Prosty, podstawowy przepis na kruchutkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek. Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek.Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek(...)mąki pszennej150 g masła (powinno być lekko schłodzone)3 żółtka65 g cukru pudrucukier waniliowyszczypta soliSpody do Babeczek - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek
Słodka StronaPrzygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy
Luźna KuchniaKolejna prosta propozycja letniego deseru z owocami .Ja nie dodaję do śmietany kremówki żelatyny .Ubija się świetnie na sztywno i stała w lodówce trzy dni w niezmienionej formie.Znaczy jeden kawałek przetrwał i był równie smaczny. Składniki na spód tarty: 150 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru owoce świeże ,dowolne około 150 g Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki
Ladylaura.tych, którzy uwielbiają pomidory i nie przeszkadza im ich obecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji. Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Zupa pomidorowa dla czworga 1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 200 g pure z dyni (opcjonalnie(...)pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku
KucharzycaWitajcie :) Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować ! Oto śmietanowiec : Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) Składniki : 3 duże śmietany(...)łyżce śmietany i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto w blasze i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach wcześniej zamrożoną resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 min. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem. #yummy :) Prawda, że proste ? A jaaaaaaakie pyszne. Życzymy smacznego
vegetanieCiasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne. W moim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne. Zresztą sami spróbujcie! (Forma o wymiarach 12 30 cm) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 jabłka Kruszonka: 50g masła 1/4 szklanki cukru pudru(...)maślanką oraz olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę (rozcierając palcami). Piec
Di gotujeZapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 100 masła 250 g rabarbaru 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie(...)swoją objętość i zrobi się gęstsza. Potem dolewamy roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneProsty w przygotowaniu chleb pszenny, który idealnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadania. W oryginalnym przepisie użyto mąki typ 550, ja natomiast wykorzystałam typ 650, ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży 250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta(...)ciepłą wodą, odrobiną cukru, soli i łyżeczką mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem. Mąkę przesiać, dodać resztę soli i roztwór z drożdży. Lekko mieszam łyżką a później zagniatam ciasto rękami. Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy rękami elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Wykładamy do foremki (ja użyłam silikonowej
Tagebuch po polskuZapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :) Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła(...)mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze
Sama słodycz i szczypta chilifacebooku - dostałam ostatnio od Babci pełną torbę brzoskwiń z przydomowego sadu. Część z nich zostanie przerobiona na mus i dżem, ale parę od razu wylądowało w cieście :) Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i nie wyobrażam sobie, że mogłoby nie wyjść ;) Składniki: 150 g miękkiego masła 50 g cukru pudru - może być brązowy, ja użyłam zwykłego, białego(...)aromat waniliowy, proszek do pieczenia i kwaśną śmietanę i wszystko dokładnie miksujemy. Powoli dosypujemy mąkę i łączymy wszystkie składniki. Całość przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jajko- szklanka mąki- szklanka wody- pół szklanki wiórków kokosowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia- olej do smażenia - cukier puder do posypania Wykonanie naszych bananków jest nad wyraz proste - wystarczy zrobić ciasto, mieszając w misce wodę, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe... ...i pokroić banana w takie trochę grubsze plasterki, najlepiej nieco pod ukosem. Radzę nie kroić wszystkich
Kulinarne zapędy Kokosaodpowiedź znajdziesz w dzisiejszym wpisie :) Oprócz garści informacji (jak przygotować, gdzie kupić, jak jeść?), znajdziesz tu także przepis krok po kroku na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście piwnym - bardzo prostą i pyszną przekąskę. Zapraszam! Rodzaje kwiatów cukinii. Kwiat męski i żeński. Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów cukinii. Większy kwiat z łodyżką to kwiat męski, mniejszy przytwierdzony do małej cukinii(...)bardzo wiele sposobów - usmażyć, upiec, nafaszerować, ułożyć na pizzy, dodać do makaronu. Oto kilka moich propozycji: Jeden z prostszych, dobrych na początek pomysłów, to usmażenie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym. Do ciasta zamiast mleka dajemy wodę gazowaną, albo piwo, otrzymując lekkie ciasto piwne, jak z dzisiejszego przepisu. Faszerowane kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii świetnie łączą się z serami, ale do środka
Chilli Czosnek i Oliwatylko prosto z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących w pieczeniu. Składniki: Keksówka 12/30 cm 2 jajka 30 dag mąki tortowej 15 dag cukru 1 szklanka mleka 2% ½ kostki miękkiego masła(...)stopniowo po jednym jajku, wlać mleko, dodać śmietanę oraz sok z cytryny, wsypywać powoli mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej puszystej masy. Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do dołu. Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Wanilia i Kardamonwypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać, że chlebek udał mi się całkiem ładnie, a smakował wybornie. Jest to zdecydowanie coś dla fanów pizzy, ale myślę że zasmakuje każdemu. Można(...)oregano parmezan Przygotowanie : Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto łyżką. Dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki, parmezan starty na tarce i oregano, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na około godzinę, aby ciasto urosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć
Codzienne Gotowaniecałym tygodniu opadów weekend przywitał nas ładną słoneczną pogodą. Nie ma więc większej przyjemności niż usiąść sobie w niedzielne popołudnie za domem z filiżanka kawy i dobrym ciastem. Zapraszam na prostą truskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa(...)manną i dokładnie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i wyrównujemy. Truskawki myjemy i układamy je pionowo tak aby lekko wcisnąć je w masę. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie truskawki zalewamy lekko stężałą już galaretką i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie