proste ciasto - 15398 przepisów (strona:521/1027)

DROŻDŻOWY WIENIEC Z ORZECHAMI 138

Uwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Babka truskawkowa z migdałami 142

ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje na rekomendacje. W pracy również bardzo szybko zniknęło. W dodatku jest proste, robi się je bardzo szybko, nie wymaga skomplikowanych procedur i zawsze się udaje. Połączenie czekolady, truskawek i migdałów musi być dobre. Polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 156

zrobienia”. Niestety ciągle odkładałam go na później - do czasu, gdy koleżanka się zapytała o jakąś prostą recepturę, a ja podjęłam się tego wyzwania.Gdy już się zebrałam, przez chwilę zaczęłam się nawet zastanawiać czy wszystko wyjdzie pomyślnie, gdyż to dość nietypowy sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować!  Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest

Fabryka pomysłów
Mazurek cytrynowy 176

curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 150 g zimnej

Jedzeniomania
Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą 157

temperatura składników. Ja jakoś nie mam większych problemów z ciastami drożdżowymi. Nie wiem czy są to lata praktyki, czy jestem aż tak rewelacyjną kucharką Zanim zaczniecie robienie wszelkiego rodzaju ciasta drożdżowego najpierw upewnijcie się, iż: temperatura składników jest temperaturą pokojową, mleko jest ciepłe a nie gorące, rozpuszczone masło jest ciepłe a nie gorące, drożdże są wyrośnięte a nie przerośnięte(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 20 dkg sera feta 10 dkg cebuli 1 łyżka tymianku 2 łyżki oliwy do smażenia szczypta białego pieprzu Ciasto: 50 dkg mąki 4 żółtka 1 szklanka mleka 10 dkg margaryny lub masła 5 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Przed rozpoczęciem pieczenia upewnijmy się, iż wszystkie składniki

mecooks
Schab w cieście francuskim (plastry) 210

fantazji i dodać żółty ser, plastry boczku, pieczarki lub dowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie)   Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko  Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około

Di gotuje
Babeczki Drożdżowe 135

osób na diecie nisko-tłuszczowej. Drożdżowe ciasto i ulubiona konfitura idealnie ze sobą współgrają a przy tym nie łamią zasad diety. Oczywiście cukru możemy dodać według uznania, mniej lub więcej. Rodzaj konfitury również dobieramy według naszych potrzeb. Mimo, że do najbardziej zjawiskowych wypieków one nie należą są na tyle smaczne i proste w wykonaniu, że warto się(...)drożdże, 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut.Po tym czasie wbijamy jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione masło, a następnie powoli dodajemy mąkę i sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej konfitury. Odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy

Słodka Strona
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami 204

czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady jak kto lubi. Polecam fajne, mięciutkie i bardzo proste ciacho :). A ja zakupiłam amoniak więc trochę szaleje.A(...)ępnie pokrojone w kosteczkę masło.Podzielić na dwie części.Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut.Tak też zrobić z drugą częścią ciasta,Po upieczeniu zdjąć z papieru i studzić.Na dolny blat nałożyć powidła i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Docisnąć i odstawić.Ciasto można

Moje pyszne gotowanie
Chleb pszenny z maślanką 92

minut. Otrzymamy z tego dość luźne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przekładamy do foremki natartej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut (jak zawsze pod przykryciem). Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 50 minut. Prawda, że proste? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 194

podano by ł o świetnego smaku i jakości - zdecydowanie słuszna porcja trunku :) Ciasto domowe jak od mamy :) Nadziane tyloma pysznymi dodatkami orzechów i bakalii - z w łaszcza daktyle wybijały się apetycznie spośród reszty . No i ten orzechowy karmel na wierzchu - wprost eksplozja smaku na języku! Niby prosta rzecz - żaden torcik, beza czy inny cukierniczy specja ł - ale tak dobrego(...)festiwalowym widniała jako tarta owocowa...) Piszą o sobie: "Istny raj dla duszy i podniebienia…" [źród ło : Lavenda Cafe ]. Ale to chyba nie w takim zestawieniu... Wybaczcie nagą szczerość, ale ciasto było po prostu pomyłką . Kruchy podkład faktur ą przypominał beton - uważam, że równie trudno by się go gryz ło. C zekoladowe wypełnienie p ł ywało niemal po talerzu. Całość miała

Grunt to przepis!
Babka z malinami 235

Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków.  Składniki  na blaszkę z kominem o średnicy(...)czekolady gorzkiej lub mlecznej 3 łyżki mleka 2-3 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą

Ze smakiem i z pasją
Kluski śląskie-Schlesische Kartoffelklöße 158

czesto robie je sama.Sa bardzo praktyczne,poniewaz ciasto mozna przechowywac zawiniete w folie w lodowce dobrych kilka dni i codziennie formowac i gotowac swieza porcje.Moje kluski "gumowe"(bo tak sie je nazywalo u mnie w domu) sa bez dziurek. Dziurki za bardzo niepraktyczne,bo gromadzi sie w nich woda po ugotowaniu.Bardzo proste w przygotowaniu.Skladniki na 6 porcji(...)maki bedzie za duzo,kluski sie po prostu nie beda kleic.Zalezy to rowniez od gatunku ziemniakow.Te z duza zawartoscia skrobi beda wymagaly mniej maki.Dlatego dodaje zawsze lyzke oleju,zeby ciasto bylo bardziej plastyczne.Wbic jajko.Najpierw mase wymieszac widelcem,potem juz reka wyrobic na gladkie ciasto i uformowac kule.Odcinac porcje i krecic w dloniach male kulki.Kazda kulke rozplaszczyc w dloniach.Wrzucic do garnka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z kurkami 157

nadaje się do do pieczenia w wysokich temperaturach. Zrobiłam kilka razy ciasto na bazie oliwy extra virgin i po zjedzeniu takiej tarty bolał mnie żołądek. Dlatego zmieniłam oliwę na właściwą do obróbki w wysokich temperaturach - z wytłoczyn z oliwek. Tarta z kurkami jest banalnie prosta w przygotowaniu. Jedynie należy bardzo dokładnie oczyścić grzyby z piasku, aby nie chrzęścił(...)jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek. Składniki ciasta: 1 szklanka mąki z amarantusa 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1/2 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Wymieszać składniki

Codziennik Kuchenny
Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami 366

robię, podczas gdy moje Głodomorrry pałaszują obok swój kawałek. Zawsze łatwiej mi z ciastami, niż z obiadem, bo porcji więcej, nie stygnie, itd. Zapraszam po przepis na obłędne w smaku, bardzo efektowne brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami , które w przygotowaniu jest bardzo proste. Polecam Ci je zrobić, a gdy już nacieszysz się smakiem zrób zdjęcie(...)dokładnie łączymy. Krem wylewamy na lekko ciepły spód brownie, chłodzimy aż masa prawie całkowicie stężeje. Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody Na wierzch niecałkowicie stężonego ciasta układamy truskawki pokrojone w plasterki, lekko je na siebie zakładając lub całe owoce - wedle uznania (ja pomieszałam i ułożyłam kilka całych, a dookoła nich plasterki, lekko je wciskając w masę

Kolorowy Przepisownik
Knedle ze śliwkami 110

jaglane falafele czy liście pokrzywy w piwnym cieście. Dla kogo jest więc ta książka? Myślę, że świetnie spełnia swoją rolę z jaką oryginalnie powstała – jest doskonałym prezentem dla każdego obcokrajowca, któremu chcemy przybliżyć polską kuchnię. Jest też z całą pewnością świetna dla początkujących kucharzy bo znajdą tam dużo prostych, pysznych przepisów, których znajomość przyda się w każdym domu(...)Serves: 10 Ingredients 300 g śliwek (najlepiej dobrze dojrzałe i miękkie) 100 g brązowego cukru ( dałam połowę) 350 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 125 g mąki ( dałam więcej bo ciasto się za bardzo lepiło) 1 małe jajko szczypta soli 50 g masła 125 g bułki tartej Instructions Śliwki wypestkować, przełożyć do miski, obsypać cukrem, żeby się nim całe pokryły. Ziemniaki

Cooking for Emily