Przygotowałam dzisiaj pyszny, prosty i lekki sernik na chrupiącym spodzie z nutelli i sucharków. Zachwycił mnie swoim wyrafinowanym, orzeźwiającym smakiem. Mus brzoskwiniowy jest rześki i cudownie komponuje się z resztą ciasta. Serowo-śmietankowy środek jest delikatny i rozpływa się w ustach a kruchy, słodki spód stanowi idealną całość. Polecam dla łakomczuszków, którzy wolą lekkie, owocowe i nie za słodkie smakołyki
Słodka Strefapanieńskich. Szczególną uwagę przykuła mocno już zdewastowana strona z przepisem na pizzę – taką prostą, swojską bez żadnych udziwień, tylko grzyby, cebulka, kiełbaska i ser. Taka pizza gościła bardzo często na naszym rodzinnym stole, pomyślałam sobie – dlaczego nie? – i upiekłam :). Pizza Ciasto 2 szkl mąki 5 dkg drożdży rozprowadzonych w 1/2 szkl ciepłej wody 1 jajko
Pieguskowa Kuchniamrożonymi, które zalegały mi jeszcze w lodówce. Wykorzystałam maliny i jagody z Poltino . Podstawowym elementem ciasto jest kubeczek jogurtu i to ten kubeczki później wykorzystujemy do odmierzania kolejnych składników. Nie musimy mieć miarek, wagi, szklanek, wystarczy standardowy kubeczek po jogurcie naturalnym. Szybkie, proste i pyszne. Przygotuje je nawet przedszkolaka. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikproste i niezwykle aromatyczne. Spód: 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 1 jajko 120 g. masła 2 łyżeczki wody szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy ok 10 minut w 180 st. C Farsz
Cynamonowe szczęścieFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest
Oryginalny smakTo jest kolejny przepis z serii “niespodziewani goście” albo “wielka ochota na szybkiego smakołyka” Prosty w wykonaniu i niesamowity w smaku. Wystarczą zamrożone kawałki ananasa i
Lamarida.plrazie jest jak najbardziej prosto, żeby nasycić się smakiem czystej truskawki. Potem zacznie si etap ciast, truskawek pieczonych czy dodawanych do różnych dań. Korzystajcie z sezonu na truskawki, słyszałam że ma być niestety drogi i krótki. Ten deser też należy do bardzo prostych i szybkich – truskawki w occie balsamicznym podane z kremem na bazie nerkowców. Całość przygotowuje się
Cooking for EmilyPyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :) Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 100 ml
Gotowanie...to proste !niebanalny w wyglądzie deser. Jego kluczowym składnikiem (oprócz gruszek 😜) jest twarożek migdałowy, ten zaś w bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀 Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego- chociażby w popularnej owsiance, jako baza do koktajli, deserów, ciast, a także jako dodatek do kawy czy samodzielny napój (np. z kakao, cynamonem...). Tak więc
Kraina Miodem Płynącaproste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć osoby, które z wielu powodów nie mają czasu na formowanie słodkich bułeczek i oczekiwania, aż podrosną. Najlepsze jeszcze ciepłe :-) Jeżeli ciasto zostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się
Poezja Smaków - blog kulinarnyCoś dla osób lubiących krówki 🙂 Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy
KuchniaWeDwoje.plproste i szybkie do przygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce
Codzienna kuchnia niecodziennaOto kolejna propozycja na ciasta. Smak skórki z cytryny nadaje in wyrazisty smak Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść dłońmi w jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć
Kuchnia Pokoleńproste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych
Pożeraczka, czyli raz adobrze