuchniaWeDwoje.plSkładniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko(...)zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy
Anioły w kuchnimargin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Składniki: 360g schabu (u mnie na 5 plastrów schabu) 400ml mleka 1 duża cebula 2 jajka do panierowania bułka tarta i mąka pszenna do panierowania sól, pieprz do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Wykonanie: Według oryginału Magda Gessler na 4 kotlety poświęca 1 kg schabu i rozklepuje go na wielkość talerzy – u mnie powstało z 360g schabu pięć mniejszych kotletów ;) Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ utrudniają one równomierne rozbicie mięsa oraz będą powodowały podczas
Kulinarne PrzebojePropozycja przygotowania dobrej domowej kiełbasy ze schabu... Pomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach schaby-parzone... Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę. Skład na ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę
chleba naszegodomową wędlinę, która jest bez dodatku konserwantów, barwników i aromatów. Domową wędlinę możemy zrobić na różne sposoby: gotowaną, suszoną lub pieczoną. Dzisiaj przepis na pieczoną wędlinę, którą zrobiłam ze schabu. Do przepisu będzie Ci potrzebny czosnek, musztarda oraz kilka przypraw. Życzę miłego pichcenia:-) Składniki: schab 900 g, czosnek 4 ząbki, majeranek 2 łyżeczki, papryka słodka w proszku 2 łyżeczki(...)Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy to usuwamy tłuszcz z mięsa, ja tą czynność pominęłam. Następnie mięso z obu stron nacieramy obficie solą oraz pozostałymi przyprawami. Cały schab smarujemy musztardą. Mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab smażymy na każdej ze stron do zrumienienia ok 2-3 min. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wykładamy papierem
kulinarne odsłony patiJeśli lubicie domową wędlinę na wielkanocnym stole to polecam Wam ten nadziewany mięsem mielonym schab :) Składniki: - 1 kg schabu - 200 g mięsa mielonego - 3 ząbki czosnku - 2 jajka - majeranek - olej - sól - pieprz Przygotowanie: W kawałku schabu za pomocą długiego noża robimy kieszeń. Schab smarujemy z każdej strony olejem, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso mielone łączymy(...)jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotowanym farszem napełniamy schab, spinamy wykałaczkami i chowamy do rękawa do pieczenia. Schab pieczemy około 2 godzin w 160 C, przy czym po godzinie przekłuwamy rękaw
Zainspirowana w kuchniDoskonały schab, który może być na święta, ale też na każdy smaczny dzień :) Pomysł wyszedł przypadkowo...po peklowaniu solą i cukrem na wędliny suszone. Jeden z kawałków trafił do piekarnika :) Ładny kawałek schabu przesypujemy solą i cukrem, wkładamy do lodówki na 24-36h, co 12h odlewamy soki i wycieramy naczynie... na 1kg mięsa dajemy 2 łyżki soli(...)łyżki cukru Potem schab przyprawiamy obficie czosnkiem, ostrą papryką, pieprzem, jałowcem...liściem... ...staramy się dokładnie wetrzeć przyprawy... ...następnie żeby poprawić kształt, przewiązujemy sznurkiem... Odstawiamy lub nie do lodówki, zależy kiedy chcemy go upiec...tym razem wstawiłem. Potem pieczemy z dodatkiem tłuszczu 90 min. /200 st. C ...ostatnie 15min. bez pokrywki. ...schab ładnie się dopiecze i nabierze dobrego koloru... Po upieczeniu
chleba naszegoKupiłaś schab i co dalej ? Schabowe, bitki, pieczony w sosie - nie ! To wszystko już było. Nie masz pomysłu na danie ze schabem w roli głównej ? Ja mam dla Ciebie przepis. Schab marynowany w sosie teriyaki, opiekany na grillu. Schab opiekać może na grillu elektrycznym ( jak ja ) lub tradycyjnie, na grillu węglowym, na świeżym powietrzu. Sezon grillowy już tuż, tuż ! Grillowany(...)schab sprawdzi się na obiad, jak i na szybką kolację. Zjeść go możesz klasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną. Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy . Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu z papryki
kolorowotorcikowoPyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche i wilgotne. Schab z bakaliami Składniki(...)schabu szklanka bakalii (migdałów, moreli suszonych, śliwek suszonych, rodzynek, żurawiny suszonej) Na marynatę: pół szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, łyżka majeranku Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez środek schabu długim nożem robimy nacięcie na wylot. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez
Smak mojej kuchniczyli zawijańce w sosie. Zawijańce to nic innego jak śląskie roladki, po prostu u nas nazywają się inaczej. Mięso, które my używamy to wołowina, lecz można też zrobić ze schabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków, klusek śląskich lub makaronu. Musicie spróbować(...)Składniki: * 4 plastry schabu * 2 ogórki kiszone * makaron * kostka mięsna * wegeta, pieprz, sól * musztarda * sznurek (taki aby nie rozpadł się podczas gotowania) * cebula * 1 ząbek czosnku * plasterek słoniny Plastry schabu rozbijamy na grubość około 4 mm. Przyprawiamy pieprzem i solą z dwóch stron. Jedną stronę smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy. Ogórki kroimy na ćwiartki. i umieszczamy dwie ćwiartki na każdym
Klasyka GotowaniaObiad w zaskakującej odsłonie i smaku, mianowicie plastry schabu zapiekane z gęstym sosem jabłkowo-cebulowym. Niecodzienna alternatywa dla schabowego na niedzielny, świąteczny czy imprezowy obiad. Duszone jabłka z cebulą i majerankiem stanowią ciekawy dodatek do mięsa, szczególnie dla osób lubiących takie połączenia. Konserwatyści pewnie nie będą zachwyceni. My lubimy takie smaki! Składniki(...)plastry schabu – 1 jabłko + połówka do dekoracji – 2 małe cebule – 1 szklanka cydru – 1 płaska łyżka mąki pszennej – sól, pieprz do smaku – 1/2 łyżeczki suszonego majeranku – olej do smażenia cebuli i mięsa Wykonanie: – Mięso rozbić tłuczkiem z obu stron, doprawić solą i pieprzem. Włożyć
To co kochamProponuję dziś schab nacinamy z dodatkiem cebuli czerwonej, bekonu i papryki. Taki schab można przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami! SKŁADNIKI: 1.2 kg. schabu środkowego 2 czerwone cebule 1 papryka czerwona kilka plastrów bekonu cienkie plastry boczku przyprawy:sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka ostra 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę, nacinamy schab, 3/4 grubości(powstaje(...)grzebień), schab umieszczamy w misce z marynatą i zostawiamy na noc w lodówce, przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, w kieszonki kładziemy paprykę, cebulę, bekon, owijamy plastrami boczku, następnie schab wiążemy, smarujemy resztą marynaty i odkładamy na 2 godz. do lodówki, tak przygotowane mięso pieczemy w rękawie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około
Kuchnia Beatykarnawał to i musi być mięsko bo jak tu inaczej, zagrycha musi być na imprezie.Myślę, że popieracie taką propozycję. Składniki: schab 1.1.2 kg śliwki suszone Kłos-Pol polecam bo mają przepyszne sól,pieprz papryka czerwona mielona ostra wino czerwone wytrawne 1 szklanka czosnek 4 ząbki drobno pokrojony Wykonanie: Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym.Obcinamy nożem błonkę i rozbieramy schab ( powstanie(...)rolada) Schab przygotowany, układamy śliwki suszone w rządku .Posypujemy solą,pieprzem,papryką mieloną czerwoną i drobno posiekanym czosnkiem. Zwijamy roladę i wiążemy sznurkiem. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy wino i wkładamy parę śliwek suszonych. Wkładamy schab i do pieca.Pieczemy półtorej godziny w 200 stopniach.po godzinie schab przekładamy na drugą stronę i dopiekamy do końca. Smakuje na gorąco i na zimno
Różowa kuchniaSkładniki (na 1 porcję) - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 plastry schabu (ok. 140 g), - 1/2 pora (ok. 60 g), - marchew (ok. 105 g), - pół woreczka kaszy jęczmiennej pęczak (ok. 50 g), - buraczki (ok. 100 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju(...)Plastry schabu delikatnie rozbijamy, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej i podsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy schab, zalewamy wodą i dusimy ok. 1h 4. Do schabu dodajemy pokrojony w plastry por oraz w kostkę marchewkę i dusimy do miękkości. 5. Schab podajemy z kaszą i buraczkami. Schab w sosie marchewkowo-porowym jest bogaty w : - pełnowartościowe białko (pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachczasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie! Schab w sosie czosnkowo - cebulowym(...)kaszą gryczaną Składniki: na schab: 4 podobnej grubości plastry schabu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 szczypty ostrej papryki 2 łyżki mąki 250 ml wody sól, pieprz do smaku czarnuszka do posypania tłuszcz do smażenia kasza gryczana: ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób pęczek natki z pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy
Moja smaczna kuchniaSchab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę miękki i soczysty, a przede wszystkim dietetyczny. SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości ok.3 litrów wody 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej kilka ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku zioła(...)suszone typu: majeranek, tymianek, cząber ( razem 2 łyżki) 2-3 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe WYKONANIE Schab płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dwiema łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte
W kuchennym oknie EwySchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić na kotlety o grubości 1 cm i lekko je rozbić tak na 0,5 cm grubości. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i usmażyć na patelni z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Brokuła ugotować na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedzić go na sicie i posiekać drobno
O kuchni z uczuciemBył na blogu schab parzony i gotowany ( tutaj ). Więc przyszedł czas na schab pieczony. Ten przepis pozwoli Wam przygotować schab, który nie jest wysuszony i który jest bardzo aromatyczny. Trzeba tylko spełnić 3 warunki: ponakłówać mięso, marynować je przez 24 godziny oraz podsmażyć przed pieczeniem. A o tym, dlaczego to jest tak istotne znajdziecie w opisie wykonania :-) Polecam! Składniki: kawałek(...)schabu 1 kg łyżeczka pieprzu ziołowego płaska łyżka ziół prowansalskich słodka czerwona papryka - płaska łyżka łyżeczka soli 3 łyżki oleju opcjonalnie: 2 ząbki czosnku - dodajemy bezpośrednio przed pieczeniem. Wykonanie: Schab nakłówamy widelcem, w kilkunastu miejscach po jednej i w kilkunastu miejscach po drugiej jego stronie. By wszystkie przyprawy wsiąkły wewnątrz mięsa. Liść laurowy rozkruszamy na drobne kawałeczki. Zioła, pieprz, sól
Poezja Smaków - blog kulinarnykapuście i ogórkach z dodatkiem marchewki, cebuli i ziół transylwańskich. Danie wyszło bardzo aromatyczne, a schabowe miękkie i soczyste. Schabowe w takiej wersji idealnie smakują z ziemniakami lub kluskami. Schab można zastąpić żeberkami i też będzie pysznie. Potrawę można zagęścić mąką, ale to nie jest konieczne. Polecam! SCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje(...)około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju 400 ml gorącego bulionu Sposób przyrządzania: Schab delikatnie rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ostrą papryką, odstawić na chwilę
Zakątek rozkoszy kulinarnychschab z kurkami Ostatnio w lesie koło mego domu "wysypały się" kurki. Miłośnikom leśnych darów nie muszę tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza. Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by po kilku godzinach wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę razem z wieprzowym schabem, gdyż(...)jest to jedno z moich ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki, soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną. Składniki dla czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany 30% 1 ząbek czosnku sól
Miód i pieprzdawno wybraliśmy się na wycieczkę niedaleko Wrocławia. Po drodze zjedliśmy obiad w zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam(...)żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku. Składniki: 700 g schabu (bez kości) 250 g mieszanego mielonego mięsa 1 duża cebula (lub 2 małe) 300 g pieczarek 2 żółtka 2 łyżeczki bułki tartej pół pęczka natki pietruszki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo : sznurek
Kuchnia u KrysiPodaje przepis na letnie popołudnia. Soczysty schab w musztardzie, z wiosenną sałatką i maślanką. Kocham to. Nawet ziemniak się nie wyrywa do całości. Wolę jeden kawałek schabiku zamiast... Wykonanie banalnie proste. Fakt, schab w musztardzie powinien poleżeć minimum całą noc w lodówce. Robimy! Składniki porcja schabu musztarda bawarska Develey kefir lub maślanka sałata maślana pomidorki czereśniowe mnóstwo koperku sól(...)smaku oliwa z oliwek Schab obtocz obficie w musztardzie , posyp solą i dodaj listki bazylii jeśli chcesz. Włóż do lodówki ,najlepiej na noc. Na drugi dzień rozgrzej piekarnik do 220 i zapiekaj w naczyniu z pokrywą około godziny,można dłużej. Przygotuj sałatkę. Dosmacz solą, koperkiem. Krój schab na plastry, podawaj z sosem własnym i sałatką. Kefir? Maślanka? Wszystko jedno, ważne
Z Kuchni Do KuchniSzef Kuchni - kto pokona Mistrza?" Jak najbardziej spodobało mi się wyzwanie i podjęłam je.Postanowiłam spróbować i zaskoczyć szefa kuchni moim pomysłem :) Kompozycja smakowa idealnie pasuje do wyzwania. Składniki: schab bez kości 4 porcję (800 g) sól do smaku pieprz biały mielony do smaku ogórek konserwowy 300 g fasolka szparagowa żółta 100 g fasolka szparagowa zielona 100 g Dodatkowo: ziemniaczki(...)receptura sprawia, że idealnie jest idealnym komponentem wykwintnych dań, jak i prostych, zimnych przekąsek. Do nabycia w plasterkach: 150 g i w blokach: 3 kg." Krok 1 Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 równe części.Nacinamy każdą porcję schabu w środku tworząc kieszonkę.Posypujemy solą i pieprzem( nacieramy zewnątrz i wewnątrz ). Krok 2 Fasolkę
Różowa kuchniaSchab duszony w młodej kapuście z dodatkiem pomidorów malinowych i koperku to pomysł na szybki do przygotowania i jednogarnkowy obiad. Poniższe danie świetnie smakuje podane z młodymi ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Jeżeli lubicie młodą kapustę to zachęcam do przygotowania zapiekanych piersi z kurczaka . Pycha :) Składniki na 4 porcje: około 0,4-0,5 kg schabu pokrojonego w plasterki(...)główki młodej kapusty 2 mniejsze pomidory malinowe 1/2 pęczka koperku 1 szklanka wody olej do smażenia mąka do obtoczenia sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (grubość według uznania), delikatnie rozbić i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kawałki schabu obtoczyć w mące. W dość wysokim garnku rozgrzać olej. Przesmażyć plasterki schabu na złoty kolor. Następnie wlać 1 szklankę
UgotowaćPyszna domowa wędlina, która nie zrobi się śliska po dwóch dniach jak te kupione w sklepie. Schab jest miękki i kruchy idealny na kanapki, a do tego prosty w przygotowaniu. Przygotowałam wędlinę na święta, niestety dopiero teraz dzielę się z wami przepisem, ponieważ miałam problem z komputerem i mam teraz duże zaległości. Składniki: 1 kg schabu 18 g soli peklowej(...)oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara
talerz przyjemnościjuż schabik z morelami i ze suszonymi śliwkami . Teraz przygotowałam wersję schabiku z żurawiną. Mięsko rozciełam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 150 g całej suszonej żurawiny 5 łyżek oleju 1 łyżka sosu balsamicznego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1/2 szklanki wody lub bulionu(...)miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Schab oczyścić z wszelkich błonek. Mój schabik miał cienką warstwę tłuszczyku, który zostawiłam. Następnie schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa. Rozkrojony schab posmarować ok 2 łyżkami marynaty. Rozłożyć na nim suszoną żurawinę. Potem mięso zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem
Monia miesza i gotujePyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli. Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki - 1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma
Moje Kuchenne Rewelacjeblogu jest już przepis na schab ze śliwką a teraz polecam równie pyszną wesję z morelami. Nadziałam go trochę inaczej bo morele zamiast w środek włożyłam w nacięcia na wierzchu schabu. Dzięki temu schabik bardzo fajnie się prezentuje w przekroju. Mięsko zamarynowałam w słodkiej marynacie z dodatkiem miodu, soku z cytryny i sosu sojowego. składniki: 2 kg schabu środkowego(...)suszonych moreli u mnie Kresto sok z połówki cytryny 4 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 1 czubata łyżka musztardy delikatesowej Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Przygotować marynatę. Wymieszać sok z cytryny z miodem, musztardą i sosem sojowym. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i nad tym naczyniem dokładnie nasmarować marynatą, resztki marynaty niech spływają do naczynia. Odstawić
Monia miesza i gotujeschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo i grubo zmielony pieprz
Jem więc Jestemschabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo i grubo zmielony pieprz
Jem więc JestemSkładniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny - 1,5 łyżeczki pieprz ziołowy -1,5 łyżeczki Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki(...)oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat Wykonanie 1.Kupiony schab bez kości płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy i oczyszczamy mięsko z (mizdry)taka biała błona i (warkocza)mięsa przypominający wygląd warkocza.Które jest przy schabie.Lecz to już jest nie tak bardzo konieczne.Następnie tak przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.prawdzie już po świętach więc załączony obrazek jest trochę mniej aktualny. Jednak schab jest odpowiedni na każdą porę roku. Zapraszam do wypróbowania! Składniki; 1,7 kg schabu ( tyle było u mnie) 5 ząbków czosnku 1 łyżka soli Marynata; 8 łyżek oleju 1 łyżka musztardy (dosyć pikantnej) 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny(...)łyżka majeranku pieprz Przygotowanie; Schab dokładnie umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W mięsie na całej długości zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć w nie plasterki czosnku. Mięso dokładnie natrzeć solą a wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą. Następnie schab przełożyć do dużej miski i dokładnie natrzeć go powstałą marynatą. Miskę przykryć szczelnie folią spożywczą
Radość kipiąca uśmiechem.Roladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na weekendowy obiad dla całej rodziny. Roladki są soczyste, bardzo aromatyczne dzięki użytym składnikom, nie są kaloryczne, bo są pieczone a nie smażone, w przekroju wyglądają uroczo! Zapraszam Was serdecznie na domowy obiad! Roladki(...)schabu nadziewane oliwkami i serem feta! SKŁADNIKI: - 6 plastrów schabu - 12 plastrów salami z zielonym pieprzem - oliwki zielone - kapary ze słoiczka - ser feta około 1/2 opakowania - masło, oliwa z oliwek - 3 łyżeczki musztardy ulubionej (ja użyłam angielskiej pomarańczowej dostępnej w Tesco) - 4 łyżki śmietany 18% - odrobina soli i pieprzu - świeża bazylia Wykonanie: - plastry schabu rozbijamy tłuczkiem - na każdy plaster schabu
SMYKWKUCHNITaki pieczony schab możemy podać z sosem na ciepło lub na zimno jako wędlinę. Często przyrządzam go na Święta Bożego Narodzenia. Do marynaty użyłam przyprawy Bosforskiej i Adźika od firmy Rafex , schab jest bardzo smaczny i aromatyczny. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżeczka majeranku Przyprawa do mięs Bosforska od Rafex Przyprawa Adźika od Rafex Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Schab myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami z olejem, przekładamy do miski, przykrywamy, wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Schab przekładamy do rękawa do pieczenia, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze
Bajeczna KuchniaCoraz bliżej święta! Przed Wami wspaniały schab pieczony z farszem z orzechów włoskich. Schab pieczony to potrawa uniwersalna, doskonała wędlina na świąteczny stół. Aromatyczny, pięknie wypieczony, kruchy, soczysty i bardzo smaczny. Schab podany z orzechami cudownie wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko(...)cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach – raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Schab nacieramy przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około
Podróż w kulinariaoknem deszcz siąpi, wieje wiatr. Mnie dopadło przeziębienie i nie mam ochoty wychodzić z domu. Leżę pod kocykiem i wygrzewam się. W zamrażalniku znalazłam schab . Na tradycyjne schabowe nie miałam ochoty i wymyśliłam coś innego. Schab zapiekany z ajvarem i serem. To był dobry pomysł, bo wszystkim smakowało, a pracy było niewiele. Do tego podałam frytki i sałatkę(...)pomidorów z mozzarellą . Składniki 500 g schabu bez kości 4 łyżki ajvaru 4 łyżki startego żółtego sera sól pieprz masło klarowane do smażenia Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cztery kotlety o grubości około 1,5cm. Każdy kotlet rozbić na grubość około 0,5 cm , oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz
O kuchni z uczuciemprawa natury. Plusem polowań jest przede wszystkim świeże mięso, a taki fakt w kuchni bardzo się liczy. Dziczyzna jest w dzisiejszym świecie rarytasem i ciekawą odmianą. Polędwiczki i schab z dzika w białym winie. Jestem zwolenniczką prostoty. Najważniejsze dla mnie jest to by nie stłumić smaku mięsa olbrzymią ilością przypraw. Jeśli mam doskonałe mięso z młodego dzika, to staram się(...)Dlatego użyłam białego wina, które jest delikatniejsze od czerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej
Kuchnia Pani Wiosnyznajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec! Drugi raz na mym talerzu nie ma racji bytu... W taki też sposób powstał dzisiejszy schab - wspaniały - delikatny, soczysty, miło chrzanowy. Naprawdę bardzo smaczny, ale cóż z tego? Skoro jest tyle innych sposobów przyrządzania schabu? I większość z nich nadal czeka na mnie? Schab w sosie chrzanowym łatwe(...)osób Ok 40 minut Składniki * 3-4 plastry schabu jak na schabowe * majeranek * 2 ząbki czosnku * papryka słodka * pieprz * sól Sos * kopista łyżeczka chrzanu ze słoiczka * 2łyżki śmietany * pól kubka wywaru wołowego - u mnie z kostki * łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce
sierotka maRysia w kuchniSchab ten bardzo mnie intrygował odkąd pojawiły się na niego pierwsze przepisy na blogach. Znałam smak szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, serrano i przyznaję, że był to dobry smak więc kusił mnie i kusił ten przepis aż po namowach Gosi z Jedz i smakuj zrobiłam go i to 2 razy bo tak mi posmakował Schab suszony w rajstopie Składniki: pół kilograma(...)schabu - takiego ładnego bez tłustych kawałków i z odkrojoną pręgą 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 4 duże ząbki czosnku (można mniej lub więcej - ilość dowolna) słodka papryka, majeranek suszony rajstopy Do dzieła! Schab myjemy dokładnie, suszymy i odkrajmy wszystkie brzydkie części mięsa - ma nam zostać ładny równy kawałek. Nacieramy go cukrem i odstawiamy na dobę do lodówki zapakowany najlepiej
sierotka maRysia w kuchniczajnik gada, o czym zegar gwarzy. No, może noc zapada, może czas pomarzyć. (...) Kotek z pieskiem – chrapu chrap Prawe oczko – klapu klap Mleczny strumyk kotu szumi, psu się przyśnił schab. Schachaaaaaab Schaaaaaaab Kiedy byłam mała nie było Disney Channel, nie było nagrań we wszystkich językach świata na you tube, nie było bajek na zawołanie. Była wieczorynka, na którą czekało się(...)Rodowicz. Na jej jednej stronie przebudzanki, na drugiej zasypianki- i dwa zdjęcia w które potrafiłam się wgapiać godzinami, szukając różnic. Jakoś zawsze wolałam te nocne. Wśród kołysanek ta o schabie, zacytowana powyżej. Zaczęła mi grać w głowie, kiedy wyjęłam z lodówki schaboszczaki i zaczęłam je oporządzać. No i już nie było wyjścia- trzeba było sobie przypomnieć te wszystkie Wojtusie
les mirabellesmojej mocy by go nie oddać! A teraz to po co wszyscy przybywacie, przepis na pyszny rodzinny obiad pełen aromatów, smaków i zapachów! Cudowny soczysty i kruchy schab nadziewany śliwkami nasączonymi w półsłodkim winie, z purée selerowym. No to zaczynamy! Do przygotowania dania potrzeba nam: schab w całości - oczywiście bez kości (około 0,5 kg) 250 g suszonych śliwek(...)łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę po długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu
Kuba Gotujepolędwica wędzona Chyba każdy ( oczywiście z wyjątkiem osób nie jadających z różnych względów mięsa) lubi smak wędzonych, domowych wyrobów. Wędzony wieprzowy schab, zwany potocznie polędwicą, należy do rodzaju mięs, które do wędzenia nadają się wprost idealnie. Jedną tylko ma wadę, znika ze stołu o wiele szybciej, niż się na nim pojawia. Składniki 4-5 kg mięsa schabu wieprzowego peklówka(...)oraz zmiażdżone nożem, ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotujemy 15 minut, na koniec wrzucamy majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Ze schabu wieprzowego odcinamy warkocz i dzielimy go na kawałki o masie około jednego kilograma. Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy mięso
Miód i pieprzLubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki kawałek schabu 3 łyżki soli 3 łyżki pieprzu 3 łyżki majeranku 4-5 marchewek 4-5 pasternaku 1 seler naciowy 1 por 5-6 łyżek oleju rzepakowego 2 cebule 1 główka czosnku Wykonanie - Sól(...)pieprz ,majeranek wymieszać . Umyty i wysuszony schab ,włożyć do miski z przyprawami dokładnie go natrzeć i wklepać przyprawy. Odstawić do lodówki na dobę. - Na drugi dzień , zalać schab oliwą , ponownie odstawić do lodówki na dwie doby. Od czasu do czasu przekręcić mięso
Eli GotowanieSoczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej imprezie każdy będzie chciał dokładkę :) Składniki: (na 8 kotletów) – 1 kg schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa(...)kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Grillować z każdej strony po kilka minut (schab musi być w środku wilgotny, lekko zaróżowiony). Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy
Pociąg Do KuchniSchab ze śliwką i morelą może gościć na stole przy różnych okazjach. Idealny na ciepło jako danie obiadowe, ostudzony i pokrojony w cienkie plastry sprawdza się jako przekąska na imprezie a także elegancki dodatek do świątecznego menu. My pieczemy schab nie tylko od święta, cienkie plasterki dobrze zastępują kupną wędlinę. Wersja z morelą jest mniej znana niż wersja ze śliwką(...)pewno jest godna polecenia. :-) około 1 kg schabu w kawałku 100g suszonych śliwek 50g suszonych moreli ulubione przyprawy 1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Po nocy, do wydrążonego otworu wkładamy na przemian śliwkę i morelę. Schab umieszczamy
Szefowa kuchniAkurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby... Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Siekamy drobno cebulę. Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą
ChilliJemyTradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać(...)szklanki wody i obłożyć śliwkami. Naczynie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Schab podczas pieczenia podlewać małą ilością gorącej wody i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia oprószyć schab mąką. Upieczony schab podzielić na porcje i obłożyć śliwkami. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno chrzanem
Tradycyjna KuchniaPyszny schab w sosie chrzanowym z szynką parmeńska, szczypiorkiem i czerwonym pieprzem. Możecie zobaczyć także mój przepis na schab w sosie musztardowym . Składniki: 5 kotletów schabu, 400 ml śmietanki 30%, 2 łyżeczki chrzanu Orzech , kilka kawałków szynki parmeńskiej, posiekany szczypiorek, pieprz czerwony ziarnisty, sól, pieprz czarny mielony, olej ryżowy Oleofarm . Przygotowanie: Rozbite kotlety schabu przyprawiamy pierzem i solą(...)stron. Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym do uzyskania złocistego koloru z każdej strony. Następnie odlewamy nadmiar oleju z patelni. Mieszamy śmietankę z chrzanem, solą i czarnym pieprzem. Zalewamy śmietanką schab i podgrzewamy do zgęstnienia. Na suchej patelni podsmażamy kawałki szynki parmeńskiej. Układamy je na kotletach schabu i posypujemy szczypiorkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu
Aga w kuchniSchab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem(...)mięsa schabowego . Składniki: 1 kg schabu bez kości 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej do smażenia 50 ml śmietany 30% 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać
UgotowaćIdealna propozycja na wielkanocny stół. Prosty w wykonaniu, bardzo efektowny i smaczny pieczony schab z jajkiem w środku. Zawsze prowokuje pytanie: "jak włożyliście tam to jajko?!" :-) Świetnie smakuje w towarzystwie chrzanu lub sosu chrzanowego. Oprócz tego, że pojawia się u nas w Wielkanoc, pieczemy go by pełnił rolę zdrowszego zastępstwa dla kupnej wędliny. 1 kg schabu w kawałku 3 jajka(...)ulubiona przyprawa, u mnie przyprawa myśliwska od Przyprawy Świata Gdynia 1. Schab myjemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy otwór. Nacieramy przyprawami zarówno w środku jak i na zewnątrz. Schab owijamy folią i zostawiamy w lodówce na całą noc. 2. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i zamrażamy (dzięki temu nie odkształcą się i nie pokruszą podczas wkładania ich do schabu
Szefowa kuchnizbliżające się święta. Przepis bardzo prosty ale efekt jest przepyszny. My swoją przygodę z domową wędzarnią dopiero rozpoczynamy jednak polecamy wszystkim by skusili się na własne wyroby. Schab wędzony z domowej wędzarni SKŁADNIKI: około 1 kg schabu bez kości 1 l wody 50 g peklosóli 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy(...)przekroiłam na pół, wkładamy do siatki na wędliny i ściskami. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy schab, dodajemy sól, przeciśnięty czosnek, pokruszony liść laurowy i ziele angielskie. Odstawiamy w zimne miejsce na 4 doby. Następnie wyciągamy schab i osuszamy go przez około 20 godzin (ja zawieszam na sztylu by ładnie odciekł i osechł) Schab zawieszamy na hakach w wędzarni
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSchab suszony – składniki: 1 kg schabu 35 g soli 1 łyżka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 2 łyżki majeranku 1 łyżka cukru 6 ziaren ziela angielskiego 5 ząbków czosnku – przeciśniętego przez praskę 3 liście laurowe 5 ziaren owoców jałowca Schab myjemy, osuszamy i obkrawamy tłuszcz i błonki. Owoce jałowca i ziele angielskie rozkruszamy w moździerzu lub zawinięte w ściereczkę(...)tłuczkiem . W miseczce mieszamy rozkruszone owoce i dodajemy sól, pieprz, majeranek, cukier i czosnek oraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki. . Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach
w mojej kuchniBardzo ,ale to bardzo , chciałam się dowiedzieć, jak smakuje schab z szynkowara, schab zrobiony w domu ! Własna szyneczka! Niedawno dostałam SZYNKOWAR ! Zestaw singla , w sam raz na pierwsze przygody z wyrobami garmażeryjnymi we własnej kuchni. Szynkowar dostałam od TRADISMAK Postanowiłam poczekać chwilkę, gdyż moja znajoma obiecała mi, że gdy tylko nadarzy się okazja, to „łupnie świniaka(...)dostarczy mi pachnący i śweżutki kawałek schabiku. Zależało mi na na schabie z „pierwszej ręki”, gdyż podobno szynka jak i wyroby ze schabu są aromatyczne i pachnące. W końcu upragniony schabik dotarl do mnie, cale okrągłe kilo i mogłam zabrać się za moja szyneczkę. Wykonanie jest proste, efekt aromatycznie zniewalający. To moja pierwsza szynka z szynkowara i na pewno
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj chciała bym podzielić się z Wami przepisem na suszony schab, który posiadam dzięki Małgosi znanej wśród bloggerów jako Delimamma. Smak mięsa wyśmienity, chociaż trzeba się uzbroić w cierpliwość bo sam proces tworzenia tego cuda trwa blisko dwa tygodnie. Ale uwierzcie warto. Mój schabik nie należał gabarytowo do najbardziej dorodnych, więc aby mu smutno nie było postanowiłam zorganizować(...)towarzystwo. Z wielką obawą dokoptowałam mu lokatorkę - wieprzową polędwiczkę. Poniższy przepis dotyczy schabu, ale w dokładnie taki sam sposób przygotowałam polędwicę. SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 35 g soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżka cukru 6 kulek ziela angielskiego 5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę) 3 liście laurowe
Kuchnia w opałachdziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą.SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )- cukier- sól - papryka słodka- papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:- schab myjemy i osuszamy jeżeli(...)lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej strony i wkładamy do pojemnika na 24h do lodówki w tym czasie schab puszcza soki z krwią - po tym czasie wyciągamy schab myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h- po tym czasie wyciągamy
Basia w kuchniWszyscy, którzy czytają nasz blog wiedzą, że wędliny domowe to nasz specjalność. Pokazujemy tylko sprawdzone przez nas przepisy, które polecamy innym. Przygotowujemy domowym sposobem wędliny ze schabu, szynki, karkówki, czy też boczku. Niedługo Wielkanoc, więc pora na przygotowywanie domowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu(...)Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem musi wynieść minimum 6 godzin. Szynka gotowana pikantna: Szynka gotowana jest soczysta, ale jednocześnie intensywna i pikantna w smaku. Przygotowałam jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab raz sparzony przez 20 minut, to bardzo dobry dodatek do śniadania i kolacji. Potrzebujemy ładny i kształtny kawałek schabu świeżego bez kości, który jeszcze w domu "obrabiamy" tj. obcinamy zbędne kawałki i zostawiamy tylko schab środkowy. Tak przygotowane mięso doprawiamy, do peklowania na sucho. Na 1 kg mięsa: 2 łyżki soli niejodowanej, 2 łyżki cukru, łyżkę płaską(...)nasze zapeklowane mięso, gotujemy na średnio-małym ogniu 20 minut. Potem wyłączamy grzanie i zostawiamy do wystudzenia na 8-10 h. Gdy wszystko jest już zimne, to wówczas wyjmujemy schab, osuszamy i chowamy do lodówki na 12 h żeby wszystko ładnie "dojrzało". Przechowujemy w lodówce, serwujemy na zimno. Smacznego
chleba naszegoRoladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym , te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam(...)Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g schabu łyżka masła 200 g świeżego szpinaku ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny sól i pieprz 4 łyżeczki musztardy 4 plastry żółtego sera 4 podłużne kawałki papryki olej
Kuchnia BazyliiKonkretne danie dla wielkiej rodziny, najlepiej na niedzielne spotkanie. Często brakuje pomysłów na taki uroczysty, a zarazem jednogarnkowy obiad, a ten przepis to inna propozycja podania schabu, który może niektórych zaskoczyć. W końcu ileż można jeść tego naszego tradycyjnego schabowego ? J SKŁADNIKI: ( 7-8 porcji) · 1 kg schabu bez kości(...)łyżka masła · Sól · Pieprz · koperek/ natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić w cienkie plasterki – doprawić solą i pieprzem z dwóch stron, odstawić. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym garnku, lub rondlu rozpuścić masło klarowane, dodać połowę cebuli i zeszklić
Calzonella.comDzisiaj mam dla Was przepis na danie obiadowe, które wszyscy w mojej rodzinie uwielbiamy. Schab faszerowany papryką i pieczarkami jest fajną alternatywą dla mięsożerców. Znajdziecie w nim oprócz mięsa dość sporą porcję warzyw, których ciągle jemy zbyt mało. Takie mięso nafaszerowane warzywami to propozycja nie tylko na niedzielny obiad , ale na każdy dzień tygodnia. Nie zajmuje zbyt wiele czasu(...)smakuje wyśmienicie. Polecam:) SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI schab sól, pieprz FARSZ 1 duża papryka 2 średnie cebule 0,5 kg pieczarek sól, pieprz PANIERKA 1 jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem dość cienko, najlepiej przez folię. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa do farszu pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco
Pieguskowa KuchniaJeśli przejadły Wam się kotlety schabowe lub chcecie wykorzystać schab w trochę inny sposób, wypróbujcie koniecznie ten przepis. Schabowe poduszki możecie nadziewać czym tylko zechcecie. Ja wykorzystałam do tego różne sery, ale równie smaczne wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie(...)pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli 100 g fety 100 g oscypka 2 gałązki świeżego tymianku 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec, olej, oliwa) 1 ząbek czosnku gałązka rozmarynu około 150 ml śmietany łyżka
PatiGotujeSchab jest smaczny i soczysty, moja rodziną uwielbia taką wędlinę na kanapki. Jest szybki do przyrządzenia, w niecałą godzinę mamy smaczna wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu 2 litry wody 3 łyżki majonezu Fanex 2 łyżki musztardy słonecznej Fanex 6 łyżek soli 1 łyżka pieprzu mielonego 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka(...)majeranku 1 łyżka cukru 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, majonez, musztardę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, wszystko mieszamy, wkładamy schab. Zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ponownie zagotowujemy , gotujemy10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, schab wstawiamy razem z zalewą na kilka godzin
Bajeczna KuchniaPewnie większość osób jedzących mięso, wybiera na obiad od czasu do czasu schab. Dziś przedstawiam przepis na schab właśnie, ale nie byle jaki, bo zapieczony pod pieczarkowym beszamelem. Brzmi pysznie? Zapewniam, że takie jest. Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, gościł już u nas wielokrotnie na stole. W zależności od tego jaki kolor beszamelu chcę uzyskać, czasami przygotowuję według przepisu(...)beszamelu też ograniczam do przysłowiowego minimum. Na smak jakoś szczególnie mocno to nie wpływa, za to kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem. 6-8 plastrów schabu 200 g pieczarek 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżla mąki 80 g drobno startego sera
Smaki Na TalerzuEfektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że trzeba sporo poczekać, aby cieszyć się jej smakiem, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru(...)soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru
Cook&LoveEfektowna, własnoręcznie zrobiona wędlina? Ogromna satysfakcja! Mimo, że aby jej spróbować trzeba sporo poczekać, to przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku, robi się sama :) Składniki: - 1 kg schabu dobrej jakości (im węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru i soli(...)podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze, zamknąć w szczelnym pojemniku plastikowym/ szklanym i pozostawić w lodówce na 36 godzin co jakiś czas wylewając gromadzącą się wodę. Po upływie 36 godzin schab wyjąć, dokładnie umyć z cukru, wysuszyć
Cook&LoveGOTOWANY W PIWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Pyszne i wyjątkowe danie, inne niż tradycyjny schab w sosie. Najczęściej robię je w niedzielę, lub na specjalne okazje, bo zawsze wszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)schabu bez kości 1 łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa 1 L wody lub bulionu 3 łyżki sosu sojowego* 1 listek laurowy 1 ziele angielskie świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki mąki pszennej + 1 łyżeczka ziemniaczanej 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy posiekana natka pietruszki ok. 70 ml śmietanki kremówki 30% PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić
Calzonella.comDziś kolejne danie obiadowe, rzadko łącze schab z makaronem, ale się zdarza. Chyba każdego pierwsza myśl przy daniu ze schabu, to schabowy z ziemniakami plus surówka :) Moim zdaniem do makaronu tez świetnie pasuje. Dziś użyłem japońskiego makaronu pszennego Somen, który ma bardzo krótki czas przygotowania. Doskonale nadaje się również do zup, sałatek czy na zimno z dressingiem i warzywami. Składniki(...)plastry schabu 1 łyżka sosu sojowego 50g makaronu Somen 2 pieczarki pomidor bez skórki natka pietruszki karbowanej Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik
Parowar Facetagodziny, to zaroz dostołwo gyńsij skōrki, ale przeca to wcale niy znaczy, że bez 3 godziny trza stołć przi piecu. Jak joł żech to warzōł, to żech tyn schab zostawiōł we bratrurze 6 i żech sie poszoł do sklepu, bo jak sie coś waży we tymperaturze 65 stopni, to to sie przeca niy przipołli 7 . A jak potyn dołcie(...)stół kōnsek takigo miysa, to nawet nojbarzi zmiyrzło teściowoł bydzia musiała Wołs pochwołlić Co potrza? 1 kg schabu skōrka ze jednyj citrōłny 8 połra gałōnzek oregano sōl i pieprz Te warzynie to je trocha inspirowane francuskim sous-vide (czytej: su vid ), a oznaczo to warzynie miysa we woreczkach bez luftu 9 . Żeby tak to wszysko narychtować, to trza by mieć
Chop w kuchniDomowe wędliny i pieczenie to wspaniały pomysł na Święta. Schab nadziewany śliwką to jedna z kultowych pozycji w moim domu. Tylko tej śliwki powinno być sporo w mięsku, wtedy smak jest naprawdę wspaniały. Składniki: 1kg schabu* 4 łyżki natki pietruszki (jeśli używamy świeżej, należy wziąć około 6-7 łyżek) 4 łyżki musztardy chrzanowej 1 łyżka oliwy 1 łyżka pieprzu(...)mieszamy natkę pietruszki z musztardą oraz pieprzem. Marynatę nakładamy na mięso, które następnie wkładamy do miski (tej z resztkami marynaty) i wkładamy do lodówki na 12 godzin. W schabie robimy dziurę za pomocą noża, następnie długą łyżką rozpychamy ją na boki i tworzymy tunel. Mięso nadziewamy śliwkami, które w trakcie nadziewania upychamy. Gotowy schab wiążemy sznurkiem do wędlin
Gotowanie i blogowanieKolejna peklowana wędlina na moim blogu. Tym razem padło na schab świąteczny, nadziewany nie tylko śliwką ale również suszoną żurawiną. Spokojnie zdążycie go przygotować, by był gotowy na pierwszy lub drugi dzień Świąt. Składniki 1kg schabu 500ml wody 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka(...)musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy nim mięso. Naczynie z mięsem przykrywamy - tak, by był dostęp
Gotowanie i blogowanieDzisiaj zapraszam na aromatyczny schab w warzywach. Jest to kolejna propozycja na schab duszony. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Wprost rozpływa się w ustach. Podsmażone warzywa dodają mu niesamowitego aromatu :) Od wielu już lat nie smażę tradycyjnych kotletów schabowych. Zastąpiły je kotlety duszone z podsmażanymi warzywami. Składniki: 0,5 kg schabu sól i pieprz do przyprawienia kotletów(...)kotletów oliwa lub olej do podsmażenia kotletów 500 g pieczarek 3 papryki: żółta, zielona i czerwona 3 cebule 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Schab w warzywach robię w dużej, wysokiej patelni-rondlu z pokrywką. Schab kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Tak przygotowane mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy
Smak mojego domuchuda i własna , nie szpikowana chemią , ulepszaczami , czy innym świństwem . Wszystko co w nią powinniście włożyć , to miłość do bliskich i kuchni..sukces gwarantowany Składniki : 1,5 kg świeżego schabu o zwartym ładnym kształcie 1 łyżka mielonej papryki łagodnej 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku cukier około 0,5 kg sól 1 kg 1 pończocha ( sklepowa stylonka(...)jest ok. ) Tradycyjnie jak przy pozostałych wędlinach dojrzewających ,schab płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , obcina my wszelkie odstające lub wiszące elementy , tak żeby była kształtna . Wkładamy do miski , posypujemy cukrem , obtaczamy w nim całą , bardzo grubą warstwą. Odstawiamy na 1 dzień do lodówki , pamiętając ,żeby co najmniej dwa razy zlać z niej powstały sok i obrócić szynkę po tej czynności
Ogrodnik w podróżyPieczony schab nacinany i przekładany pomidorami, cebulą i serem żółtym. Dzięki temu mięso wychodzi soczyste i aromatyczne. SKŁADNIKI: ok 1,20 kg schabu ulubiona przyprawa do mięs 2 pomidory 2 cebule kilka plastrów żołtego sera (ok 15 dag) 3-4 łyżki musztardy 1. Schab ponacinać od góry tworząc kieszonki, ale nie nacinając plastrów do końca. Natrzeć przyprawami(...)plastry. Cebule pokroić w piórka. 3. W każdą kieszonkę nałożyć 1 łyżeczkę musztardy, rozsmarować. Włożyć po 2 plastry pomidora, plaster żółtego sera i kilka piórek cebuli. Tak przygotowany schab mocno ścisnąć, żeby wszystko się skleiło i stworzyło zwartą całość. 4. Schab przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec ok 2 godziny w 180*C. 30 minut przed
Kto ugości moich gości?Dawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :) Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem , gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :) Składniki(...)plastry schabu 100g kaszy bulgur 1 łyżka sosu sojowego 1/2 marchewki pomarańczowej 1/2 marchewki żółtej 1 pieczarka garść roszponki Przyprawy : pieprz czarny imbir kmin rzymski tymianek Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem
Parowar FacetaSchab faszerowany szpinakiem w nieco inny sposób, bo głęboko nacinany. Pieczony w rękawie, więc jest kruchy i bardzo smaczny :) Idealny na świąteczny obiad lub jako wędlina na kanapki. SKŁADNIKI: 1 1/2 kg schabu 200g szpinaku 1 cebula 5 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny Ładny kawałek schab nacinać wzdłuż ostrym nożem. Nacięcia zrobić głębokie, ale trzeba(...)Smażyć wszystko po kolei na patelni do miękkości. Na końcu dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę dusić, aż cały płyn odparuje. Tak przygotowanym farszem napełniać nacięcia w schabie. Obwiązać całość sznurkiem bawełnianym i włożyć do rękawa do pieczenia. Piec w temperaturze 180*C przez 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10min i usunąć sznurek. Kroić
https:KKuchniaMniamSchab duszony w piwie i rozmarynie Oj jak dawno nie było na moim stole schabiku...Ale jak już pojawił się to w cudownym połączeniu piwa, cebuli, czosnku i oczywiście rozmarynu. Mięso duszone w piwie jest wybornie kruche i delikatne, a sos bardzo esencjonalny. Do tego tłuczone ziemniaczki, ogórek konserwowy i obiad gotowy. Składniki: 1-1,2 schabu 4 średnie cebule(...)bulionu 3-4 listki laurowe 3-4 ziela angielskie pół łyżeczki cukru 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab umyć, pokroić na 1-2 cm plastry. Lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Plastry oprószyć pieprzem, wetrzeć sól z czosnkiem, odstawić na około godzinę. Schab krótko przesmażyć
na moim stole...długiej przerwie wreszcie znalazłem czas na coś pysznego. Od razu też dzielę się nowym pomysłem z sympatykami bloga - zapraszam na pyszne eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami, podane na łożu z sałaty. Danie jest, wbrew pozorom, proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i efektowne. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Do przygotowania dania użyłem: 400 gram schabu, 150 gram wędzonego boczku(...)koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso z obu stron solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem
Wyprawy kulinarneKotlet Schabowy z pieczarkami i serem - to troszkę bardziej urozmaicony ale jednak klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku powoduje, że mięso jest delikatne, miękkie, soczyste i niemal rozpuszcza się w ustach, a dodatek aromatycznego farszu pieczarkowego i apetycznie ciągnącego się sera sprawia, że jest to wyjątkowo smaczne i ładnie prezentujące się danie(...)Kotlet Schabowy - Składniki: farsz: 500 g pieczarek duża cebula przyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz ok. 2 łyżki masła ok. 500 g schabu ok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła
Słodka StronaDzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 500 g schabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać(...)solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pietruszkę obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik
Moja Galeria SmakuDzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny schab marynowany a następnie pieczony w zalewie z majonezem. Mięso jest niezwykle aromatyczne, soczyste i niezwykle miękkie. Idealnie nadaje się do niedzielnego obiadu. Ja podałam to mięso w niedzielę na obiedzie z okazji 55 rocznicy ślubu moich dziadków. Mięso zniknęło w ekspresowym tempie. Wszyscy goście byli zachwyceni jego smakiem. Przepis pochodzi ze strony(...)gotuje , z tą różnicą, że u mnie był pieczony. Serdecznie polecam ;) Schab podałam na porcelanie Bogucice - kolekcja Kamila Składniki: 1,5 kg schabu 2 łyżki soli łyżeczka cukru 2 litry wody łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu czarnego łyżeczka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 czubate
Krakowskie smaki AniSoczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji Sposób przygotowania Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki. Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać
Wanilia i Kardamonpół kilo, bo nie byłam pewna efektu.. teraz oczywiście żałuję. ;) Już myślę nad kolejnym wariantem przygotowania tego specjału z innymi przyprawami i innym mięsem. A tymczasem serdecznie polecam schab! 0,5kg ładnego kawałka schabu bez kości (nie może być zbyt gruby) 1 szklanka cukru pudru 0,5 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 1 główka czosnku 4 łyżki majeranku 2 łyżki(...)osuszamy. Pozbywamy się grubszych kawałków tłuszczu, czy brzydkich zrostów. Mięso kładziemy na talerzu (unikamy metalowych naczyń) i zasypujemy je szklanką cukru pudru dokładnie, grubo z każdej strony. Tak pozostawiamy schab na 24 godziny. Ja trzymałam mięso w temperaturze pokojowej w kuchni i zniosło to bardzo dobrze, jeśli jednak nie mamy pewności, można schować je do lodówki. Mięso puści bardzo dużo
Kuchenna KontrrewolucyaKoper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami z cytryną i rozmarynem. Dodatek soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy też nie jest w tej sytuacji od rzeczy. Teoretycznie nie jest(...)trudna w wykonaniu potrawa, aczkolwiek ma w sobie pewien „haczyk”. Jest nim połączenie dość twardego fenkułu, który wymaga zwykle dłuższej chwili obróbki termicznej, ze schabem który w postaci nawet nieubitych kotletów szybko staje się miękki. Rozwiązaniem jest odpowiednio drobne posiekanie fenkułu oraz odpowiednia technika pieczenia/grillowania. Więcej na ten temat w poradach w i pod przepisem. Kotlety schabowe z koprem włoskim
Kulinarna PokusaBardzo lubię smak przyprawy kebab-gyros. Bardzo chętnie i dość często używam jej w kuchni. :-) Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem. Tym razem towarzyszyła pysznym, soczystym kawałkom schabu. Dodając do dania frytki i surówkę otrzymałam bardzo smaczny obiad, który praktycznie zrobił się sam, bo ziemniaki upiekłam wraz ze schabem. 400g schabu 2 duże czerwone cebule przyprawa gyros 2 łyżki majonezu(...)łyżki keczupu sól, pieprz 1. Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy cienko tak jak na kotlety schabowe. Obsypujemy przyprawą gyros. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 2. Cebulę kroimy w plastry lub półplastry. Podsmażamy na łyżce rozgrzanego oleju (dzięki temu po upieczeniu cebula będzie miękka). 3. Przygotowujemy sos: keczup mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnismaku i ze znikomymi ilosciami na talerzu. Sprobuje przekonac wszystkich, ktorzy tak mysla, ze sa w bledzie. Na dole przepis :) SCHABOSZCZAK !! :D :D :D Skladniki: - 4 plastry schabu ( ok 100-120g jeden) -oliwa z oliwek lub olej -ziola prowansalskie, pieprz, sol, papryka slodka -4 duze zabki czosnku Sposob przygotowania : Schaby pluczemy , odcinamy tluszcz i lekko rozbijamy. Czosnek obieramy(...)kroimy w platerki. Do miski lejemy okolo 7-8 lyzek oliwy/oleju i dodajemy przyprawy oraz pokrojony czosnek, mieszamy . Schab wkadamy do marynaty i chowamy do lodowki na ok 2 godzin. Na rozgrzanej suchej patelni ukladamy schaby i smazymy na srednim ogniu. DUSZONA MARCHEWKA Skladniki: -5 sporych marchwi -1 duza cebula -5-6 kopiatych lyzeczek koncentratu pomidorowego -ziele angielskie, lisc laurowy
PychaDaniaSchab Dojrzewajacy bez dodatku tłuszczu Okiem dietetyka patrzę i nie wierzę! W szędzie milion sposobów jak szybko schudnąć.. Najlepiej biedny człowieku schudnij w 1 dzień bez wysiłku i udziału własnego. google_ad_client = "ca-pub-6312417787256407"; google_ad_slot = "2058150974"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 15; src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> Kup tabletki na odchudzanie! Schudnij 30 kilo(...)jemy i ile jemy. A do tanga trzeba dwojga. ** Zapraszam do mojego wpisu jak działa dieta odchudzajaca. Klik ** Dzisiaj podzielę się moim przepisem na wędliny dojrzewające czyli suszony schab bez dodatku tłuszczu. 5 kroków : KROK 1: Schab myjemy, smarujemy dokładnie miodem i wkładamy do lodówki na dobę KROK 2: Mięso myjemy, osuszamy i porządnie nacieramy solą himalajską, wkładamy
IzaGotujewychodzą bitki z poniższego przepisu. Bitki Wieprzowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego - świetny pomysł na codzienny obiad lub nawet świątecz ne danie . Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Składniki: 500 g schabu wieprzowego zioła prowansalskie sól, pieprz ok. 1/3 szklanki mąki olej do smażenia 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka kuleczek ziela angielskiego kulka kuleczek całego pieprzu(...)kolorowego Bitki Wieprzowe (Bitki ze Schabu) - Sposób przygotowania: Schab porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę a najlepiej całą noc. Każdy z kotlecików obtaczamy w mące, a następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju (po ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Gdy już każdą
Słodka StronaKolejny sposób na domową wędlinę. Schab trzeba wcześniej zapeklować. Generalnie roboty z nią nie jest wiele, ale trzeba sporo czasu, żeby powstała smaczna alternatywa dla sklepowych wyrobów. 1,5 kg peklowanego schabu Schab zapeklować tak jak szynkę w zalinkowanym przepisie. Po 4 dniach, schab wyjąć z zalewy. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć schab, zmniejszyć ogień
Polska Zupaschabu, który bardzo lubimy dodałam zasmażane warzywa od Orzech , które również bardzo polubiliśmy a jedliśmy je po raz pierwszy. I muszę zaznaczyć, że na pewno nie ostatni. ;-) Zasmażane warzywa (marchew z selerem) są bardzo smaczne, proporcje marchwi i selera dobrze dobrane. Nie trzeba ich doprawiać, bo i tym zajął się Orzech. :-) Dodatkowo mają dobry skład - bez chemii. Oto świetny przepis(...)kiedy brak czasu, chęci, motywacji na długie gotowanie. 400g schabu zasmażane warzywa od Orzech , 690g sól, pieprz olej 1. Schab kroimy w małą kostkę. Posypujemy solą i pieprzem. Podsmażamy do zarumienienia. 2. Schab zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 30 minut, do momentu aż schab zmięknie. Jeśli woda przed tym czasem wyparuje, uzupełniamy ją. 3. Dodajemy
Szefowa kuchniOstatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem(...)gościła na blogu :) Wszystkich, którzy nie jedli komosy ryżowej, zachęcam do spróbowania :) Szerzej opisałem ją poprzednim razem w przepisie "Quinoa otoczona warzywami z parowaru" . Składniki : 3 plastry schabu 3 łyżki quinoa 3 śliwki suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy
Parowar FacetaSchab 15 plastrów (ok.1kg)Cebula 2 duże sztukiPor 1 średnia sztukaLubczyk ok. 2 łyżeczkiMajeranek ok. 2 łyżeczkiBulion mięsny 600mlWoda ok. 100mlMarchew 3 duże sztukiPieprz do smakuSól do smakuZiele angielskie 5 sztukLiść laurowy 5 sztukPapryka czerwona słodka do smakuOliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.Marchewkę obrać(...)stron przez ok. 1 minutę.Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego
Kulinarne PrzebojeRzadko przygotowuję klasyczne kotlety schabowe. Najczęściej schab wykorzystuję do różnym potrawek z warzywami lub przygotowuję roladki czy kieszonki - takie, jak dzisiaj. Schab jest mięsem samym w sobie suchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.Składniki:świeży surowy schab,surowy wędzony boczek,świeże śliwki(...)sól, pieprz, majeranek,cebula,czosnek,tłuszcz do obsmażenia,słodka śmietana do doprawienia sosu.Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.Śliwki umyć i wypestkować.Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.Do kieszonki włożyć plaster boczku
Codzienna kuchnia niecodziennacukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek z oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy na 8 kawałków. Polewamy je oliwą z oliwek, przyprawiamy pieprzem i papryką wędzoną słodką i odstawiamy do lodówki.Myjemy 4 pomidorki cherry zebra, paprykę, z której wydrążamy(...)środek i kroimy na 8 kawałków, mniej więcej podobnej wielkości do schabu. Resztę papryki zjadłem od razu:) Pieczarki myjemy i o ile nie są idealnie białe obieramy daszek, ja zawsze odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8. Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów. Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków. Ziemniaka
Parowar Faceta