przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:111/300)

Krem z dyni, Wielkie piękno 174

angielskiego, 2 liście laurowe biały ocet winny lub sok z cytryny sól Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na maśle lub oleju. Dodaj drobno pokrojone ziemniaki i dynie (bez skóry i gniazda nasiennego). Dopełnij wodą (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj przyprawy i zioła. Gotuj do miękkości, wyłów ziele angielskie i liście laurowe. Następnie zblenduj, dopraw do smaku octem winnym

Qlinarnie i Qlinarnie
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 189

tylko przysmakiem, ale także cieszyć oko.  Wybierając wędliny sprawdzajcie ich skład. Nie zawsze dobra cena jest równoznaczna z dobra jakością. Promocjom również warto się przyglądać. Jedzmy dobre produkty, bez zbędnej chemii (całkowicie nie da się jej niestety wyeliminować przy masowej produkcji) i zawierającej naturalne składniki. Podziękuje nam za to nasze zdrowie.  ...a podczas najbliższych zakupów rozejrzyjcie się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijna gwiazda makowa 493

Święta Bożego Narodzenia to bez wątpienia wyjątkowy czas. Kojarzą się z ciepłą, rodzinną atmosferą, wieloma miłymi słowami i czynami. Oprócz tego, te święta to bogactwo jedzenia, więc na wigilijnym stole nie może zabraknąć gwiazdy makowej. Przygotowana właśnie przez Was, może być doskonałą "wisienką" podczas wieczerzy wigilijnej. Gwiazda zrobiona jest z ciasta drożdżowego i zapleciona w charakterystyczny sposób. By ułatwić

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki Reniferki 150

zdobienia tortów (końcówka typu:zamknięta gwiazda)- nakładamy na babeczki krem. Na krem- kładziemy oczki, nos i doczepiamy precelkowe rogi. Nie wiem dlaczego- ale mi dużo bardziej podobają się te bez buziowe reniferki ( jak na zdjęciu głównym ). Może dlatego, że wtedy tak wszystko ładnie pasuje kolorystycznie Ale to już kwestia gustu- więc jeżeli Wy darzycie większą sympatią stadko, które ma ładne

Domowe Torty
Bezy 101

cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec, w zależności od ich wielkości, około 1 – 1,5 godziny. Te bezy nie mogą się nie udać, są bardzo łatwe w przygotowaniu i … i zawsze się udają. Przepis od Marcina Zawadzkiego, szefa cukierni w restauracji w hotelu Le Regina , gdzie mam przyjemność

królestwo garów
Gulasz marokański z dynią hokkaido, cukinią i ciecierzycą z dodatkiem komosy ryżowej czarnej 129

danie pokocha każdy, bez dwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej

Z Kuchni Do Kuchni
Polecane blogowanie - listopad 2015 146

Agaty , w którym pokazuje i opisuje pudełko Chillbox.  Nadchodzące święta to okazja do spotkań w gronie rodziny, tej bliższej i dalszej. Nie chcemy być postrzegani jako źle wychowani, bez kultury czy obycia. Ani my, ani nasze dzieci. Warto więc zwrócić uwagę na to, zanim ktoś inny to zrobi. Post do podsunięcia naszym panom i dorastającym synom ;) Robiłam ostatnio porządek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 164

chętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny z porem i mozzarellą 163

cudownie rozpuszcza się w ustach.  Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk) 100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki

Di gotuje
Migdałowe kule z amaretto 139

Pierniczki upieczone, udekorowane, pewnie do Świąt nie doczekają. Bez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię

bistro mama
Curry z kalafiora 191

sklepach internetowych od sprzedawców sprowadzających je z Indii. Składniki: 1 średni kalafior 2 średnie ziemniaki 1 puszka pokrojonych pomidorów 1/2 kg piersi z kurczaka (do wersji mięsnej, w bez mięsnej pominąć) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego (opcjonalnie) lub 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego kuminu

Kuchcik gotuje
Marchewkowy przekładaniec 139

Polecam funkcję grzania góra-dół lub termoobiegu z grzaniem od dołu. Do ciasta ze słonecznikiem dodajemy tylko: 1 łyżka miodu 3/4 szklanki łuskanego słonecznika Reszta pozostaje bez zmian, ja słonecznik dodaję na samym początku razem z marchewką, cukrem i miodem. Sos karmelowy: 1 i 1/2 szklanki cukru 1 śmietanka 30% (mała) tubka zagęszczonego mleczka słodzonego 1 kostka masła Na gazie

Kuba Gotuje
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 215

sól, emulgator: lecytyny (z rzepaki), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy. Dziwi mnie niska zawartość mąki żytniej w stosunku do jej zawartości w chlebie baltonowskim (tam- 22,4%). Reszta bez zmian.   I tak samo jak w chlebie baltonowskim – na opakowaniu znajduje się ‘dokładna’ instrukcja jak przygotować chleb. O ile przy użyciu maszyny do pieczenia chleba nie będzie większych

Karo in the Kitchen
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 165

odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednią odmianę do planowanej potrawy.  Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie

SzczyptaSmaQ
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 136

więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik  Zdrowe, odchudzone krokiety - klik Czekoladowe brownie z awokado - klik

Powiedz dietom nie