Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę. Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera. Przepis dostałam od siostry męża. Zapraszam do spróbowania 😃 Składniki (blaszka 36/24,5 ): biszkopt kakaowy ( składniki(...)opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier 8 łyżek, wiórka kokosowe 5 łyżek, polewa czekoladowa: mleczna czekolada 1 tabliczka, czekolada biała pół tabliczki, mleko 6 łyżek, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki
kulinarne odsłony patiBiszkopt z białą pianką i galaretką truskawkową to pomysł na bardzo smaczne i lekkie ciasto. Do biszkoptu nie dodałam proszku do pieczenia, a biała masa składa się z jogurtu greckiego oraz ubitych białek. Warstwa truskawkowa to połączenie musu truskawkowego oraz galaretki. Polecam przygotować poniższe ciasto biszkoptowe, ponieważ jestem pewna, że będziecie zachwyceni jego smakiem 😊 Przy okazji, do warstwy truskawkowej możecie(...)wykorzystać mrożone owoce. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80 g) 1/4 kostki masła (50 g) biała pianka 3 białka (z jajek o rozmiarze L) 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 4 łyżeczki cukru wanilinowego
UgotowaćMój ulubiony, jak na razie, przepis na biszkopt kakaowy – “ biszkopt rzucany kakaowy ” (przepis na zwykły biszkopt rzucany znajduje się tutaj ). Biszkopt bardzo kakaowy, puszysty, prosty w przygotowaniu. Zawsze się udaje. Biszkopt ten nazywa się “biszkoptem rzucanym” z powodu tego, iż po upieczeniu i wyjęciu z pieca, rzucany jest na zabezpieczony blat. Dzięki temu stabilizuje się jego struktura(...)post Biszkopt rzucany kakaowy appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaKolejny przepis na uwielbiane przez wielu tiramisu. Wersja przystosowana do diety low carb. Biszkopt na bazie mąki migdałowej i krem z mascarpone. Niebo w gębie :-) Bez cukru i zbóż. Macie ochotę? Low-Carb Tiramisu Składniki na biszkopt: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek drobnej mąki migdałowej łyżka kakao 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka bezglutenowego proszku(...)pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić na 2 blaty :-) Można też biszkopt wykonać z mieszanki mąki migdałowej z kokosową np. z tego przepisu Składniki na krem: 500 gram serka mascarpone 2 opakowania po 200 gram śmietanki 36% erytrytol do dosłodzenia (najlepiej zmielony) Dodatkowo: mocna kawa do nasączenia biszkoptów kakao do posypania Wykonanie: Piekarnik
Marta próbujebardzo pyszny i ładnie wyglądający tort . Zrobiłam go z okazji urodzin brata. Tort zrobiłam w stylizacji pszczelarskiej,ponieważ brat jest pszczelarzem :) Tort składa się z dwóch rodzajów ciasta-biszkoptu oraz spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica 21 cm BISZKOPT 5 jajek 3/4 szkl cukru 8 łyżek wody(...)budyń. Budyń studzimy. Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu miksując .I krem gotowy :) PONCZ -składniki mieszamy ze sobą. SKŁADANIE TORTU Zaczynamy od biszkoptu,poczujemy go i nakładamy troszkę masy-cienką warstwę. Na masę dajemy spód miodowy i znów trochę masy,potem biszkopt -poczujemy ,masa i spód miodowy itd. Warstwy to biszkopt,krem,spód
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzrobicie w waszej kuchni. Nie ma w nim nic, co może sprawić wam kłopot, a na pewno sprawicie radość swojej rodzinie. Średnica tortu to 18 cm. Biszkopt piekłam w wysokiej tortownicy i w niej też składałam tort, dzięki temu był równy. Polecam Wam serdecznie. Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru(...)delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery części. Biszkopt bardzo wam urośnie, możecie zabezpieczyć boki tortownicy papierem do pieczenia podnosząc je wyżej, aby biszkopt nie wypłynął podczas pieczenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwarstw a pionowe co dodatkowo dziwi gości. Musimy dodać, że mąka z ciecierzycy nie tylko świetnie nadaje się do ciasteczek zachowując ich kruchość, ale także sprawdza się w bezglutenowych biszkoptach nadając im nieco wilgotności a przy tym są zwarte. Niektóre warte uwagi składniki przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata 💚 Składniki: Biszkopt (śr: 18 cm) -4 jajka(...)daktylowo-kakaowa -80g suszonych daktyli -3 łyżki gorzkiego kakao -½ szkl. ciepłej wody -1 łyżeczka agaru (lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny) + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ciasteczka pandy z TEGO przepisu BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać
Candy Pandasupominek P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski . Dzień 2: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę. Dzień 3: Robimy krem z Milky Way, składamy i dekorujemy tort. Składniki na biszkopt (tortownica śr 24cm(...)pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia
Słodki Pomysłnazwa szczególnie zapadła Wam w pamięci. Słusznie! bo masełko jest pyszne a z sympatii do Alvina postanowiłyśmy zrobić dla niego uroczą panią o orzechowym smaku 😃 Pozostając w klimacie świątecznym biszkopt jest piernikowy a krem dyniowy jest słodki i fistaszkowy. Jak myślicie czy będzie z tego orzechowe love? 💗 Składniki: Biszkopt piernikowy (śr: 18 cm) -4 jajka M -35g mąki gryczanej(...)dyniowo-orzechowego -4 łyżki gęstej śmietanki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji) -łyżeczka śmietanki kokosowej (do wykonania oczu i ząbków) BISZKOPT PIERNIKOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając
Candy PandasPrzygotowany na z okazji urodzin mojej Mamy. Bardzo smaczny, owocowy, idealny dla osób mających swoje święto w czasie lata. SKŁADNIKI: Jako że przecinanie biszkoptów nie wychodzi mi sprawnie :) upiekłam dwa biszkopty jasne, oraz dwa ciemne. Oczywiście można upiec jeden ciemny oraz jeden jasny, i przeciąć na dwie części. BISZKOPT JASNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej BISZKOPT CIEMNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao KREM 4 budynie waniliowe bez cukru litr + szklanka mleka 10 łyżek cukru 500 g masła DODATKOWO Truskawki i mięta do dekoracji. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt jasny Żółtka
RAROSSAtruskawkami, lekką pianką truskawkową i musem... również truskawkowym ;) Powoli zaczyna się sezon na truskawki, więc ciasto z truskawkami koniecznie musi być :) Tym razem postawiłam na ciasto mega truskawkowe. Puszysty biszkopt, lekka, rozpływająca się w ustach pianka i mus ze świeżych truskawek to połączenia idealne. Ciasto bardzo szybko znikło ze stołu :) Biszkopt upiekłam według przepisu, który już znacie(...)razem użyłam blachy prostokątnej 24 na 26 cm (przepis tutaj). Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki tortowej * 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3-4 łyżki oleju Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć
Zrób to smacznieimprez rodzinnych. Tak bardzo nam przypasowało do gustu, że postanowiłam przygotować je również na naszą imprezę. Dostałam wytyczne, co powinno się znaleźć w tym cieście i ruszyłam do boju. Biszkopt przygotowałam wg mojego starego, niezawodnego przepisu, do tego ciasteczka petit beurre, krakersy, masa krówkowa i górna warstwa czekoladowej masy śmietanowej (u mnie na bazie kremówki i mascarpone). Ciasto ponoć zwie(...)przepisu, tak więc go zamieszczam. Mimo niezbyt zdrowych składników, ciasto naprawdę godne polecenia, wszak nie zajadamy się nim codziennie. Przygotowywałam w dużej blaszce, o wym. 37,5x24,5cm. Składniki: - biszkopt (przepis poniżej) - ok.150g ciastek petit beurre - ok.120-150g krakersów - puszka masy krówkowej (kajmak)- u mnie Gostyń-500g - domowy budyń (przepis poniżej) - 150g sera mascarpone - 450g kremówki 30% - 2-3 łyżki kakao
Smaczne ZdroweTort popełniłam z okazji drugich urodzin mojej córy. W smaku i konsystencji ciasta nie ma żadnej różnicy pomiędzy biszkoptem z mąki pszennej a biszkoptem bezglutenowym. Biszkopt jest lekki, puszysty i pięknie wyrasta. Chociaż wykonanie całego tortu zajmuje trochę czasu to naprawdę warto się pomęczyć:-) Biszkopt: 8 jajek ogrzany ch do temperatur y pokojow ej 250 g mąki biszkoptowej bezglutenowej(...)powolutku olej, cały czas miksując. Dzięki olejowi ciasto zachowa wilgoć. Zmniejszyć obroty, partami dodawać mąkę i miksować do połączenia składników. Masa nie może opaść. Jeśli masa opadnie to po biszkopcie.... Przelać do tortownicy nasmarowanej margaryną i wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast wyjąć
Ze smakiem bez glutenuPodsyłam Wam pomysł na tort dla bliskiej Wam osoby :) Mój przygotowany był na 60 ur Teścia. Mocno kakaowy biszkopt, mega wilgotny- zresztą taki lubię najbardziej, a do tego delikatna masa śmietankowa i pianka jagodowa. Całość obłędna w smaku :) Jutro z kolei Adaś skończy roczek, więc i dziś będę myśleć nad jakimś małym cudeńkiem dla niego. Efektami, jeśli takowe będą(...)pewno się z Wami podzielę. Składniki na tortownicę o śr 26cm Biszkopt: 120g ciemnego kakao 250ml wrzątku 125ml mleka 1 i ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 125g masła 275g cukru trzcinowego 165g cukru białego 125ml oleju rzepakowego 4 jajka 280g mąki tortowej 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa śmietankowa: 300ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladzieCiasto zrobione i zjedzone. Znikało w szybkim tempie ale nie ma się co dziwić bo jest pyszne. Nie jest zbyt słodkie a cytrynowa galaretka nadaje lekko kwaśnego smaku. Składniki: Biszkopt:* 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej T500 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 750 ml śmietanki 30% Mlekoma 500 g mascarpone Mlekoma(...)soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 3 galaretki cytrynowe 1,2 l wrzątku 7-8 dużych bananów dżem brzoskwiniowy posypka czekoladowa* Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy
Ala piecze i gotuje