proste ciasto - 15398 przepisów (strona:525/1027)

Piernik marchewkowy 356

ciasto marchewkowe, głównie z uwagi na fakt, że dodatek marchwi nadaje ciastu niesłychanej puszystości i wilgotności. Dlatego, gdy zobaczyłam właśnie piernik marchewkowy na blogu pieczarkamysia.blox.pl to wiedziałam, że na pewno będzie mi i wszystkim domownikom smakował. Piernik marchewkowy jest bardzo wilgotny i puszysty a do tego jest bardzo prosty do przygotowania. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole(...)otartą -sparzoną wcześniej- skórkę z pomarańczy. Ciągle miksować dodając małymi porcjami mąkę z przyprawami.  3. Keksówkę (25×10 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu ciasto przestudzić w formie.Polewa: Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku

UgotujmyTo.pl
Tort dla Jacka Skellingtona 216

całości, redukując znacząco ilość cukru. Wystarczyło na przełożenie i obłożenie ciasta. Nawet orzechy upchnęłam - zamiast na wierzchu, dekoracyjnie, wcisnęłam je do środka. Cudownie chrupią! Nie jest to klasyczny tort biszkoptowy; jest za to wilgotny i aromatyczny. No i prezentuje się znakomicie! Muszę przyznać, że dekoracja, choć prosta, udała mi się dokładnie tak, jak sobie wymyśliłam.  Ukontentowana, już(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać starty na dużych oczkach marcepan i skórkę z pomarańczy, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z przyprawami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch. Piec w 175 st. C. przez 35-40 minut, do suchego patyczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RECENZJA - Dojrzała i szczupła :) 186

Każdy dzień oparty jet na pięciu posiłkach, różnorodnych, lekkich, kolorowych i prostych w przygotowaniu. Poszczególne tygodnie opatrzone są listą zakupów, co wiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką(...)kolorowych, przyjemnych dla oka barwach, oprawiona fantastycznymi zdjęciami, przejrzysta, zrozumiała, lekka i przyjemna w czytaniu. "Dojrzała i szczupła" jest skarbnicą wielu ciekawostek ze świata racjonalnego odżywiania, lekkich i prostych w przygotowaniu przepisów, którymi zachwyci się cała rodzina oraz źródłem motywacji do rozpoczęcia nowego etapu w swoim życiu. Pamiętaj, życie po pięćdziesiątce może być początkiem pięknej drogi do odrodzenia

Zdrowie na języku :P
ciasto "Wenus" 154

Przepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka(...)galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Posmarować dżemem po wierzchu.  Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera 156

formę i upiec. Czy może być coś łatwiejszego? Muffinki wychodzą tak samo pyszne, są mięciutkie i bardzo delikatne w smaku. I co najważniejsze bardzo cytrynowe. A dzięki temu, że ciasta nie mieszamy mikserem mamy pewność, że gotowe muffinki nie będą twarde (bo to zbyt długie ubijanie mąki, powoduje uaktywnienie glutenu, który skutkuje twardym ciastem). Dodatkowo zamieniłam masło na olej, więc

Moja Delicja
Ciasto z budyniem i polewą krówkową 220

sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis?  Składniki na formę o średnicy(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. Nadzienie

Ze smakiem i z pasją
Calzone w wersji mini 197

tyle ich zjadła - są przepyszne! Niby takie proste i oczywiste wszystko w ich składzie a wychodzą takie dobre, że ho ho " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam jeść na ciepło z sosem czosnkowym - MNIAM!!! Pierożki mini Calzone Składniki na ok 20 sztuk Ciasto: 45 dag mąki pszennej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 łyżki oleju

sierotka maRysia w kuchni
Sernik białkowy (bez glutenu, mąki i cukru białego) 129

rozpoczęcie niedzieli serniczkiem białkowym?💪 Osobiście robimy go dość często w prostszej formie bez ozdób ale gdy dostałyśmy już kolejne zapytanie o słodkości dla sportowców postanowiłyśmy wreszcie go opublikować. Jest prosty i bardzo smaczny a czekoladowe łapki to tylko chwila skupienia a serniczek nabiera uroczego wyglądu 🐾🐼 Dodatkowo dwa blaciki wewnątrz dodają mu element zaskoczenia i przypominają popularne Oreo! Może być coś(...)CZEKO-BIAŁKOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać kakao oraz odżywkę i delikatnie całość wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180’C (góra i dół) ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku się dopiekło). Ostudzony biszkopt oddzielić nożem od boków tortownicy

Candy Pandas
Chleb razowy na drożdżach 200

mojprzepisna.pl | Chleb razowy na drożdżach Bardzo prosty i bezproblemowy chlebek na drożdżach. Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią. Bardzo sycący, bogaty w błonnik, pozostaje świeży do 3 dni, ma chrupiącą skórkę, nie jest to chlebek pompowany, tylko taki raczej mięsisty. Zapraszam i polecam. Przepis na chlebek pochodzi ze strony Moje Wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam. Składniki(...)miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). W dużej miski wsypać pozostałe składniki, wszystko wymieszać dodać rozczyn, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 203

migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany deser, a podany z kieliszkiem wina zamieni zwykłą kolację(...)przesianą mąkę i całość wymieszać. Ubite białka delikatnie połączyć z masą. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczne mini keksy 149

każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mąkę, bakalie, skórki, oba świeże soki, rum i wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, nakładając do każdej foremki do pełna (będzie 12 mini keksów; ciasto bardzo mało rośnie, więc proszę się nie martwić, że w foremce jest za dużo ciasta

Mała Cukierenka
Najlepsze chrupiące naleśniki 131

zawsze kojarzy mi się właśnie z nadejściem wiosny: pyszne chrupiące naleśniki. Do różnych celów robię różne naleśniki, ale w tym przypadku ich chrupkość ma wyjątkowe znaczenie – w jednym prostym daniu będziemy mieć połączonych kilka tekstur i temperatur: od gorącego chrupiącego naleśnika, przez idealnie gładką, lekko schłodzoną bitą śmietanę po soczystą truskawkę. No to co? Zapraszam! Najlepsze chrupiące naleśniki Składniki(...)pomocą miksera na gładkie ciasto. Na płaskiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy złociste naleśniki. Śmietaną wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Truskawki kroimy na ćwiartki lub na ósemki. Gotowe naleśniki składamy w kopertki, nakładamy na nie bitą śmietanę, której część rozkosznie rozpłynie się tworząc pyszny słodki sos i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Takie proste, takie pyszne. Bon apetit

Kate's Kitchen
Pierniki z lukrem 143

pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także z dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem(...)temp. pokojowej Przygotowanie: Miód wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne. Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką. Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez

Zasmakuj Kuchni
Czeski knedlik 114

Uwielbiam wszelkiego rodzaj kluski drożdżowe. XD Czeski knedlik znajduje się w czołówce moich ulubionych drożdżowych dodatków. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Najczęściej zaraz po ugotowaniu kroję go w plastry i podaję polany obficie sosem mięsnym. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko ) możecie obsmażyć go z obu stron(...)rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki

PatiGotuje
Sernik straciatella z rabarbarem 151

Obłędny sernik na zimno, spód na owsianej masie miasteczkowej, warstwa serowa waniliowo-czekoladowa i galaretka z rabarbaru, słodko-kwaśne połączenie.  Ma niebanalny smak i jest prosty w przygotowaniu.  Najsmacznieszy sernik na ciepłe wiosenno-letnie dni. Korzystajcie póki jest rabarbar, a potem po za sezonem można zrobić również z mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek(...)pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody 4 łyżki cukru 1 galaretka gruszkowa Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozdrobnić na piasek w malakserze lub wałkiem do ciasta, wymieszać z roztopionym masłem, masę wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania