przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:110/300)

Placuszki dyniowe 120

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli     Przygotowanie:   Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z kapustą i grzybami 209

być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią ilością soli, pieprzu czy kminku. Oczywiście bez przesady, ale powinno ich być więcej niż gdybyśmy chcieli spożyć naszą kapustę z grzybami ot tak po prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne

Kulinarna Pokusa
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 155

piernika – mieszamy. Do miski ze składnikami mokrymi dodajemy składniki suche. Łączymy składniki drewnianą łyżką. Masa wyjdzie dosyć luźna i kleista – taka ma być. Część pierników zrobiłam z marmoladą, część bez. Ręce lekko „naoliwiamy” i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 34g). Te, które będą z marmoladą rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy porcję marmolady i ponownie formujemy kulę. Jedne i drugie układamy

mojewypiekiinietylko
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 131

muzyka. A jeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :)   Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
OCTOWE ROLMOPSY 148

Wigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli

Z Majeczką w kuchni
Gruszki z patelni z rozmarynem z kruszonką 177

przez co może zacząć się palić. Przepis i jak zrobić maślany ryż znajdziesz w przepisie Łosoś na maślanym ryżu . Do delikatnych dań z ryby czy drobiu dla odmiany i bez problemu zamiast warzyw, można podać delikatne owoce z ziołami. Te gruszki z patelni gwarantują ucztę dla podniebienia. Już raz wcześniej wykorzystałam gruszkę z rozmarynem piekąc ją w cieście

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 358

ewentualnych grudek. Do zupy wlewamy słodką śmietankę, solimy, mocno pieprzymy, a dla koloru i dla zdrowia – w zupie ląduje jeszcze płaska łyżeczka kurkumy. Gotujemy całość około 7-8 minut bez przykrycia, aż zupa lekko zgęstnieje. Podajemy z tym, z czym lubimy – u nas to na zmianę makaron jajeczny nitki, jak do rosołu, domowa zacierka albo ryż. W każdej opcji

Karo in the Kitchen
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 983

Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wiedeńskie rogaliki waniliowe – są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ciasto adwokat bez pieczenia 160

względu na duże ostatnio zainteresowanie ciastem bez pieczenia

Ugotujmy Coś
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 337

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka

e-PrzepisyKulinarne
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 182

móc zbliżyć się do oryginalnego smaku, połowę mleka w przepisie możecie z powodzeniem zastąpić mlekiem skondensowanym (słodzonym lub nie). Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić je na mleko bez laktozy, roślinne lub całkowicie odtłuszczone. To jednak nie do końca będzie tan sam smak.   W wersji na lato – mieszanka przypraw idealnie sprawdzi się jako podstawa do smoothie z gałką

Karo in the Kitchen
Modra kapusta 117

kuchni śląskiej, czyli na talerzu ląduje modro kapusta. Wraz z roladą i kluskami śląskimi tworzą tercet doskonały. Modra kapusta jest przygotowywana również z dodatkiem boczku, ale ja preferuję wersję bez mięsa. W końcu boczek jest w roladzie :-). Modra kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 2 szklanki wody 1 cebula 1 małe jabłko 2 łyżki octu

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem 1585

Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania