Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie
Bajeczna KuchniaBożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kawy
Kuchnia MagdaLenyKarp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny
Kulinarne Fantazje MarioliDODATKOWO : 4-5 pierniczków bez czekolady i nadzienia 30 g czekolady deserowej 100 ml mleka 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła przyprawa do piernika do smaku szczypta cynamonu 1 łyżka soku z cytryny kilka rodzynek 3 śliwki suszone migdały, orzechy do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliPotraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy, bezjajeczny
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakonkretne prawa, które śmiało może egzekwować w awaryjnej sytuacji. Warto również pamiętać o tym, że takie same przepisy obowiązują zarówno linie tradycyjne, low-costowe , jak też czartery i to bez względu na klasę rezerwacyjną czy cenę biletu. Odwołany lot Zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem w sytuacji, w której dochodzi do anulowania lotu, przewoźnik ma obowiązek zapewnić pasażerowi jedną z trzech możliwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kilkoma szybkimi ruchami blenderami mieszamy ją w zupie. Gotowe! W tej zupie najbardziej lubię to, że mimo bulionu smak pieczarek jest bardzo wyrazisty. Jest tak wspaniała, że zajadam ją bez żadnych dodatków. Ale myślę, że świetnie sprawdziłyby się tu grzanki, chipsy z cheddara czy chrupiący boczek. Smacznego
Cooking Monsterpolewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę
Cooking Monsterpięknym, intensywnym kolorem. Chyba właśnie dlatego nie poddałam się, ale dałam im jeszcze jedną szansę. Skarmelizowane na patelni z lodami waniliowymi podbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszparagowej Zalewa: 2 Litry wody 2,5 łyżki soli 2,5 łyżki cukru Wykonanie: Fasolkę dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Obgotowujemy fasolkę przez 4-5 minut w czystej wodzie bez żadnych dodatków soli. Odcedzamy i układamy w słoikach. Z podanych składników robimy zalewę i podgrzewamy ją tak długo aż składniki się rozpuszczą, nie zagotowujemy. Zalewamy naszą fasolkę, zakręcamy dokładnie
W Moim Magicznym Domubardzo jeść. Nie ma jednak wątpliwości, że coś zjeść trzeba. Aby pomóc Wam (i troszkę sobie) zebrałam kilka sprawdzonych letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa
Codzienna kuchnia niecodziennaDodać też śmietanę, przemieszać i doprowadzić prawie do zagotowania się. Podawać na ciepło polewając kopczyk kapusty na talerzu odrobiną dobrej oliwy Ja podając kapustkę umieściłam ją najpierw ubijając delikatnie (bez śmietanki) w kokilkach, wyłożyłam ją następnie z kokilki na talerz tworząc kopczyk, a dopiero potem dolałam dookoła śmietankę z kapusty. Nie dodałam żadnej zasmażki, więc sos śmietankowy jest "cienki", czyli
Sztuka gotowania w/g Samirytarty z łososiem i szpinakiem. To jedna z moich ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy
zadanie-gotowanieCierpniemy wówczas na dźwięk budzika i marzymy o choćby 10 dodatkowych minutach w błogiej krainie snów. Ale owe dodatkowe 10 minut snu przecież niewiele da, za to przyda się bez wątpienia w czasie porannych czynności dokonywanych przed wyjściem z domu. Warto wstać z łóżka nieco wcześniej niż zwykle, wziąć dłuższy, ożywczy prysznic i w międzyczasie posłuchać ulubionej muzyki. Kiedy już
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pynknie, to ta gōrnoł czyńść je do jedzynia, a dolnoł do wyciepniyńcia. Rozgrzyjcie sie patelnia do grillowanioł abo i grilla, wciepcie tam szpargle i niech sie tam pomału bez 10-15 min przipiykajōm- pamiyntejcie, że trza je tyż połra razy przewrōcić na drugoł zajta 10 . Wszyske składniki pesto wciepcie do blyndera- ze bazylii yno same listki, a kolyndra we całojści
Chop w kuchni