Jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie
Gotowanie...to proste !Wczoraj był przepis na smaczne i szybkie mięsko do chlebka , a dzisiaj pora na świąteczny deser delikatne, lekkie ciasto którego przygotowanie nie zajmie nam wiele
Gotowanie...to proste !przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej mąki pszennej roladę upiekłam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik powstał spontanicznie z tego co pozostało mi z pieczenia większego sernika... a, że jagody uwielbiam - nie mogło ich i tym razem zabraknąć :) Wyszło małe co
Proste PotrawySkładniki na ciasto: 2 szklanki mąki margaryna 10 jaj 2 szklanki wody szczypta soli Składniki na krem : 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki mąki
Proste PotrawyProsta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty
Poezja smakutylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula
vegetanieTen smaczny i efektowny sernik upiekła Pani Helenka.Wytrawna kucharka, która swoją wiedzą kulinarną mogłaby obdzielić co najmniej kilka dzisiejszych, młodych kucharek :)Skorzystałam i ja z jej
Proste PotrawyJakiś czas temu w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007 znalazłam przepis na ciasteczka kopenhaskie. Spodobały mi się od razu - banalnie proste w przygotowaniu, z mrożonego ciasta francuskiego, które zazwyczaj mam w zapasie, w dodatku łączą w sobie rabarbar z marcepanem - a to połączenie zostało już przez nas przetestowane i zaaprobowane. Czy jest w nich coś kopenhaskiego, albo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na ciasto : 30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków 10 dag białego sera - zmielonego jajko 15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej sól
Proste PotrawyCiasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem .Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3
Proste PotrawyTort osiemnastkowyA to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.Składniki:na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru
Proste PotrawyTo ciasto zrobiła Kasia, widać, że się jej udało :)Składniki na ciasto: 6 jajek 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. cukru 0,5 szkl
Proste PotrawySkładniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas
Proste PotrawyCiasto jogurtowe z borówkami jest prostym w wykonaniu ciastem o zmniejszonej kaloryczności, gdyż poza tłuszczem zawartym w jogurcie, nie dodajemy go do ciasta. Jest to szybkie ciasto ucierane, na którego przygotowanie potrzebujemy 10-15 minut, pomijając czas pieczenia. Można je wykonać z dowolnymi owocami, jednakże z dużą ilością borówek nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie prezentuje swoje piegowate
Smakołyki Bereniki