Moje galette kryje pyszne nadzienie z truskawek i rabarbaru o wspaniałym karmazynowym kolorze. Lubię takie domowe, proste wypieki, a połączenie rabarbaru i truskawek jest jednym z moich ulubionych. Odkąd polubiłam rabarbar (jakieś 3 lata temu), co roku na wiosnę piekę kruche ciasto z rabarbarem , dżemem truskawkowym i kruszonką. W tym roku trochę rabarbaru zamroziłam, aby "ożenić" go ze świeżymi
Chilli Czosnek i OliwaLekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy
Wanilia i Kardamonmenu na dania jak i na świąteczne wypieki. Jeśli jednak, ktoś szukałby prostego do przygotowania wypieku to polecamy Naszą wielkanocną babkę. To taki przepis na ostatni moment ;-). Niby zwykła, prosta, szybka, a ozdobiona lukrem i kolorową mieszanką wygląda dekoracyjnie na stole. Taka babka sprawdza się świetnie zarówno na świąteczne, niedzielne deserki jak i do codziennej kawki. Wielkanocna babka(...)ubijamy je ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Stale miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta naprzemiennie z olejem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i polewamy nim wystudzoną babkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJoanny Banad. Chleb okazał się przepyszny. Smakuje jak ciasto. Musicie go spróbować ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm. Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: 3 jajka 1/2 kg cukru 150 ml oleju(...)drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i sól. Dodaj mokre składniki do suchych i dokładnie je wymieszaj. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do nich ciasto. Piecz w 180 C przez około godzinę – do suchego patyczka. Ps. Ciasto jest wilgotne w środku. Podawaj na ciepło lub zimno
Moja pasja smakuMaciek pisał, że tarty w gruncie rzeczy są prostymi daniami, a potrafią uratować nas z opresji w niejednej niespodziewanej sytuacji towarzyskiej. Święta prawda! :) A że są charakterystyczne dla kuchni francuskiej, to mój wybór uważam za uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego
zadanie-gotowanieSernik jeżynowy na bezglutenowym ciasteczkowym spodzie. Delikatny, kremowy o jeżynowym smaku, znakomicie komponuje się z kawowym kremem. Wygląda jakby spędziło się nad wiele godzin, a tak naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania. Przepyszny! To jeden z tych serników, którymi nie da się tylko poczęstować.... SKŁADNIKI: spód: 200 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Multicereale Nutrifree) 70 g masła, roztopionego Masa(...)twarogu mielonego półtłustego lub tłustego ( użyłam Piątnica) 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 240 g drobnego cukru 4 duże jajka 2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 200 g jeżyn Polewa: 300 kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Krem: 200 g śmietanki
Kuchnia bezglutenowapączki kółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie lubią pączków z nadzieniem, dla tych którym się te nadziewane już znudziły lub dla tych, którzy mają ochotę na pyszne, trochę inne pączki. Są naprawdę proste do zrobienia, nie sprawiają kłopotów (nadzienie nie wypływa, nie pękają, nie tracą(...)odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dolewamy resztę śmietanki, jajko, cukier puder, ekstrakt waniliowy i miksujemy (mikser z hakami) na gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać 1-2 łyżki śmietanki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość
Rozpustne gotowaniepieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami….:)Prosty chleb z oliwkamiSkładniki:500 g mąki pszennej typu 650 lub 750379 g letniej wody,4 g suchych drożdży,1 łyżeczka cukru/miodu,2 łyżeczka soli(...)przełożyć do niego ciasto. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Garnek przykryć pokrywką i piec około 40 minut, potem ściągnąć pokrywkę i dopiekać aż się zarumieni następne 15 – 20 minut.Upieczony chleb studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych InspiracjiPost Prosty chleb z oliwkami pojawił się
UgotujmyTo.plchodziło, miasteczkową masę nakładamy łyżką, ile nam się nabierze i jak ją ułożymy taki kształt przybierze kruche ciasteczko, które jedynie lekko urośnie za sprawa sody. Z tej ilości ciasta wychodzi do 25 sztuk ciasteczek, w zależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka ze słonecznikiem ciasteczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale
KuchniaWeDwoje.plTarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! Są takie dni w życiu każdego z nas kiedy mamy ochotę zjeść coś dobrego, co nie
Kuchnia na wzgórzuWszyscy robią postanowienia noworoczne, podsumowują poprzedni rok, ja najchętniej wykreśliłabym styczeń z kalendarza, postanowienia może za miesiąc ;P... No ale cóż, niech ktoś trzyma za mnie
Corner With RecipesSmaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy
Kuchnia Pełna PasjiDomowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki
Nerds KitchenJest to naprawdę pyszny a, aż śmiesznie prosty wypiek. Nie ma chyba możliwości aby się nie udał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny
sierotka maRysia w kuchni