święta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku(...)temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje oryginalne ciast
Proste PotrawyCiasto drożdżowe zawsze wydawało mi się mało interesujące samo w sobie, do tego trzeba czekać w nieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki
sama złodyczw wykonaniu i tak dobre, że zagoszczą w Waszym menu już na zawsze! Kaszotto z kurkami i cukinią Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z cukinią
Moja smaczna kuchniatarta bananowa doskonała na każdą okazję, idealna do kawy oraz na poprawę humoru :). Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdza się świetnie jako deser na spotkaniach w gronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru
noteskulinarnyfigaPostanowiłam tak spontanicznie przygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem
Gotowanie...to proste !Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proste. Bez ubijania i długiego mieszania. Bez użycia miksera. Wystarczy do miski przesiać mąkę, wbić jajka i stopniowo dolewać wodę i mleko. Jeśli mamy czas, najlepiej odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło i lekko zgęstniało. SKŁADNIKI / 12 sztuk 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka
cool and mintyOpis: Pizza margherita – klasyka wśród pizz. Jest ona szybka i prosta w przygotowaniu, jednak pyszna w smaku. Jak przygotować idealna margheritę? Pamiętajcie, że podstawą są dobrej jakości składniki. Pizza ta składa się tylko z trzech podstawowych składników: ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Ciasto powinno być cienkie i chrupiące Składniki: 150 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki cukru 15 g świeżych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze). Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy przede wszystkim produkty, które mamy w domu
Moje Kuchenne RewelacjeOj ten przepis to będzie HIT! Babka piaskowa! Łatwa w wykonaniu, prosta, szybka i na dodatek bez glutenu i zbóż. Cały pakiet! All in one
PaleoLifePyszna, piękna i bardzo prosta do upieczenia. Nazywana przez Dzieci "babką sapera" :-) Czas przygotowywania: do 30 minut Czas pieczenia: około 40 minut Ilość: mała forma na babkę lub keksówkę Składniki na ciasto: • 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej • jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia • jedna, płaska łyżeczka sody oczyszczonej • 3 małe jajka
AniaGotuje.plzabierałam się już od dłuższego czasu, lecz ostatecznie owoce na nie przeznaczone trafiały do innych deserów, ciast, czy były po prostu zjadane. W końcu udało mi się je wykonać i jestem wręcz zachwycona, a jednocześnie zła, że zwlekałam z tym tak długo. Deser prosty, a jednocześnie tak wybitny w smaku, że muszę się z Wami nim podzielić! Gorące owoce pływające
Be Fit Be StrongDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj
kuchnia doskiPrzygotowałam dzisiaj pyszny, prosty i lekki sernik na chrupiącym spodzie z nutelli i sucharków. Zachwycił mnie swoim wyrafinowanym, orzeźwiającym smakiem. Mus brzoskwiniowy jest rześki i cudownie komponuje się z resztą ciasta. Serowo-śmietankowy środek jest delikatny i rozpływa się w ustach a kruchy, słodki spód stanowi idealną całość. Polecam dla łakomczuszków, którzy wolą lekkie, owocowe i nie za słodkie smakołyki
Słodka Strefapanieńskich. Szczególną uwagę przykuła mocno już zdewastowana strona z przepisem na pizzę – taką prostą, swojską bez żadnych udziwień, tylko grzyby, cebulka, kiełbaska i ser. Taka pizza gościła bardzo często na naszym rodzinnym stole, pomyślałam sobie – dlaczego nie? – i upiekłam :). Pizza Ciasto 2 szkl mąki 5 dkg drożdży rozprowadzonych w 1/2 szkl ciepłej wody 1 jajko
Pieguskowa Kuchniamrożonymi, które zalegały mi jeszcze w lodówce. Wykorzystałam maliny i jagody z Poltino . Podstawowym elementem ciasto jest kubeczek jogurtu i to ten kubeczki później wykorzystujemy do odmierzania kolejnych składników. Nie musimy mieć miarek, wagi, szklanek, wystarczy standardowy kubeczek po jogurcie naturalnym. Szybkie, proste i pyszne. Przygotuje je nawet przedszkolaka. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikproste i niezwykle aromatyczne. Spód: 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 1 jajko 120 g. masła 2 łyżeczki wody szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy ok 10 minut w 180 st. C Farsz
Cynamonowe szczęścieFasolka szparagowa z boczkiem, chrupiącymi grzankami, odrobiną tymianku i posypana startym cheddarem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jak wiadomo, fasolka szparagowa jest
Oryginalny smakTo jest kolejny przepis z serii “niespodziewani goście” albo “wielka ochota na szybkiego smakołyka” Prosty w wykonaniu i niesamowity w smaku. Wystarczą zamrożone kawałki ananasa i
Lamarida.plrazie jest jak najbardziej prosto, żeby nasycić się smakiem czystej truskawki. Potem zacznie si etap ciast, truskawek pieczonych czy dodawanych do różnych dań. Korzystajcie z sezonu na truskawki, słyszałam że ma być niestety drogi i krótki. Ten deser też należy do bardzo prostych i szybkich – truskawki w occie balsamicznym podane z kremem na bazie nerkowców. Całość przygotowuje się
Cooking for EmilyPyszne, drożdżowe, przytulone bułeczki które możemy zabrać do szkoły, pracy, na piknik czy na wycieczkę :) Składniki na 9 bułeczek Zaczyn: 15 gr drożdży świeżych 100 ml
Gotowanie...to proste !niebanalny w wyglądzie deser. Jego kluczowym składnikiem (oprócz gruszek 😜) jest twarożek migdałowy, ten zaś w bardzo prosty sposób uzyskamy z... domowej produkcji mleka migdałowego 😀 Takie mleko, to doskonały i dużo zdrowszy zamiennik mleka zwierzęcego- chociażby w popularnej owsiance, jako baza do koktajli, deserów, ciast, a także jako dodatek do kawy czy samodzielny napój (np. z kakao, cynamonem...). Tak więc
Kraina Miodem Płynącaproste w wykonaniu i szczególnie powinny ucieszyć osoby, które z wielu powodów nie mają czasu na formowanie słodkich bułeczek i oczekiwania, aż podrosną. Najlepsze jeszcze ciepłe :-) Jeżeli ciasto zostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się
Poezja Smaków - blog kulinarnyCoś dla osób lubiących krówki 🙂 Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy
KuchniaWeDwoje.plproste i szybkie do przygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka Tatar ze śledzia na krakersowej kruszonce
Codzienna kuchnia niecodziennaOto kolejna propozycja na ciasta. Smak skórki z cytryny nadaje in wyrazisty smak Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść dłońmi w jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć
Kuchnia Pokoleńproste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego z największych producentów mąki w Danii. W książeczce można znaleźć całe mnóstwo świątecznych przepisów na pieczywo, ciasta i ciasteczka, a także propozycje dekoracji. Te akurat bułeczki to lekko tylko zmieniony przepis na bardzo tutaj popularne bułeczki babci , którymi dzieci zajadają się podczas urodzin i wszelkich innych dziecięcych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania
Słodkie okruszkibyła dla mnie do przyjęcia) Musicie koniecznie je upiec w wolnej chwili, bo są proste do zrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt? Są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach :) Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Walijskie Pichcenieopakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania
Słodkie okruszkiSmaczne, szybkie i proste do przygotowania kruche ciasteczka w kształcie baranków i zajączków. Ciasteczka idealne na wielkanocny stół :) Wbrew pozorom przygotowanie domowych ciasteczek nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam! Składniki na 3 duże blaszki: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g) niecała kostka masła (180 g) 3 żółtka
Ugotowaćdopiero potem wykroisz biszkopty, albo zrobisz jak ja. Wyłożysz blachy papierem do pieczenia i nałożysz ciasto łyżką, formując kształty "jajowate". Wielkość zależy od Ciebie. Pieczemy jednak nieco ostrożniej, gdyż biszkopciki są raczej cieńsze od pierwszego sposobu. Brzmi skomplikowanie, ale to na prawdę proste procedury. Po upieczeniu starać się od razu odkleić biszkopty od papieru i odwrócić je na drugą
Z Kuchni Do Kuchninaszych milusińskich. Książka zawiera aż 52 pięknie zilustrowane przepisy, podzielone na dwa główne działy: Ciasta i inne słodkości; Dania główne i różne dodatki. Każdy przepis opatrzony został informacjami na temat stopnia trudności oraz czasu wykonania danej potrawy. Przejrzysta lista składników i prosty opis sprawia, że starsze pociechy będą mogły wykonać nie jeden smakołyk przy zaledwie minimalnej pomocy rodziców
Słodkie okruszkipieczarek. Gdy wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach w temperaturze 220 stopni już była na moim stole ;-) Proste i smaczne.Mniam Zapraszam na PIZZĘ Z ANCHOIS
potrawyregionalneLubię ciasta, które na pierwszy rzut oka wydają się niedbałe i niestaranne. Ich rustykalność kojarzy mi się z niezobowiązującą atmosferą, leniwym przeciąganiem i słodkim nic-nie-robieniem. Prosty smak, niewiele składników, niewyszukana forma, a tyle… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuzgrzeszyć w ten sposób też czasem warto! Ja tu piszę o niezdrowych, kalorycznych ciastach, a dzisiaj chciałabym zaproponować zdrowe babeczki z burakami. Wariatka! Nie, wariatka to za duże słowo, ale żartowniś może być! W gruncie rzeczy te muffinki są banalnie proste w wykonaniu, piecze się je jedynie 15 minut, lecz jak zwykle musi być haczyk, którym jest gotowanie buraków
Be Fit Be StrongMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Na dobry sernik zawsze znajdą się chętni, a przygotowanie sernika jest bardzo proste. Jedna połowa sukcesu to dobry ser, druga
My Blueberry Cornerpesto, a na wierzch wrzucić pomidory. Jak już nie raz wspominaliśmy lubimy proste przepisy. Proste połączenia smaków, tak samo będzie w tym przypadku. Jedynie pesto, pomidory i ser. Niewiele, a smak wyśmienity. Często będziemy dodawać pizze, a tym samym eksperymentować z ciastem, bo to często właśnie ono decyduje o ostatecznym smaku i przyjemności jedzenia. Dzisiaj coś na lato
KasiaiKrzysiu.plDomowe bagietki Pyszna domowa bagietka o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu, szybka i prosta w wykonaniu. Nie ma bata aby się nie udała. Z podanej ilości składników wychodzą 4 solidne bagietki. Cały trud jaki trzeba wykonać to formowanie bagietek-ciasto z podanego przepisu jest dość miękkie i lepiące, ale dla chcącego nic trudnego. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej
na moim stole...Pogoda znów mało wakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając
Be Fit Be Strongkogo: dla fanów Maltesers dla lubiących torty proste w przygotowaniu dla szukających pomysłu na tort inny niż wszystkie - smak tego tortu pozosta nie na d ługo w waszej pamięci - jest wy jątkowy! Składniki na ciasto : 230g mąki 200g brązowego cukru (jasnego) 100g drobnego cukru do wypieków 4 jajka 230ml mleka kostka masła (200g) 30g kakao 1,5 łyżeczki proszku
Mania Wypiekaniawrzucamu jagody. Mieszamy tak troszkę żeby się połączyło wszystko. Wykładamy papilotkami formę do muffinek, nakładamy ciasto i pieczemy około 30 minut (sprawdzamy patyczniem czy to już) w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu czekamy 5 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Prawda, że proste? :) Inspirację czerpałem z http://www.mojewypieki.blox.pl/ --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureNudziło mi się wielce, więc postanowiłem porzucić na moment proste i nieskomplikowane chleby i zrobić jakieś poważniejsze pieczywko :) Oczywiście, nie jakieś super wywalone w kosmos, ale też nie z serii: wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto. Otóż natknąłem się na blog Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki
Marder&Marder Manufacturecałkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste! Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Smacznego
greenscarfwybrałam okazała się dość niefortunna ze względu na panujące upały i odrobinę zbyt dużą ilość nadzienia. Ciasto się po prostu rozłaziło. Zamiast kształtnych ślimaków wyszły pyszne cudaki po prostu. Walorów smakowych w żaden sposób to jednak nie zaburzyło. Sam pomysł cudownie szybki i prosty. W sam raz dla pracujących, leniwych i żądnych smakołyków jednocześnie
Kuchnia po mojemujest - jeśli wpadnie Wam do głowy jakaś inna nazwa, piszcie w komentarzu :) Coś pysznego, prostego w wykonaniu i za śmieszne pieniądze. Kilka składników i mamy obiad dla całej rodziny. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz
CookYourselfNiewielkie, pełnoziarniste ciasteczka w kształcie wiązanej muszki, nadziane owocową marmoladą należą do grona moich ulubionych. Proste i pyszne. Pięknie pachnące masłem. Tak smakowite, że zwykle od razu robię podwójną porcję i chowam część ciastek na "czarną godzinę" :-) Składniki na ok. 35 szt.: Ciasto: 250 g mąki razowej ( ja często używam orkiszowej razowej) 130 g schłodzonego masła 50 g cukru
maniapieczeniaPrzepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo
SMYKWKUCHNIlukru. Ponieważ konstrukcja budowli, jest dosyć spora i może być zbyt dużym obciążeniem dla ciasta piernikowego zalecam wykonanie wzmocnienia podstawy, które będzie całkowicie schowane w podstawie karuzeli. Swoje wzmocnienie zbudowałam z tworzywa PCV spienionego o grubości 3 mm (fot.5). Jest bardzo proste w obróbce i można je wycinać zwykłym nożykiem do tapet.Przygotować brązowy lukier. Ubić białka
Świat Ciastaprostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2
Smakowity Blog Kulinarnynazwać, dlatego w tytule zawarłam samą istotę tego dania ;P Jak zawsze jest szybkie i proste do wykonania, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki: (na 1 porcję) spód: kromka chleba łyżka rozbełtanego jajka 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek ciasto: 1/2 puszki białej fasoli 35g serka ziołowego almette reszta jajka czubata łyżeczka mąki 1/2 łyżeczki
Kuchenny Skrawek NiebaNarzekacie na brak kolorów? proszę bardzo coś co na pewno zrobi furorę na waszym stole. Prosty i fantazyjny deser. Jest on prosty ale czasochłonny od razu
ciastkarnia na kruchym spodzieZ okazji dzisiejszych moich urodzin - dopiero trzydziestych (plus oczko;) - postanowiłam dogodzić sobie i rodzinie i zrobiłam prostą, ale bezwstydnie rozpustną roladę bezową z musem czekoladowym
Zdrowa Kuchnia Sowy