proste ciasto - 15398 przepisów (strona:506/1027)

Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 144

czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej i takiej gdzieś o 1/3 mniejszej. Chyba z tego wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach(...)stopni. Po pół godzinie pora upiec baby.  Gotowe po ok. 30 minutach pieczenia. Najlepiej zrobić próbę wbijając drewniany patyczek pod koniec pieczenia. Jeżeli pozostanie po wyjęciu suchy, ciasta są gotowe. Gotowe babki studzę na kratce kuchennej. Jeszcze ciepłe można po prostu posypać cukrem pudrem Jeżeli mają być lukrowane lub polane czekoladą, muszą być wystudzone. I to tyle. Urosły

I tu będę miała takie te
Kruche ślimaczki z marmoladą 135

stężeć, ciasto ostygnąć, typowo kruche ciasto nie schłodzi się w lodówce, nie mówiąc o upieczeniu. W takich chwilach zawsze z pomocą przychodzi mi moja kulinarna Biblia, czyli stary zeszyt mojej Mamy. Uwielbiam te poplamione, pożółkłe kartki, powkładane dodatkowe przepisy i zagadkowe receptury znane tylko Mamie. A wśród nich właśnie ten szybki przepis na proste ciasteczka. Pyszne i ekspresowe! Składniki(...)skórka z 1/2 cytryny DODATKOWO: 1 białko do posmarowania cukier puder do posypania 300g twardej marmolady o dowolnym smaku (u mnie wieloowocowa, z zaprzyjaźnionej, malutkiej przetwórni) Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy, dwie pozostałe włożyć do lodówki.  Ciasto obficie podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Całą powierzchnię posmarować marmoladą, zwinąć

Cakes By Kejt
NALEŚNIKI KOKOSOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 205

puszyste oraz bardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z  konfiturą malinową  (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę przed smażeniem oraz smażyć na patelni BEZ tłuszczu:)  Szybkie i banalnie proste!:) Składniki: - 4 jajka - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki orkiszowej białej - 550ml wody gazowanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu(...)szczyptą soli na sztywną pianę. W misce połączyć mleko kokosowe z żółtkami i ubić. Następnie dodać dwa rodzaje mąk i wodę. Ubijać mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto wychodzi bardzo gęste, należy dodać więcej wody, tak by na końcu powstała konsystencja lekko gęstej śmietany.  Ciasto delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, ksylitolem oraz wiórkami kokosowymi. Smażyć

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 122

ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka.   Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około

Karo in the Kitchen
Ciasto jaglane z borówkami, bananem i gruszkami 141

Czasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej szczypta soli 55 g masła 500 ml wody 1 banan 2 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g borówki amerykańskiej 2 gruszki WYKONANIE Do garnka wlać wodę(...)wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie

Passions hobbies life
Zebra 250

zebry? Chyba wszyscy jedli ja w dzieciństwie, ale nie wszyscy ja robili. Ta prosta, chociaż trochę pracochłonna babka jest tak ładna, że najchętniej bym jej nie zjadała tylko na nią patrzyła ;) W zebrze najlepsze jest to, że to tak naprawdę od nas zależy jakiego gazowanego napoju użyjemy. Mi najlepiej odpowiada czerwona oranżada, ale pyszna jest również z fanta, wodą(...)całość będzie puszysta i błyszcząca dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając.  Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypywać partiami na przemian  z olejem oraz oranżadą, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać opcjonalnie zapach. Ciasto podzielić na dwie równe części ( w dwóch miskach).  Do jednej dodać 2 czubate łyżki mąki, a do drugiej kakao

ChilliJemy
Sernik na zimno z matchą 216

Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping z naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się

Poezja smaku
Czekoladowe ozdoby na ciasto i torty- porady,informacje 145

Półki sklepowe uginają się pod gotowymi ozdobami do ciast. Jednak nic nie sprawia takiej przyjemności jak przygotowanie takiej ozdoby samemu. Początkowo wydaje się to trudne jednak z czasem jest to łatwiejsze. Aby czekoladowe ozdoby przypominały te sklepowe należy kilka prostych reguł i przepisów. Czy do stworzenia czekoladowych ozdób potrzeba specjalnych urządzeń czy figur? Nie koniecznie. Oczywiście możemy zaopatrzyć się(...)ciepłej czekolady dodajemy kawałki odłożonej czekolady. Mieszamy do momentu,aż drobinki się roztopią w czekoladzie, a czekolada . Następnie tak przygotowaną czekoladę lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladą możemy polać ciasto czy zrobić pralinki. Tak przygotowane ozdoby chłodzimy i ostrożnie odrywamy od papieru i układamy na cieście. Czekoladowe ozdoby na bazie masła: Składniki 200 g czekolady 50 g masła Czekoladę roztapiamy

Ciasta z tradycjami
Makowiec bezglutenowy – prosty i szybki 196

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na makowiec dla osób uczulonych na gluten (chorych na celiakie). Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm 500 g maku sparzonego i zmielonego 500 g jabłek winnych 150 g cukru pudru 125 g masła lub margaryny o temperaturze(...)łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec bezglutenowy Przygotowanie: Mak przygotowałam według tego przepisu: Przepis na przygotowanie maku Przed przygotowaniem ciasta jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję przez chwilę, tak aby składniki się połączyły (nie będzie

Uwaga Babcia Gotuje
prosty tort z lentilkami 323

składniki na 1 biszkopt jasny: (pieczemy 2 takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone

Domowy Smak Jedzenia
Babka cytrynowa 125

Ostatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową, pyszna! Tym razem chciałam zrobić ją sama. Jak się okazuje jest ona bardzo prosta w wykonaniu, robiłam babę pierwszy raz i została przetestowana - będzie u mnie na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny  1 łyżeczka proszku(...)wycisnąć sok. Połączyć skórkę z sokiem. Dodać do masy kolejną szklankę mąki i sok z skórką. Miksować do czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać

pink envelope
Quiche ze szpinakiem 179

cuda do dekoracji tortów czy fantastyczne nowe ceramiczne formy do ciast. Ktoś może zapytać, po co wydajesz na to pieniądze skoro nie pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych przepisów, które pozostają oczywiście w klimacie prostych ale smacznych łatwych deserów i uwaga fajnych wytrawnych dań(...)często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;)  Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań

Słodkie Przyjemności
Cheesecake brownie czyli dwa ciasta w jednym 137

Przeglądając moje przepisy na ciasta czekoladowe i brownie zauważyłam, że dawno nie piekłam brownie ale również i sernika . Nie pozostało mi nic innego jak tylko upiec cheesecake brownie czyli sernikobrownie. Przepis na sernikobrownie jest bardzo prosty. Wystarczy wybrać jakieś ulubione brownie, serniczek robi się praktycznie sam…i połączyć obie masy. Prawda, że łatwo! Nie muszę dodawać, że sernikobrownie smakuje(...)temperaturze. Wymieszaj twaróg z cukrem, wanilią i jajkiem. Wyłóż na brownie i widelcem lekko połącz z masą czekoladową. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Ciasto powinno się lekko uginać na środku. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze dojdzie. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Smacznego!   The post Cheesecake brownie czyli dwa ciasta w jednym appeared

codojedzenia
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 161

czyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi. Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik pychotka pod kokosową pierzynką 336

się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik.  Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się(...)łyżeczka proszku do pieczenia  parę kropli aromatu migdałowego  Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego  szklanka cukru pudru

Krakowskie smaki Ani