przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:49/600)

ciasto Góra lodowa (z mlekiem w proszku) 2295

dodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową. Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje się na stole. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie(...)margaryny KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka -1 łyżka kakao -opakowanie małych okrągłych biszkoptów około 200g PONCZ *opcjonalnie -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru (składniki wymieszać) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort malinowy z paloną białą czekoladą 353

piątych urodzin Poezji Smaku. Jako że wypadają tuż przed Dniem Kobiet chciałam, aby tort był kobiecy i uwodził wyjątkowym smakiem. Postawiłam na cierpkie, lecz pyszne maliny, delikatny, malinowy, puszysty biszkopt i… paloną (inaczej karmelizowaną) białą czekoladę. Różni się ona diametralnie od tradycyjnej. Dzięki temperaturze nabiera karmelowego smaku i traci przesadną słodycz na rzecz kawowych nut. Jest wyjątkowa, a żeby(...)otrzymać wystarczy… upiec czekoladę. Nad smakiem tego tortu każdy się rozpływa – mam nadzieję, że posmakuje i Wam. Biszkopt malinowy: 1 niepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa

Poezja smaku
Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake 350

Porcje 24 Drip Cake skradły moje serce. Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemnie się z nimi pracuje. Tym razem postawiłam na klasyczne smaki. Delikatny biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym. Oblany gorzką czekoladą, która świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem tortu. Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas(...)przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody

Wędrówki po kuchni
Rolada jabłkowa z kokosem 225

Jakiś czas temu miałam do wykorzystania naprawdę dużą ilość jabłek. Większość poszła do słoików jako mus. Dzisiejsza rolada to pomysł na praktyczne wykorzystanie domowego musu z jabłek. Leciutki biszkopt otulony podprażonymi z masełkiem i cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto w sam raz na leniwą niedzielę ;).     Składniki:     Biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)przepisu: klik 1/2 op. galaretki cytrynowej  (opakowanie = 75 g) Dodatkowo: 2 łyżki musu jabłkowego 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki cukru     Przygotowanie:   Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą  pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik Raffaello Z Alkoholem 299

zrobiłam sobie na moje urodziny, które były w ubiegłym tygodniu. Tort smakował nam wspaniale i na pewno jeszcze kiedyś go zrobię ;) Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około(...)kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) Do napączowania biszkoptu: 1/5 szkl wody 5 łyżek wódki Przygotowanie Biszkoptu 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy

Gotowanie...to proste !
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 163

przed imprezą, smaki dopiero wtedy się przegryzły jednak glazura lustrzana musi być wylana max 24 ha przed podaniem, dłuższe trzymanie jej na torcie może spowodować jej matowienie. Składniki Biszkopt:  6 jajek  1 szkl.cukru 4 łyżki oleju 1,5 mąki tort szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać(...)porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec  35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje  biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec dzień wcześniej- przeciąć na 3 płaty. Krem: 4 jajka  8 łyżek cukru

Kubki smaku
Tort jagodowy na roczek 164

pewne, ale oprócz prezentu może będzie ciacho, a może nawet tort :) Goście na pewno chętnie się nim poczęstują. A może uda się zrobić ciacho jeszcze smaczniejsze ? Składniki na biszkopt : 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo(...)Odjąć 3/4 kremu i zachować,  do reszty dodać drugi serek mascarpone i  4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek" Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować częścią białego kremu, na to położyć

Proste Potrawy
TORT Z ORZECHAMI I CZEKOLADOWYMI SŁODKOŚCIAMI 163

roku padło na taki wręcz ociekający czekoladowymi słodkościami. Na nim znajdzie wszystko co lubi ;) - później jak już go zdegustujemy pokażę Wam jak wygląda  w przekroju ;) Składniki: na jasny biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na ciemny biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka kakao masa: 1 litr śmietany 30 % mascarpone 500 g do nasączenia biszkoptu: 2 szklanki przegotowanej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki cukru do dekoracji: 1 kinder niespodzianka 10 sztuk mini batoników kinder bueno kilka kulek raffaello mini ciasteczka w czekoladzie ew. dodatkowo polewa czekoladowa smak mleczny wydruk cyfrowy ze zdjęcia- CUKIETERIA do obsypania boków: 4 szklanki krokantu orzechowego

Z Majeczką w kuchni
Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce 610

ciasto to chyba najlepszy biszkopt jaki ostatnio zrobiłam. Pyszne, słodziutkie, do tego kwaskowate owoce w galaretce a na górę dla równowagi gorzkie kakao.... Ciasto zrobiłam w kwadratowe j formie, ale pięknie będzie się prezentować w tortownicy!  Składniki (forma 23 cm x 23 cm): BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Białka ubić(...)zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie mrożone maliny i czerwona porzeczka) opakowanie galaretki (u mnie smak owoce leśne) opakowanie cukru wanilinowego 1/3 szklanki

coolinarny
Ciasto ananasowe 269

Pyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite(...)cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 200 g masła 4 żółtka Z puszki ananasów odlać jedną szklankę zalewy. Ananasy odstawić na sitku do ocieknięcia (ociekniętą zalewę wykorzystamy jeszcze do nasączenia biszkoptu). 1/3 szklanki zalewy wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałą część zagotować. Na gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Odstawić do ostygnięcia

Bullio
Kantyczka 212

święta. Polecam zrobić to ciasto ponieważ jest smaczne, nie trzeba go już po upieczeniu przekładać, dzięki temu że nie ma kremu nie jest aż takie słodkie, a marmolada na biszkoptach daje fajny posmaczek. Składniki Ciasto: 50 dkg margaryny Palma 2 szklanki cukru pudru 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki(...)maku suchego Dodatkowo: duża paczka biszkoptów marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów 1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dajemy kakao, do drugiej kokos i do trzeciej suchy

Kuchnia u Bietki
Makowa panienka 189

zobaczyłam w internecie zdjęcia tego ciasta to się postanowiłam, że muszę je zrobić :) Przepis znalazłam tutaj  W domu nie miałam zmielonych migdałów, więc zamiast nich dodałam do biszkoptu mąkę pszenną oraz dżem zmieniłam na porzeczkowy :) Składniki: biszkopt: 8 białek, 4 żółtka, 150 g cukru, szczypta soli, 150 g maku, 100 g wiórek kokosowych, 100 g mąki pszennej. krem(...)mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny, 200 g masła, dodatkowo: sok z 2 cytryn, 80 ml wody, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszany mak z wiórkami kokosowymi i mąką. Mieszamy delikatnie szpatułką

Aga w kuchni
ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA 124

kawowa to deser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.  SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml.  cukier 4 łyżki(...)kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka likier kawowy lub wódka 2 łyżki biszkopty podłużne 1 op. 200 g.  mocna kawa 350 ml. (u mnie z 4 czubatych łyżeczek) likier kawowy lub wódka 2 łyżki ( do kawy ) kakao do obsypania METODA: Kawę wymieszać z likierem, przelać do większego naczynia, takiego aby zmieściły się biszkopty. Małą formę keksową wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty zanurzyć

Kuchnia Paulettes
Ciasto tortowe z masą jajeczną 168

która nie lubi zajadać się słodyczami. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto tortowe. Jest łatwe do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie.   SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 6 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Poncz: ½ szklanki mocnego naparu z herbaty, 1 łyżka soku(...)cytryny, Masa: 3 jajka, ¾ szklanki cukru, 200g masła, 1,5 kieliszka spirytusu, Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich, galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biszkopt z musem z jabłkowo-galaretkowym 185

Niesamowite połączenie kwaskowych jabłek i galaretki ze słodkim biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy wiśniowego smaku galaretek. Wierzch można posypać wzorkiem z kakao lub cukrem pudrem. Ja wybrałam cukier puder, choć kakao lepiej by kontrastowało z jasnym ciastem :) Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny biszkopt od ciemnego :) Składniki(...)drzwiczki piecyka na kolejne 2 minuty.  Dopiero po tym czasie można ciasto wyjąć i z odległości ok. 10 cm upuścić płasko brytfankę na podłogę. Te czynności spowodują, że biszkopt nie opadnie Jeśli robimy masę jabłkową z gotowego, domowego, musu jabłkowego to należy go doprowadzić do zagotowania i dodać 3 czerwone galaretki. Wyłączyć gaz i wymieszać - odstawić do przestygnięcia. Dzięki

Szczęśliwa kuchnia