przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:104/300)

Spaghetti puttanesca i "Głodna kotka" 158

odpowiedzi. I choć okazuje się, że Marta nielubiana przez dawnych znajomych i obecnych przyjaciół swojego męża, staje się normalną i ciepłą osobą, to książkę polecam. Jest napisana bez pompy i pokazuje rozterki zwykłej kobiety, która za późno zgłosiła się na badania

Weekendy w domu i ogrodzie
Ale która jest lepsza? 107

Skończyło się na tym, że po dwóch miesiącach przed wyjazdem kupiłam sobie do Polski identyczną i mam ją do dziś. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni bez tego małego sprytnego przedmiotu. Kiedy moje dziecko lekko podrosło dołączyło do "obieraczkowego klubu". A co na to Fiskars ? Jeśli chodzi o obieraczki tej firmy są one o niebo ładniejsze

Blondynka Gotuje
Batony musli 474

Jeśli  nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych,  siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie

Proste Potrawy
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 167

sosu. Takiego gęstego, a'la pieczeniowego, którym można by polać polentę. Wydaje mi się, że polenta i taki sos tworzą duet idealny. Aby stworzyć aromatyczną bazę bez użycia mięsa wykorzystałam zmiksowane pieczone warzywa, które połączyłam z winem i koncentratem pomidorowym. Efekt bardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 114

też marzy się taki pachnący, chrupiący jeszcze gorący, wyjęty prosto z pieca chleb? Na naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się

SMYKWKUCHNI
Domowy sos słodko-kwaśny 171

Jednak po przeanalizowaniu etykiet na słoikach, ten pomysł szybko został odrzucony. Dlaczego by nie zrobić takiego sosu samodzielnie? Wydaje się, że ciężko uzyskać taki smak w domowych warunkach i bez dodatku wymyślnych składników. Nic bardziej mylnego! Mamy dla Was przepis na przepyszny domowy sos słodko-kwaśny, który smakuje jak te kupne, ale w pełni panujecie nad jego składem. Wychodzi

two broke sisters
drożdżowa rolada orzechowa Prababci 147

luzu i ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.  Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez niczego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa warzywna - BAZA. Post dr E. Dąbrowskiej 204

Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę je prażymy, aż do uzyskania pięknego zapachu. Do garnka z prażonymi przyprawami wlewamy niewielką ilość wody

Naturalna Kuchnia
Twarożek ze słonecznika. Wegańska pasta. Bez glutenu, bez nabiału. 211

bardzo smaczny i zdrowy zamiennik jakże lubianego prze mnie białego sera z naturalnym gęstym jogurtem. Przepis jest błyskawiczny. Masz ochotę na twarożek, wrzucasz kilka składników do blendera i kręcisz. Bez namaczania słonecznika przez całą noc. Choć można i tak, kto ma ochotę poczekać lub jest już najedzony. Ziarna słonecznika są bardzo bogate w witaminę E, zwaną witaminą młodości . Mają

Naturalna Kuchnia
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 181

zakwasie , orkiszowy , owsiany itp.), przeważnie żytnie na własnym zakwasie z mąk ekologicznych z zaprzyjaźnionego młyna, dzieciaki innego chleba, a już szczególnie drożdżowego nie jedzą, omijają go szerokim łukiem. Dieta bez glutenu eliminuje wzdęcia, zgagi, zaparcia, refluks, redukuje poziom cholesterolu, zmniejsza nadciśnienie, a także obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki takiemu sposobowi odżywiania poprawia się samopoczucie, podwyższa się poziom energii oraz

Naturalna Kuchnia
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 174

kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę w kostkach. Kładziemy pozostałą częścią kremu, rozsmarowujemy.  Przykrywamy górną częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być

kulinarnyswiatdomi
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 172

cele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują

Food Square
Pasta do chleba czosnkowo-fasolowa 138

nabiał czy mięso, produktami zbożowymi czy roślinnymi. Marta udowadnia, że da się… i to jak. Ale wróćmy do naszego smarowidła. Pasta jest pyszna. Nie czuć jej czosnkiem, więc bez obaw możecie wcinać ją na śniadanie. Polecam spróbować sam upieczony czosnek, bo jego smak jest przepyszny i tak różny, od tego co jemy zazwyczaj. Pokombinujcie również z przyprawami, które pozwolą

Mieszam w Garnku
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 190

obrany będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia  kawałek  a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury. Użyj  miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny. Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając ciało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza Calzone a stylu Reuben 149

suche. Na połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika

Blondynka Gotuje