przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:103/300)

Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 144

oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności, że odpowiednio wyrośnie w przepisie są drożdże, ale możecie je dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły

Mieszam w Garnku
Pizza ze szparagami i porem. 138

dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka pomidorów bez skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia  oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam

zadanie-gotowanie
Podpłomyki ze szparagami i wędzonym łososiem 128

ogarnięcia, że zwyczajnie nie dałam rady. W tej sytuacji musiało być coś na szybko. Przypomniało mi się jak mama robiła nam na kuchni węglowej podpłomyki. My oczywiście zajadaliśmy je bez żadnych dodatków. Siedzieliśmy przy kuchni i niecierpliwie pytaliśmy mamę czy już są gotowe bacznie pilnując przy tym kolejki. Potem zapomniałam o nich na wiele długich lat, by nagle w sytuacji

Wiem co jem
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 152

tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego, że sos zetnie nam się nawet na konsystencję budyniu. Wprawdzie ma on być nieco zagęszczony, jednakże bez przesady. Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 2016-05-22 12:21:23 Smażony szczupak podany z doskonałym słodko-kwaśnym sosem winnym oraz bukietem kolorowych warzyw. Łatwe i szybkie

Kulinarna Pokusa
Kokosanki 152

W tym tygodniu ponownie skusiłam się do wzięcia udziału we wspólnym pieczeniu , z tym większą radością, że jedną z propozycji stanowiły moje ulubione kokosanki. To bardzo

Kuchenne zapiski Edyty
Pudding buraczany z borówkami 156

pudding chia wymieszany z 1/2 startego na tarce, na małych oczkach ugotowanego wcześniej buraka. 3. topping stanowią borówki oraz migdały Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE pudding chia z 1/2 gotowanego buraka bez owoców 210kcal 10,8B/9,2T/24W PUDDING CHIA orzechowy -  PUDDING CHIA: KLIK PUDDING CHIA malinowy -  PUDDING CHIA: KLIK Jeśli macie ochotę na inny fit deser, zajrzyjcie do posta

Tetiisheri
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 272

papryka. Czy to słodka, czy półostra – wybór należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety z obu stron po 3 minuty – ale co minutę

Karo in the Kitchen
Chipsy – pokusa tak wielu 186

Osobiście nie znam takiej osoby, która nie dojadłaby już rozpoczętej paczki chipsów (i to bez względu na ich rozmiar). Powiedzmy sobie szczerze – jedna paczka nikogo jeszcze nie zabiła, ale co będzie, jeżeli chipsy będziemy spożywać regularnie? Chipsy – skład Głównym składnikiem chipsów jest ziemniak i w sumie na tym produkcie kończy się zdrowotny aspekt tej przekąski. Ziemniaki cieszą się

Ciasna Kuchnia
szybkowar-gulasz "strogonow" z łopatki z kaszą paloną gryczaną... 146

Składniki: kasza gryczana 200 gram, łopatka bez kości 70 dag, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, majeranek 1 łyżeczka, mieszankaprzypraw strogonow Royal Brand 1 opakowanie, woda 5 szklanek, śmietana gęsta 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną

W Mojej Kuchni Lubię
Pierś indyka na parze z coolomatu 210

Almą. Coolomat to nie jest sprzęt do gotowania na parze, a urządzenie, które pozwala odbierać zamówienia ze sklepu alma24  7 dni w tygodniu, 24h na dobę, bez konieczności oczekiwania na kuriera w określonych godzinach. Nie trzeba się obawiać o temperaturę, gdyż szafki w coolomacie to zamrażarki, chłodnie i miejsce na produkty suche. Temperatura w zamrażalkach to - 20 stopni

Parowar Faceta
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 160

łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle napiszę- ja lubię takie bez dodatku jajek, jestem świadoma, że ono kiepsko się łączy i wyklejanie blachy to bardziej przylepianie do niej kawałków ciasta. Pitolę się z nim bo lubię jego smak. Jeśli jednak nie macie

les mirabelles
Gofry - super lekkie i chrupiące 14398

podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło  odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 374

użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami czarnuszki.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje

Grunt to przepis!
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 128

łyżkami wody. Odłożyć do wystudzenia. Paski posmarować chłodnym dżemem i na górze każdego z pasków ułożyć zimne plasterki jabłek (mniej więcej by do połowy na siebie zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże

Mania Wypiekania
Pieczone ziemniaki Hasselback z serem 161

solą, pieprzem, oregano  i majerankiem.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pod przykryciem na 25 minut. Polewamy małą ilością masła i pieczemy kolejne 20 minut - już bez przykrycia.  Na koniec dodajemy ser i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego :)  P.S. Wykonanie

Moje Kuchenne Rewelacje