się czego obawiać. Ilość składników pasuje idealnie do małej tortownicy o średnicy 19 cm. Jeżeli chcecie upiec większy tort możecie oczywiście przemnożyć liczbę składników np. razy dwa. Składniki Biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki tortowej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml wódki Krem: 2 jajka 4 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 1/2 kostki masła(...)kostki margaryny 25 ml wódki 2 plastry ananasa z puszki (opcjonalnie) Dekoracja: Wiórki kokosowe Dowolne owoce (np. mandarynki, winogrona, banany, kiwi, truskawki, maliny) Przygotowanie Wszystkie składniki na biszkopt oraz krem powinny mieć temperaturę pokojową. Miski, które będziemy używać do miksowania powinny być suche. Przygotowanie zaczynamy od pieczenia biszkoptu. Całe jajka i cukier miksujemy razem do momentu uzyskania dosyć gęstej masy
Programista w kuchniKakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem czekoladowym o charakterystycznym mlecznym posmaku, jaki daje mleko w proszku. Tort powstał dla młodej solenizantki, która lubi czekoladowe ciasta. Sto lat Amelia !!! BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki(...)kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: 100 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 150 g biszkoptów 75 g masła 2 rożki do lodów kolorowa posypka ciasteczka amaretti Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić
https:KKuchniaMniamporzeczkowym na bazie frużeliny i serka mascarpone. Całość rozpływa się w ustach i smakuje wyśmienicie. Sekret pysznego smaku tkwi w delikatnym i miękkim biszkopcie przełożonym doskonałym, lekko kwaskowym kremem porzeczkowym. To połączenie doskonałe! Korzystajmy z dobroci porzeczki, na którą aktualnie mamy sezon, ponieważ jest bardzo zdrowa i doskonale komponuje się(...)użyłam w tym przepisie. Formy wykonane są bardzo dobrze i przede wszystkim zajmują niewiele miejsca Możecie je kupić tutaj . Torcik porzeczkowy Drukuj przepis Czas gotowania: 12 Składniki Biszkopt: -7 jajek -1 szklanka cukru -1 szklanka maki pszennej -1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Frużelina porzeczkowa: -500 g czerwonej porzeczki -1 szklanka cukru -2 łyżki soku z cytryny -płaska łyżka
Marta Gotujedużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami:) Czas wykonania: 3 h (+3 h oczekiwania) Ilość porcji: 15 – 18 kawałków (forma 37 cm x 24 cm) Składniki: Biszkopt: 10 jaj 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany Dodatkowo: 500 g truskawek(...)galaretki truskawkowe Przygotowanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać cukier i żółtka. Całość jeszcze chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką (ważne, aby mieszać ciasto w jedną stronę). Na spód formy do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: Biszkopt: 2 jaja; 1/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej; 1 łyżka kakao; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki białego cukru; Szczypta soli. Nasączenie biszkoptu: 1/4 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka cukru pudru; 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Masa mascarpone: 250 g serka mascarpone; 1 galaretka(...)wody) + 350 ml gorącej, przegotowanej wody (do jej rozpuszczenia). Dodatkowo: Tortownica o średnicy 22 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania : Upiec biszkopt. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier. Dodać olej i szczyptę soli i przy pomocy miksera wymieszać. Żółtka wymieszać z sokiem
Gospodyni Miejskanajlepsze. Dodatkowo zrezygnowałam z orzechów laskowych ponieważ jestem na nie uczulona. Oczywiście jeśli je lubicie możecie ich użyć, ja zastąpiłam je płatkami migdałowymi. Tort Ferrero Rocher Składniki: Ciemny biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza czekoladowo-migdałowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego(...)gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej Dodatkowo: 1 łyżka przegotowanej wody 2 łyżki likieru czekoladowego 4 pokruszone słodkie wafelki do lodów płatki migdałów Do przygotowania biszkoptu i bezy użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy
PatiGotujeSłoneczna Delicja – Pyszne ciasto na biszkoptach z dużą ilością bakalii, kremem budyniowym, delicjami maczanymi w kawie i brzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami Składniki: Biszkopty: 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru
Mała CukierenkaPiekąc to ciasto postawiłam na orzechy, dużo orzechów;) Biszkopt upiekłam z dodatkiem kakao, do tego masa na bazie serka mascarpone utartego z nutellą oraz podprażonymi orzeszkami ziemnymi. Masa przez dodatek nutelli jest dosyć słodka, dlatego drugą masę stanowi m.in kwaśna śmietana wymieszana ze zmielonymi orzechami włoskimi i pokruszonymi wafelkami. Kawałki wafelków oddzielają również obie masy, co daje bardzo przyjemny efekt(...)Konsystencją ciasto różni się nieco od Mlecznego Wafelkowca . To jest zdecydowanie bardziej „tortowe”, i choć po schłodzeniu ciasto jest zwarte i tak zalecam jedzenie łyżeczką;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki pszennej 3 płaskie łyżki kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa nutellowa: 250 g serka mascarpone
Smaki Na TalerzuPuszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie przełamują słodycz tortu. Pycha! Całość współgra idealnie Tort udekorowałam w stylu Ombre (cieniowanie), niestety… zapomniałam, że długie dekorowanie tortu nie sprzyja kremowi, który zrobiony jest z bitej śmietany. Trochę zaczął się rozwarstwiać(...)związku z tym, radzę dekorować go w miarę sprawnie Przez to nie ma zdjęć kwiatków, które „zdobiły” wierzch tortu Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 750 g serka mascarpone 500 g kajmaku (masa krówkowa) 400 g śmietany kremówki 30% Krem
Oryginalny smakSkładniki na 1 biszkopt cienki: 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka tłuszczu (masło lub margaryna) Składniki masy śmietankowej: 1 litr śmietany kremówki 36 % 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki gorącej wody Dodatki: powidła 5 mandarynek 3 opakowania galaretek wiśniowych Sposób wykonania biszkoptu: Upiec(...)cienkie biszkopty. Żółtka jaj wybić do małej misy. Białka wybić do dużej misy i wstawić do lodówki, po schłodzeniu ubić na sztywną masę dodając cukier i cały czas mieszając. Do ubijania białek użyłam blendera Braun MQ9. Rozmieszać żółtka i dodać do masy z białek, wymieszać ręcznie trzepaczką. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z jaj, mieszać ręcznie
Przepisy kulinarne babci Antoninyzamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały ORZECHANKI:) Są super ! ! ! Czas wykonania: 2 h 30 min – 3 h Ilość porcji: 32 sztuki Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 250 g margaryny (1 kostka) 50 g masła (¼ kostki(...)łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 kubek gęstej kwaśniej śmietany 18 % Dodatkowo: 600 g orzechów włoskich Przygotowanie: Biszkopt: Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek – całość wymieszać mikserem na średnich obrotach – dodać pozostałe składniki. Ciasto wyłożyć na blaszkę (forma 22 x 27 cm) wyłożoną
KuchniaWeDwoje.plszykowania ciasta to okazało się, że mam tylko 2-3 łyżki kajmaku i jak by nie patrzył, nie starczy na krem. Mimo wszystko postanowiłam go wykorzystać. Posmarowałam nim wierzchni biszkopt i dopiero wtedy przygotowałam polewę kakaową. Powiem wam, że wyszło bardzo ciekawe połączenie. Mimo, że kajmaku nie było dużo, to był on delikatnie wyczuwalny i fajnie przełamywał się z masą(...)kokosową. No i ta polewa mój mąż jest jej największym fanem. Osobiście też bardzo ją lubię za ten intensywny kakaowy zapach i smak Pomimo mokrej masy nasączyłam biszkopt herbatą bez cukru, dzięki temu ciacho pozostało cały czas wilgotne. Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 3 jajka – 3 łyżki cukru – 2 łyżki mąki
Relaxtimenadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru krem: śmietanka 30% 1 litr cukier puder 1 szklanka kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki mus: brzoskwinie w syropie 1 puszka(...)żelatyna 10 g wrząca woda 60 ml do nasączenia: syrop z brzoskwiń woda 60 ml Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijam blenderem z końcówką ubijającą lub mikserem na sztywną pianę a następnie dodaję stopniowo łyżką cukier i miksuję aż piana będzie błyszcząca. Po tym czasie dodaję żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek
Kuchnia VikiKakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super. BISZKOPT: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu KROKANT: 150 g orzechów włoskich(...)żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 krokantu KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY: 100 g masy kajmakowej 2 szklanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1/2 krokantu Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić
https:KKuchniaMniamtaką skalę wykładzinę z biszkoptów robiłam po raz pierwszy. Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i iść w rozmiar, a co? :) Jak na sezon przystało są truskawki. A z czym truskawki najlepiej smakują? Wiadomo z czekoladą i bitą śmietaną, jednak tą drugą postanowiła trochę odchudzić. 150 g okrągłych biszkoptów 2 herbaty truskawkowe szklanka(...)się zaparzyły. Czyste obrane truskawki, osuszone na ręczniku rozgniatamy, najlepiej dłonią i przekładamy na sitko. Chodzi o pozyskanie soku, w którym będziemy rozprowadzać żelatynę. Miskę wykładamy dokładnie folią. Biszkopty maczamy w chłodnej herbacie i wykładamy nimi spód i boki miski. Gdy pozyskamy tak około 1/3 szklanki soku można namoczyć w nim żelatynę, gdy napęczniej podgrzewamy i mieszamy aby się
Dieta moja pasja