Tarta z cebulą i kiełbasą krakowską, pyszny pomysł na kolację ! Są takie dni w życiu każdego z nas kiedy mamy ochotę zjeść coś dobrego, co nie
Kuchnia na wzgórzuWszyscy robią postanowienia noworoczne, podsumowują poprzedni rok, ja najchętniej wykreśliłabym styczeń z kalendarza, postanowienia może za miesiąc ;P... No ale cóż, niech ktoś trzyma za mnie
Corner With RecipesSmaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy
Kuchnia Pełna PasjiDomowa alternatywa dla hot-dogów ze stacji paliw czy marketu – chrupiące, puszyste ciasto z nutą oregano, do tego ketchup, musztarda i dowolne warzywne dodatki. Parówki
Nerds KitchenJest to naprawdę pyszny a, aż śmiesznie prosty wypiek. Nie ma chyba możliwości aby się nie udał. Następnym razem do masy budyniowej dodam kawy rozpuszczalnej - myślę, że cudownie będzie harmonizować ze smakiem czekolady i wanilii. Sernik z czekoladowym budyniem Bardzo łatwe pieczenie 1 h Blacha 24/35 (może nawet być większa) Składniki ciasto: * 2 szkl. mąki * 2 żółtka * pół kostki margaryny
sierotka maRysia w kuchnismakiem później zjecie :) Dziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajkoszklanka jagódcukierSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około
Słodkie Przyjemnościjednak zupę dyniową Sernik w przygotowaniu jest bardzo prosty, ja wykorzystałam zalegające zapasy serka wielskiego i jogurt grecki, ale Wy możecie użyć dowolnego sera białego (twarogu, ricotty, mascarpone, philadelphi). Ze względu na mniejszą kaloryczność ja przygotowałam sernik bez spodu ale sernik można przygotować ze spodem ciasteczkowym lub ze spodem z ciasta kruchego, jeżeli zdecydujecie się na ciasto kruche proponuje zrobić
moj przepis naniepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma tutaj jeszcze jedną zaletę — ciasto dzięki niej jest wilgotne (to duży plus, bo mąka kukurydziana sprawia, że większość wypieków jest sucha). Ciacho świetnie się komponuje z morelami, których smak dodatkowo podkręciłem syropem klonowym oraz świeżym rozmarynem. Jeśli szukacie nieszablonowego wypieku, acz ultra-prostego w wykonaniu, to gorąco polecam! ;) * SKŁADNIKI na formę(...)sztywno. W osobnej misce roztrzep żółtka wraz z mlekiem kokosowym, 50 ml syropu klonowego i 50 ml bourbonu. Zawartość obu misek połącz i wymieszaj za pomocą łyżki. Następnie ciasto wymieszaj delikatnie z pianą powstałą z białek. Formę posmaruj olejem kokosowym i wlej masę. Morele poprzekrawaj na połówki i ułóż w cieście. Całość posyp rozmarynem. Piecz 40 minut
Food SquareMakowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę(...)którymi nie przepadacie. Makowiec udekorowałam cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru
Smakołyki Berenikisercem patrzyłam, jak wszyscy zachwycają się moimi wypiekami. Z ciasta wyszło bardzo dużo ciasteczek, więc zostały jeszcze na kilka dni po imprezie, jednak wczoraj zasmuciłam się, gdy z nadzieją wetknęłam łapkę do pojemnika i nie znalazłam żadnego, tylko okruszki. Chyba muszę przygotować nową porcję! Tak banalnie proste, tak pyszne i tak przepięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdej(...)pieczenia, sodą, solą, skórką z cytryny i z posypką cukrową. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem, dodaj jajo i połącz suche składniki z mokrymi. Zagnieć ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blachę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Formuj z ciasta małe kulki i rozpłaszczaj je na blaszce. Posyp resztą posypki cukrowej, jeśli chcesz
Gotowanie to kochanietradycja w wyniku której żegnamy wiosnę. Zmieniona, bo wbrew temu co się próbuje nam wmówić, zima ma się całkiem dobrze. W każdym razie tego dnia jedni jedni jedli kulki ciasta chlebowego, a drudzy okrągłe placki, które symbolizowały słońce, bo w końcu tego będzie wiosną więcej. Przepis, który zaprezentuję jest połączeniem obu. Żeby Was nie zanudzić, to wyjątkowo zacznę od przepisu(...)macie schabowego :) Robi się je też z cukrem, a przepis eksa prosty :) Składniki: - mąka pełnoziarnista - proszek do pieczenia (płaska łyżeczka na pół mąki) - olej - woda - trochę soli Wykonanie: Do mąki dodajemy trochę oleju, soli, proszek do pieczenia i tyle wody, aby po ugnieceniu mieć ciasto które nie będzie lepić się do rąk. Formujemy owalne placki i smażymy na głębokim oleju
Kryzysowa Książka Kucharskasię więcej na ten temat, zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl . Przygotowanie : 30 min Pieczenie: 35 min. Chłodzenie: 5 godz. Składniki dla 4-6 osób. Składniki na kruche ciasto : ● 250 g mąki + 10 g do podsypania ● 125 g masła + 10 g do formy ● 100 g cukru pudru Diamant ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na krem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskamąki pszennej (u mnie typ 450) jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 55 g rozpuszczonego masła 5 dużych łyżek cukru mleko+ jajko do posmarowania ciasta ok 5 jabłek 16g cukru waniliowego cynamon (według uznania) Przygotowanie: Drożdże drobię w kubeczku zasypuje łyżeczka cukru oraz zalewam 2 łyżkami ciepłego mleka. Dodaje łyżkę mąki i mieszam, aż pozbędę się grudek. Odstawiam
ChilliJemyblogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się uda. Przepis Składniki(...)pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Przygotowanie: Ucieramy mikserem margarynę z 2 żółtkami, 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wykładamy cieniutką warstwą na blaszce. Im cieńsza tym lepiej, ale ciasto lubi się kruszyć, więc nie jest to takie łatwe. Zapiekamy je 8 minut w temperaturze 170’C. Kostkę masła
KasiaiKrzysiu.plChleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;) Składniki na jeden chlebek Zaczyn : 30-35 g
Gotowanie...to proste !