weekend poświęciłam na przygotowanie urodzinowego tortu na 78 urodziny mojego dziadka;) Już jakiś czas temu postanowiłam, że tort będzie w kształcie koszuli i taki też był;) Dwa biszkopty kakaowe przedzielone biszkoptem jasnym, nadziane pysznym truskawkowym kremem;) Jak Wam się podoba moja jadalna koszula:> Przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki- biszkopt kakaowy *: 7 jajek(...)masy jajecznej wmieszać przesianą mąkę i kakao. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuścić z wysokości około 60 cm. Wystudzić, przekroić na pół. Składniki- biszkopt jasny *: 5 jajek 187 ml cukru 187 ml mąki tortowej 60 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie
Krakowskie smaki Anisię bardzo dziwny i postanowiłam, SKROMNIE mówiąc udoskonalić ten przepis. Chyba się udało, lecz do końca nie wiadomo, jak smakowało ciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki: *Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich(...)kostki miękkiego masła (82%!) *Dodatkowo: puszka mleka skondensowanego tzw. Masa Krówkowa np. https://3-mmedia.frisco.pl/id,79442/h,360/w,360/ posiekane orzechy, gorzka czekolada potarta do dekoracji Wykonanie: Robimy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na białą, sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Formę
Piekę, bo lubięrozeznanie w sieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo(...)alkoholu w czekoladzie Poezja. Wspaniałe ciasto.Jedynie mam sobie za złe, że tak długo zwlekałam z jego zrobieniem. Bardzo Wam polecam.Składniki na biszkopt:6 jaj 60 g mąki ziemniaczanej 140 g mąki pszennej 120 g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki olejuBiałka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy. Kolejno dodajemy
Made By Mom And SonCiasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy
Bon Appetit Małgorzatytort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten pyszny tort :)Składniki:Biszkopt (na tortownicę 22-24cm):6 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanejszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki octuKrem:1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji(...)śmietanki 30%500 g serka mascarpone3 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem morelowyponcz do nasączenia biszkoptówdowolne dekoracjeSposób przygotowania:1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito.2. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać
Kuchnia domowa Anifanami kokosowego szaleństwa to jest to coś dokładnie dla Was:) Ja byłam w niebie:) I nie przerażajcie się ilością składników, tort robi się naprawdę prosto:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA BISZKOPT RZUCANY*:5 jajek3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejFRUŻELINA TRUSKAWKOWA:500 g mrożonych truskawek (w sezonie świeżych)3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone(...)woda kokosowa (pozostałość po mleku kokosowym z puszki)3 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki soku z cytrynyDO DEKORACJI:wiórki kokosowe do obsypania tortuświeże truskawki (opcjonalnie)listki świeżej mięty (opcjonalnie)WYKONANIE:BISZKOPT:Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski.Tortownicę o średnicy 21 - 22 cm wyłoż papierem do pieczenia (samo
Słodko-Słony Świat Ilonyspecjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt:- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej czekoladyNamoczenie biszkoptu:- mocna czarna herbata(...)dodawać do masy obie mąki, kakao oraz starkowaną gorzką czekoladę, mieszając delikatnie łyżką.Po dokładnym wymieszaniu się składników wylać masę na przygotowaną tortownicę. Nastawić piekarnik na 160C i piec biszkopt przez ok.40minut. Przed wstawieniem biszkoptu do piekarnika, należy pozbyć się powietrza , uderzając tortownicą (kilka razy) o blat/podłogę .2.KremBudyń robimy według przepisu na opakowaniu. Po wystygnięciu ucieramy z masłem
Gotuj Z Muzykądniu, w którym dotarły do mnie włoskie biszkopty do tiramisu mój syn od razu wypowiedział "Kiedy zrobisz Tiramisu Mamo?" On uwielbia wszystko ma smak tiramisu :) Miało być normalnie, klasycznie i bez udziwnień i tak też się stało. Z podanych proporcji wyszło 4 miseczki, które zniknęły w kilka chwil. Ale to było dobre, mimo iż w grudniu już nie mogę patrzeć(...)słodkie :)Oryginalne włoskie produktu możecie zdobyć w sklepie Mantini, jak dla mnie bardzo dobra jakość produktów, które dotarły ekspresowo i świetnym stanie, nawet makaron się nie połamał, a biszkopty nie pokruszyły, bo o te produkty najbardziej się bałam, o resztę byłam spokojna :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście
Blondynka GotujeMarysieńka" to popularne i wyjątkowe ciasto o kakaowym biszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy(...)mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.Biszkopt:Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy.Białka ubijamy na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy - ciągle ubijając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom
Słodka Stronamasy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół nie mam problemu, ale na więcej części to dla mnie wielki wyczyn :DBiszkopt :8 jajek1 szkl mąki pszennej3/4 szkl cukru15 dag zmielonych orzechów włoskich16 g cukru waniliowego1(...)cukier puder do smaku1/2 śmietan-fixyPoncz:2/3 szkl wodycukier waniliowy1/3 szkl. cukru 1 kieliszek spirytusu2-3 łyżki rumuDodatkowo:dżem z czarnej porzeczkiorzechy włoskie do dekoracjiPrzygotowanie:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając
charlotte gotujespecjalnie na urodziny moich Kochanych Skarbów. Więc niech nie zmyli was liczba na torcie. Tort był duży i wspólny! Jeszcze raz Wszystkiego najlepszego Kochane moje Bączki! Składniki:Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru(...)truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie:Biszkopt jasny.Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papier do pieczenia, ale tylko
Malinowe Pocałunkimogło i trzeba było kombinować.Tak oto powstał migdałowy-malinowy tort bezglutenowy. Bardzo smaczny tort !Do dekoracji tortu wykorzystałam piękne, pomarańczowe nagietki. Prosto, efektownie i pięknie. Prawda ?Składniki na biszkopt:tortownica średnicy około 26 cm * 1 i 1/3 szklanki zmielonych migdałów* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej* 5 jaj* 3/4 szklanki cukru* 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenie ( dla tolerujących gluten - zwykły(...)jajek - delikatnie połączyć.Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w 170 stopniach C przez około 30 minut.Do tortu potrzebujemy trzech blatów biszkoptowych. Po upieczeniu pierwszego biszkoptu, przystąpić do przygotowanie drugiego biszkoptu, z połowy porcji.Upieczone biszkopty odstawić do wystygnięcia. Duży biszkopt przekroić na pół. Z małego biszkoptu odciąć nieznacznie wierzch.Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż
kolorowotorcikowoBiszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony(...)najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki
coolinarnastrefa.blogspot.comnaszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu. Składniki(...)zimnego mascarpone 100 g cukru 12 g cukru z wanilią likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii) filiżanka mocnej i ostudzonej kawy 400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu) kakao do prószenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować na puszystą masę z cukrami. Cały czas miksując, stopniowo dodawać
Weekendy w domu i ogrodzieInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)święta" warto się pomęczyć, bo smakuje genialnie! I... uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLeny