przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:44/600)

Rolada malinowa z bananami 175

zbliża się wielkimi krokami, mimo że za oknem szaro, i niezbyt optymistycznie. Wypiek, który dzisiaj prezentuje to połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego oraz aromatycznego kremu. Jak powszechnie wiadomo ciasto na biszkopt nie zawiera tłuszczu. Jak zrobić biszkopt idealny??? Oto kilka podstawowych elementów, które przyczyniają się do jakości wypieku. Na samym wstępie należy zaznaczyć fakt, iż wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. Mąka- do biszkoptów używamy samej mąki pszennej lub mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej w proporcjach 2:1 lub 1:1.Dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej sprawdzi się w przypadkach, gdy zależy nam na tym by biszkopt był bardziej "pulchny". Druga zaleta mieszania dwóch rodzajów mąk jest taka, iż łatwiej będzie nasączyć taki biszkopt. Ważne jest także to by mąka

vaniliowoczekoladowa
Cappucino 207

Przyszła kolej na moje ulubione ciasto. Tu na jednym kawałku się nie skończy, daję Wam słowo. Nietypowa masa z jajkami ubijanymi na parze i biszkopty nasączone kawą cappucino to połączenie, w którym się zakochacie. Upiec jasny biszkopt z 4 jaj. Składniki: 5 żółtek 1 jajko 1 szkl. cukru 1 masło 2 szkl. mleka w proszku 4 serki homogenizowane waniliowe(...)łyżeczki żelatyny 2 paczki biszkoptów kawa cappucino Sposób przygowania: Żółtka, jajko i cukier ubić na parze jak do tortu. Masło utrzeć z ubitymi jajkami.  Dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Zrobić mocną kawę cappucino (ok. 0,5 l) dodając do niej rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Wystudzić. Biszkopt posmarować cienko masą

Cukiernia Pychotki
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 195

Idealne ciasto na specjalne okazje. Możecie zrobić z różnymi owocami, ja zrobiłam z truskawkami i gruszkami, które bardzo lubię. Biszkopt- białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając mieszania. Powoli wsypywać cukier. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy, mieszać już delikatnie łyżką. Formę do ciasta wyłożyć papierem(...)pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przeciąć na pół. Biszkopt thermomix – założyć motylek, dodać białka, czas 3,5 minuty, obroty 4 – obroty 3, powoli przez otwór od miarki wsypywać cukier – cały czas mieszać obroty 3 , dodać po jednym żółtku – mąkę

Kuchnia Pokoleń
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4241

którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo .     Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek(...)pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 fix do śmietany   Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta

Mała Cukierenka
Jabłecznik z pierniczkami 246

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek

Mała Cukierenka
Biszkopt kakaowy 190

Łatwy i szybki przepis na pyszny, domowy biszkopt. Z jakim kremem smakuje najlepiej?…z Waszym ulubionym! , bo nie ma takiego kremu, który nie smakowałby pysznie w połączeniu z kakaowym biszkoptem. Ilość tortów i ciast, do przygotowania których możecie wykorzystać kakaowy biszkopt, jest tak wielka-…jak wielka jest Wasza słodka wyobraźnia. A gdybyście chcieli skorzystać z jakichś podpowiedzi: Zapraszamy(...)naszej zakładki ‘Torty’- tam znajdziecie wiele pysznych pomysłów! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao szklanka cukru 1 łyżka oleju łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę

Domowe Torty
Jabłecznik z pierniczkami 254

Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny jabłecznik. Dużo osób pisało na Facebooku , że w najbliższym czasie będzie piekło ciasta z jabłkami, dlatego postanowiłam wypróbować jabłecznik na biszkopcie z pierniczkami w czekoladzie, mniam. Jest przepyszny, wygląda apetycznie, jest aromatyczny i wspaniale łączy w sobie korzenne pierniczki z jabłkami oraz bitą śmietaną. Z ciastem jest troszkę zachodu, ale naprawdę warto, bardzo polecam(...)Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS .   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 170g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Masa jabłkowa: 1,7kg jabłek

Mała Cukierenka
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 72355

Tort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu pralinowego, chrupiącej bezy i kwaskowego dżemu z czarnych porzeczek... Całość doskonale wyważona, nie przesłodzona, jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut(...)względów (praca, szkoła lub po prostu leń albo brak ochoty:D) nie będą mogli obejrzeć mego show,  (i tak) podlinkuję występ na dniach na Blogu :DDD SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka  160 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek cappuccino z kokosem 444

dużą ilością kalorii. A co. Na dodatek placek, który wzięłam na celownik nie należał do najprostszych i do najszybszych, ale za to smak....jest nieziemski. Czekoladowy biszkopt, przekładany masą z kawą cappuccino, a po środku beza kokosowa, no i oczywiście wszystko oblane czekoladą...Polecam. Składniki: biszkopt: 6 jajek 225g cukru 110 g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)margaryny 4 łyżki kawy cappuccino beza kokosowa: 5 białek szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Kiedy piana będzie błyszcząca obroty miksera zmniejszyć do najmniejszych

na moim stole...
Rolada z brzoskwiniami 182

uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki tortowej 100 g cukru masa: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)brzoskwinie(świeże, bądź z puszki) dodatkowo cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Biszkopt. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać mąkę i żółtka i zmiksować na niskich obrotach tylko do wymieszania się wszystkich składników. Dużą formę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia

na moim stole...
Tort maślano-truskawkowy 148

Zrobiłam sobie więc słodki prezent urodzinowy :) a co :) nie mogę upiec sama dla siebie tortu? W końcu nie co dzień kończy się 40 lat:) I tak powstał tort, z biszkoptem bez proszku do pieczenia, z masą maślaną z dodatkiem musu truskawkowego, otoczony biszkoptami i ozdobiony oczywiście truskawkami. Składniki: biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 180 g mąki pszennej szczypta soli(...)musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Jajka

na moim stole...
Ciasto magistra 166

wody Masa z nutellą 40 gad kremu Nutella 1 pokruszony wafel Bita śmietana: 1/2 l. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl wody biszkopt jasny z 4 jaj biszkopt czerwony z 4 jaj ( część mąki zastąpić kisielem wiśniowym) biszkopt czekoladowy z 4 jaj Wykonanie: Upiec biszkopty i wystudzić.Z mleka, cukru, cukru waniliowego(...)pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę. Na spód ułożyć biszkopt czerwony, wyłożyć masę z Nutellą, na to biszkopt biały, masa budyniowa, na tym ułożyć w poprzek paski z ciemnego biszkoptu, wolną przestrzeń wypełnić galaretką z owocami, przykryć bitą śmietaną, wierzch

Ciasteczkowy Potwór
Z masą brzoskwiniową Siostry Anastazji 121

chce mi się dziś wiele pisać, więc podam tylko przepis.  Dodam tylko, że przepis pochodzi z książki siostry Anastazji:) czyli wart grzechu:) Składniki: biszkopt orzechowy z 6 jaj Biszkopt kokosowy : 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń(...)kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić biszkopt kokosowy, czyli białka ubić na sztywno dodając porcjami cukier i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I piec w temp.180'C przez ok 30-40 min.Z brzoskwiń odlać

Ciasteczkowy Potwór
Niezawodny biszkopt kakaowy 246

Dzisiaj przyszła pora na niezawodny biszkopt kakaowy.  Na blogu możecie już od jakiegoś czasu znaleźć przepis na niezawodny jasny biszkopt  .  Ten biszkopt zawsze wychodzi, jest banalnie prosty do wykonania a zarazem obłędnie smaczny. Kto raz go spróbuje nie będzie chciał już innego przepisu na biszkopt kakaowy.  Zarówno ten jak i jasny biszkopt nie wymaga proszku(...)przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na tortownicę () wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170. Biszkopt pieczemy przez około 35- 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy go w blaszce na podłogę i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Biszkopt idealny 55099

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pewnie większość z was ma swój ulubiony i niezawodny przepis na biszkopt. Ja właśnie taki mam i chętnie się z wami nim dziś podzielę Jest mięciutki, delikatny i co najważniejsze zawsze się udaje. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł W przepisie nie ma proszku do pieczenia. Nie musicie się(...)martwić ponieważ biszkopt nie opada. Najważniejszą czynnością w jego wykonaniu jest dobre ubicie białek a po upieczeniu, opuszczenie formy (razem z biszkoptem) na podłogę z wysokości około 40 cm. Ta czynność powoduje, że biszkopt nam nie opadnie. Niektórym to może wydawać się dziwne ale musicie uwierzyć mi na słowo Przepis dostałam

Marta Gotuje