minut (UWAGA! Rabarbar kipi, więc podstawcie na dno coś, do czego będzie mógł ewentualnie kapać) - termoobieg + dolna grzałka. Deser najlepiej smakuje ciepły, posypany cukrem pudrem lub startymi bezami
Czary - gary w kuchniostatnio zamęczam, ale odkąd odkryłam jaki jest pyszny, nie jestem w stanie wyrzucić rzodkiewkowych liści do kosza. Skład tych kanapeczek jest bardzo podobny do moich pizz bez drożdży , bo właśnie przy okazji ich przygotowywania pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy! Przygotowanie: Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni
Chilli Czosnek i Oliwadziesiątkę. Ja sama miałam na nią chrapkę od dawna, jednak troszkę się bałam, czy C. będzie podzielał mój entuzjazm. Okazało się, że jak najbardziej; nie wraca ze sklepu bez siatki wyładowanej owocami do wyciśnięcia. Cieszy mnie to ogromnie, bo takie soki są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim obłędnie pyszne! Tym razem postawiliśmy na uwielbianego przez C. ananasa i zaskakująco
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokazjonalna histeria. Unikaliśmy się długo, patrząc jednocześnie z tęsknotą. Ono szeptało: „weź, spróbuj”, ja odwracałam głowę i uparcie ignorowałam podszepty. Nie, nie będę żarła czegoś, co jest tłuste i bez smaku! Potem okazało się, że po pierwsze – nie umiem kupować awokado, po drugie – te zielone odmiany bywają w polskich sklepach podłe i ciulowe i trafienie na idealne awokado graniczy
ladykitchenjajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie nerkowce i borówki
Zdrowie na języku :Pzachowało kształt i nie zsuwało się z rantów formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec 15 min z obciążeniem, następnie papier i obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Creme patissiere: 500 ml mleka 5 żółtek (z jajek rozmiar L) (lekko ciepłych, nie z lodówki) 1 laska wanilii 1/4 szklanki
moj przepis naKawowe, z chrupiącymi orzechami włoskimi i delikatną nutą kardamonu. Uwielbiam zapach kawy, a odkąd kupiłam zaparzacz bardzo często piję kawę właśnie z kardamonem i mlekiem. Ponieważ
Niebieski kubek z kawakilku dni trwają przygotowania do corocznej imprezy rodzinnej – wrześniowego ogniska, które jest epilogiem lata. Zbieramy drewno, gałązki, porządkujemy ogród i podwórko, tata struga kije na kiełbaski. Wszyscy bez wyjątku czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko
Wędrówki po kuchniwyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy na blaszce z małymi odstępami i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiromantyczną. Zakochany po uszy facet obserwuje każdy krok i oddech ukochanej. Która z nas by takiego nie chciała...? Dzisiaj zostałby uznany za najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się. Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzenapuszenia. Pieczenie Białko roztrzepać w miseczce z łyżką mleka i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo
Grunt to przepis!przykryte ściereczką, aby sobie nieco podrosły. Warto też odpalić już piekarnik, aby się nagrzał – ustawcie go na 160 stopni, opcja z grzałką górną i dolną, bez termoobiegu. 5. PIECZENIE (30 min) Blaszkę z podrośniętymi buchtami wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na środkowym ruszcie i pieczemy ok. 30 min do zarumienia wierzchu na złocisto-brązowo. Gotowe bułki wyciągamy i smarujemy rozpuszczonym masłem
Nerds KitchenSwojski, tradycyjny obiad, bez którego nie wyobrażam sobie wiosenno-letniego sezonu. Młoda zasmażana kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem w towarzystwie pysznego, soczystego schabowego, koniecznie z kością, i młode ziemniaczki. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, a kapustę (jeśli zostanie) za każdym razem wyjadam łyżką z garnka tak długo, aż zobaczę dno :D Schabowego robię zawsze z kością, dla mnie
Słodko-Słony Świat Ilonycytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką do warzyw. Jeżeli obieraczką obierzecie zbyt głęboko, to potem nożem trzeba delikatnie ściąć całą białą warstwę ze skórek
Marder&Marder Manufacturegarnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj czekoladę i odstaw, aż się rozpuści, mieszając na koniec. Wsyp przesiane kakao, wymieszaj rózgą kuchenną całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę
Słodko-Słony Świat Ilony