Inspiracja z portalu: Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką. Polecam! (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm) 150g masła 180g mąki pszennej 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny(...)łyżki cukru trzcinowego Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki. Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części. (Można użyć blendera. Ciasto należy wyrabiać - jak najmniej.) Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą wyłożyć blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika
Di gotujeSzarlotkę sypaną. Gdy pierwszy raz przeczytałam o tej szarlotce pomyślałam sobie "czy to może się udać?". Po przeczytaniu licznych pochwalnych komentarzy postanowiłam ją wypróbować. Efekt - bardzo proste i szybkie ciasto. Smakuje wyśmienicie, leciutko, jak bym jadła same jabłka :) Na pewno nie jeden raz wrócę do tego przepisu. SKŁADNIKI1,5 szklanka mąki pszennej1,5 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru
Złote przepisyDziś upiekłam na szybko ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Wyszło pyszne, puszyste, wilgotne w środku. Doskonałe z każdymi owocami, idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis sprawdzony kilkakrotnie, zawsze się udaje ;) Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm: * 3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 szklanka jogurtu naturalnego(...)sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Do ciasta dodać ubite wcześniej na pianę białka, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku. Połówki owoców rozkroić
Zrób to smaczniegotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą to jedna z najbardziej włoskich kompozycji, jakie można sobie wyobrazić. Ciasto jest niezwykle proste i nie powinno nikomu sprawić trudności. Szynkę parmeńską w razie potrzeby można zastąpić inną suszoną szynką, a nawet zwykłą (warto użyć szynki dobrej jakości, w bardzo cienkich plastrach(...)potrzeby także możecie użyć zamiennika w postaci sera pleśniowego dobrej jakości. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami, gorgonzolą i rukolą – jeśli jesteście miłośnikami pizzy, to pozycja obowiązkowa! Składniki: ciasto: • 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant • 1 pełna łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek
Pociąg Do KuchniPszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki
Blog z Apetytembardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć
Zrób to smaczniezamienić zwykłe ciasto w efektowny deser? Proponuje przygotować jaka na słodko ;) czyli ciasto "jajko sadzone". Proste składniki a efekt może zaskoczyć, skusilibyście się na takie śniadanie? ;) Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej typu 450 1/2 szklanki cukru (może być troszkę mniej) pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)sitko, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia
W kuchennej krainieŚwięta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750 g mąki 59 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka skórka z 1 pomarańczy 120 g cukru 120 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 100 g rodzynek 100 g płatków migdałów(...)szklankę mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej roluj wałek o długości
Niezły Młynekpianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni(...)łyżkę drewnianą w szparę i tak zostawić do ostygnięcia. Wystudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na noc, bo będzie lepiej smakował następnego dnia. Smacznego Inspiracja: Pieczenie jest proste, nr 1, Ciasta z serem, wyd. BPV PolskaPost Sernik wiedeński pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plProsta babka łaciata, która dosyć często gości na naszych stołach. Puszysta, delikatna, idealna na Wielkanoc Składniki:1 szklanka mąki tortowej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej5 jajek250 g margaryny1 szklanka cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 czubata łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia(...)mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około
Oryginalny smakProsta, dla wielu z Was pewnie dobrze znana, łatwa w przygotowaniu z kaszą manną, polewa mleczna sprawia że jest wilgotna lekka i wyjątkowa.Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole, jeszcze zdążycie ją upiec choćby jutro? Ja polecam, bardzo ją lubię :) Ważne jest aby z polewą trzymać ją w piekarniku nie dłużej niż 2 minuty, tak tylko 2 minuty(...)przegapicie będzie wiórowata i nie smaczna . To będzie chyba mój ostatni wpis przed świętami, więc życzę wszystkim moim czytelnikom bloga .... Spokojnych Zdrowych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Mleczna polewa: 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 laski
Wanilia i Kardamongoście? Dziecko w ostatniej chwili przypomina Ci o przygotowaniu smakołyków na szkolną imprezę? A lodówka świeci pustką... Potrzeba matką wynalazku...oczywiście, mogłabyś się teraz głowić nad wymyśleniem prostego przepisu na ciasto, ale...po co? PO CO, JEŚLI MASZ TEN?! Tylko 3 składniki, które zazwyczaj każdy z nas ma pod ręką, a jeśli nie, znajdzie je w KAŻDYM, nawet
Gotowanie to kochanieProsty, podstawowy przepis na kruchutkie, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach spody do babeczek. Mając tak przygotowane bazy możemy puścić wodze fantazji i przygotować do nich dowolne nadzienia, kremy, polewy czy posypki - tak, aby w domowym zaciszu powstały słodkie mini arcydzieła w postaci uroczych babeczek.Spody do Babeczek - Składniki: (ok. 20 babeczek(...)mąki pszennej150 g masła (powinno być lekko schłodzone)3 żółtka65 g cukru pudrucukier waniliowyszczypta soliSpody do Babeczek - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek
Słodka StronaPrzygotowanie: Jest to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Na początek rozpuszczamy margarynę z czekoladą w kąpieli wodnej, czyli wkładamy miseczkę ze składnikami do większego rondelka i rozpuszczam nad gotującą się wodą. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem w osobnych miseczkach:) Następnie lekko przestudzoną czekoladę pomału przelewamy do słodkich żółtek, następnie przesiewamy
Luźna KuchniaKolejna prosta propozycja letniego deseru z owocami .Ja nie dodaję do śmietany kremówki żelatyny .Ubija się świetnie na sztywno i stała w lodówce trzy dni w niezmienionej formie.Znaczy jeden kawałek przetrwał i był równie smaczny. Składniki na spód tarty: 150 g mąki pszennej 150 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru owoce świeże ,dowolne około 150 g Z podanych składników na spód tarty zagnieść szybko ciasto .Jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką , ale nie za dużo ,bo ciasto wyjdzie za twarde.Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić 0,5 godziny w lodówce. Następnie rozwałkować na cienki
Ladylaura.