wyrobić ciasto. Wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości Ciasto po urośnięciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia Używając ostrego noża(...)brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce. Ten chleb upiekł Adam, który ostatnio zadziwił mnie przyrządzoną przez siebie karkówką :) A, że wypiek chleba wydaje się dość prosty podaję go do wypróbowania
Proste Potrawybędę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się z Wami prostymi oponkami. Są wyśmienite i przypominają mi dni spędzone z babcią. Często nam je robiła, a całą frajda była w tym, że mogłam je po pudrować. Z mlekiem są ekstra i nie tylko(...)Przygotowanie: W miseczce drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżeczką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki posiekać z masłem, szczypta soli, jajkami, śmietaną i zagnieść ciasto, dodać rozczyn, całość starannie zagnieść - odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku kolejne otworki
Niezły Młynekskładnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy! Jak to ugotować Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można spokojnie zrobić w tygodniu wieczorem, wstawić do lodówki i zabrać następnego dnia do pracy. Przepisy są proste(...)trafił na patelnię, a potem do piekarnika 7. Obsmażyliśmy bakłażana 8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą 9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar i odwróciliśmy piersiami do góry 10 Zrobiliśmy ciasto na pizzę i pierwszy placek był gotowy 11. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika do nagrzanego pieza trafiła pizza 12. Przygotowaliśmy drugą pizzę, która trafiła do pieca na miejsce pierwszej
Niedzielny kucharzpołączenie smaków jest wyjątkowo harmonijne. Dekoracja to urocze mini makaroniki i świeże maliny - prosta, a jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem. Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka z połowy limonki -> 0.5 kg truskawek Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie proste. Serek mascarpone rozbijamy mikserem. Dodajemy(...)biszkopt. Pozostałość kremu rozsmarowujemy na górze oraz po bokach tortu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz układamy na wierzch pokrojone truskawki. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc [ minimum 1-2] aby ciasto się połączyło. Smacznego! J Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Jedz zdrowo żyj zdrowo!dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo w gębie". Przepis na nią znalazłam już jakiś(...)niestety nie pamiętam w jakiej. Składniki spód: 200 gram mąki 4 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 100 gram masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć w folię, schować do lodówki na 30 minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy
Krakowskie smaki Animoim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się jakieś dziwne mikstury, wyrabiało godzinami ciasto itd. Zgłębiłam mnóstwo literatury na ten temat, bardziej lub mniej skomplikowanie opisujące proces powstawania zakwasu i postanowiłam sama spróbować. Postaram się jak najprościej poprowadzić Was przez ten proces, bo jest on naprawdę prosty, a jedyne czego tu potrzeba to czasu, dokładnie 4 dni na powstanie pierwszego(...)sobotę mam wystarczającą ilość zakwasu do upieczenie chleba oraz starter do ponownego karmienia i pieczenia chleba za tydzień. Zakwas im starszy tym „stabilniejszy” a chleb smaczniejszy. Przygotowanie ciasta na chleb: Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj do połączenia składników. Najlepiej to zrobić dużą, drewnianą łyżką, bo maka razowa nie lubi intensywnego wyrabiania. Powstałe ciasta zostaw
greenscarfagrest... O, jeszcze zapomniałam o jagodach. Manufaktura dżemów, ciast, kompotów i innych przetworów pracuje pełną parą. Bez odbioru. :):):) Czereśnie, wanilia i kawa. Brzmi kusząco, prawda? A smakuje jeszcze lepiej. W sam raz na letnie wycieczki, do rączki dziecka, do pracy. Gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego. Szybkie i proste w wykonaniu :) Jak każde muffinki :) Muffinki z tego(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz budyń waniliowy. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mlek. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę rozpuszczalną (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać
My simple kitchenPrzepyszny sernik na zimno, chyba nasz ulubiony. Prosty w wykonaniu, kremowy, puszysty, cudowny, z lekką nutką cytrynową. Na spodzie z pokruszonych ciastek maślanych z dodatkiem masła. Banalny w wykonaniu, wystarczy blender i mikser. Można użyć serka z wiaderka. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , odrobinkę go zmodyfikowałam na nasze potrzeby. Moje zmiany to spód z ciastek maślanych (około(...)ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn
moj przepis nazisiaj dosłownie doznałam smakowego objawienia. Przyjmuję publiczną chłostę, wymierzoną samej sobie, że tak długo odkładałam ten przepis na później, ponieważ to prawdziwe odkrycie roku. Proste, szybkie, słodkie, wegańskie i niesamowicie zdrowe! Kilka słów o zdrowych tłuszczach awokado - zawiera kwas oleinowy (obniża cholesterol), likopen (antyrakowy), potas (nawet więcej niż banany, "ulepsza" nasze procesy myślowe i pracę serca), witaminy(...)wapń, potas, magnez, cynk, witaminę E (niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6 (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli
Pland based filleJeśli ktoś chce zrobić pączki w 30 min, to ten przepis jest idealny dla niego. Angielskie małe pączki, które kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Prosty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl. mąki(...)Mąkę przesiać i połączyć z serkiem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, spirysus i sól. Olej rozgrzać w garnku, musi być go tyle, by można było zatopić w nim ciasto. Wrzucić odrobinę ciasta na rozgrzany olej, jeśli zacznie skwierczeć i wypłynie, tzn., że temperatura jest odpowiednia. Przygotować dwie małe łyżeczki. Zamoczyć je w oleju, by ciasto nie przywierało. Nabierać masę
zabawa smakiemBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha(...)też nieprzesadnie wilgotna. Prosta i szybka, ze składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni pod ręką. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt
Smakowity Blog KulinarnyDzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła! ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim(...)zajmiesz się resztą. Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki. Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj. Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki
greenscarfSycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna
Oryginalny smakKolejna lekka, zdrowa i dziecinnie prosta propozycja dla wielbicieli sałatek. Połączenie słodyczy pomarańczy, granata z prażonym słonym słonecznikiem wraz z indykiem zaskoczy niejedno podniebienie. Korzystając
Kuchnia Pełna Pasji