łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem. Proste, smaczne, pulchne i delikatne. A nadzienie ze śliwki jest dopełnieniem całości. Bez brudzenia rąk
Dieta moja pasjatrzeba zostawiać na dwie godziny, można od razu wałkować i wykrawać ciasteczka. Jeśli ciasto okaże się za suche i będzie się kruszyć, to można dodać łyżkę śmietany. Pieczemy tak samo - przez około 10 minut w 200 stopniach. Pierwszy raz robiłam lukier - bajecznie proste wykonanie! Teraz gotowego lukru już nie kupię :) Szklanka cukru pudru, pół białka i troszeczkę
dobra gospodyni dom wesołym czyniPodrzucam Wam dziś jeszcze jeden bardzo prosty przepis na szparagi w roli głównej. Tartaletki ze szparagami z odrobiną chili d oskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Do ich przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto francuskie. Tartaletki będą elegancką przekąską lub przystawką na uroczysty obiad. Tartaletki ze szparagami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatity. Wszystko miksujemy: twaróg, 3 całe jajka, cukier, miód, proszek, aromat, mąkę do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodajemy banany. W międzyczasie ubijamy białka z odrobiną soli. Po zmiksowaniu ciasta, wyłączamy mikser i łączymy z ubitą pianą, delikatnie proszę Placuszki smażymy na bardzo małej ilości tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem lub powidłami. U mnie
Kocham Czekoladęszaszłyków i wyjmiemy patyczek ma być suchy. Ciasto studzimy całkowicie. Następnego dnia, ciasto kroimy na 3 lub 4 warstwy. Każdą warstwę smarujemy marmoladą z pigwy. Całość polewamy polewą z czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Dekorujemy białą polewą z białej czekolady. Proste? A nie mówiłam;-))) Piernik po zastygnięciu polewy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w zimne miejsce
SMYKWKUCHNIdziwię się, że nigdy wcześniej nie przygotowałam ich sama, gdyż są bajecznie proste w przygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz
Mango Papajasprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula
Rozpustne gotowaniepiec na loty kolor. Ja mam taką formę Upieczone orzeszki obkroić z nadmiaru ciast jeśli coś Wam wyszło po boczkach . Nadziewać orzeszki Nutellą i złączyć ze sobą. można posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie większą ilość to proponuję zrobić z podwójnej porcji . Pyszne , proste , i szybkie w wykonaniu :) Smacznego :) http://www.sklepbghnetwork.pl/category/new-hollis-gold
Sama słodycz i szczypta chilisię do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste, można to zrobić jedną ręką (drugą robiłam zdjęcia) Zlepić brzegi i „pokulać
greenscarfminut aż masa zgęstnieje. Wyłożyć ją na podpieczony spód czekoladowy, wyrównać, polać pozostałą częścią ciasta czekoladowego i piec jeszcze ok 30 minut w 180 st. C. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową, lub tak jak ja to zrobiłam oprószyć cukrem pudrem. Prawda, że proste? A jakie pyszne
Cynamonowe szczęściedzień, jest pyszny. Mogłabym zrobić co prawda większy bochenek, ale aja go lubię robić. Jest prosty przy wyrabianiu, na początku lekko lepki, a potem tak fajnie zaczyna odchodzić od ręki i tak sodko pachnie drożdżami i masłem, lubię zapach tego chleba już na etapie ciasta. A potem tym bardziej". Ja od siebie naprawdę nic już więcej dodać nie mogę, wszystko
Marder&Marder Manufacturesię na ostatnie pigwy bo właśnie one są tematem dzisiejszego posta. Nie będzie żadnego ciasta ani wykwintnego deseru. Za to będzie prosto i smacznie. Pigwa, jak każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego
My simple kitchenSmaczny, w miarę prosty do wykonania i niebyt pracochłonny. Jest spora różnica w smaku między chlebem pieczonym w blaszce i pieczonym bez niej. Dlatego tym razem postanowiłam upiec chleb okrągły. Ponieważ większość ciast na chleb przygotowuję wieczorem tak też było i w tym przypadku. Przygotowałam niedużą miskę, odmierzyłam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i przesiałam. Następnie odmierzyłam
apetytnapieczenieDoszły mnie słuchy, że w nowym roku chcecie się trochę odchudzić, a ja Wam ciasta serwuję... ;) Serio, serio? Odchudzanie? No dobrze, skoro naprawdę musicie, zdradzę Wam mój mały trik. Już od jakiegoś czasu staram się lepiej odżywiać, ale to nie było wcale takie proste. Między posiłkami często dopadał mnie głód i sięgałam wtedy zwykle po szybkie, niezdrowe przekąski, rujnując
Ratunku obiadwytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy
Słodkie Przyjemności