gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo
maniapieczeniabardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 16 bułeczek na rozczyn : 25 g drożdży świeżych 300 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej ) 400 ml letniego mleka do ciasto: 350 g mąki pszennej (poznańskiej) 50 g masła o temperaturze pokojowej 20 g cukru kryształ
Uwaga Babcia Piecze ChlebKrucha tarta z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich i laskowych oraz żurawiny to prosty i smaczny deser, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych gości. Dekoracja powstała z marcepanu, który świetnie współgra z całością. Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm): Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 50 gram cukru pudru 150 gram masła 1 żółto szczypta soli
Mango PapajaMichała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu
Plate of Joytakże pyszny i prosty pomysł na obiad. Podane z rozpuszczonym masłem i posypane cukrem smakują wyśmienicie i mogą być kolejnym przebojem kulinarnym w menu obiadowych słodkości. składniki na około 40 sztuk ciasto 4 szklanki mąki pszennej
Smakowite Daniaziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko z ziarnami trochę kombinujemy. Mianowicie wsypujemy po 50 g każdych ziaren, a po 25 g zostawiamy na później. Wyrabiamy ciasto 15-20 minut - będzie dość lepiące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę
Marder&Marder Manufacturerozmaitych kształtów, kolorów, producentów czy gatunków, to domowego makaronu nic nie przebije! Dziś zatem prosty przepis na smaczny i prawdziwie domowy makaron. Składniki: 40 dag mąki, 4 jaja, Odrobina wody, Sól, Wykonanie: Mąkę posolić, dodać jaja i zalać odrobiną wody. Wyrobić dokładnie ciasto (powinno być lśniące i gładkie). Następnie wyłożyć na stolnicę dobrze oprószoną mąką, rozwałkować i zostawić
Tradycyjna KuchniaSkładniki : 1,5 kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4
Luźna Kuchniazapomnijcie przygotować się do walentynek. ;-) Mój tegoroczny pomysł to walentynkowa pizza serce. Prosty przepis i proste danie a gwarantuję, że ucieszy osobę, której ją przygotujecie bardziej niż wymyślne krewetki, raki czy homary. A może zaprosicie swoją drugą połówkę do wspólnego pieczenia? ;-) Do dzieła! Ciasto: 1,5 szklanki mąki (200g) 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1,5 łyżki oleju
Szefowa kuchniCytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy
Krakowskie smaki Anikuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego
naRuszciebyło poświęcić im popołudnie: mina C. - bezcenna. A dlaczego twierdzę, że mają potencjał? Z tej prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto
wyzwania kuchennezdrowsze niż uzależnieni od czekolady. A jak o tym mowa dzisiaj postanowiłam upiec swoje ulubione brownie tym razem w wersji z karmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki
ciastkarnia na kruchym spodzie