miodu lub też nektaru. Jeśli chcecie się rozkoszować akacją to wyszukajcie ją z dala od miasta i zanieczyszczeń, bo tylko wtedy sens ma jej obróbka. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy zrobić ciasto naleśnikowe, zanurzać kwiatostany trzymając za ogonek. Smażymy na oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku kuchennym, oprószamy cukrem pudrem i gotowe
Apetyczna babeczkapropozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe(...)duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone mięso z kurczaka- 250 g * pieczarki- 250 g * cebula- 1 duża * jajka- 2 szt. * ciasto francuskie- 1 duży arkusz * chili, bazylia, czosnek, pieprz, sól- do smaku * olej- do smażenia * sezam, przyprawa prowansalska- do posypania Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć do zarumienienia się pieczarek
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam kwaskowaty smak rabarbaru w połączeniu z delikatnym kruchym ciastem. Przepis na ciasto jest dość prosty, a zarazem uniwersalny, bo zawsze można zamiast rabarbaru dodać inne owoce, na które aktualnie jest sezon. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g masła lub margaryny 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 - 600g rabarbaru Dodatkowo: Cukier
Smakowy RajWitam! Śliwki owładnęły całe nasze targowisko... <3 W tym roku nie robiłam niczego ze śliwkami (oprócz jedzenia w całości). Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, ale bardzo proste. Mimo że przydałoby się uczyć do poprawki, ale co tam - trzeba jakoś umilić sobie czas. ;) Wyszło puszyste, a za sprawą przyprawy " Nonna Amelia " - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu(...)kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera . Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu... Także... Do dzieła! Składniki: 1 szklanka = 250 ml 200 g masła 1/2 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka mąki szczypta soli 4 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoCiasto jest naprawdę proste. Robiłam je już parę razy i chyba nie było takiego przypadku, żeby mi nie wyszło :) Dodatkową jego zaletą jest to, że można je zrobić z każdymi owocami. Ja użyłam truskawek, bo wypatrzyłam je na zaprzyjaźnionym straganie, ale każde owoce będą dobre! Nawet głęboko mrożone - wystarczy je wrzucić do ciasta tuż przed włożeniem do piekarnika. Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pomimo, że swoją pierwszą zrobiłam w wieku kilkunastu lat - to nadal mam obawy, że nie wyjdzie mi zamierzany efekt. A tak naprawdę to baaardzo proste i szybkie ciasta, więc jeżeli także boicie się zabawy z nimi - uwierzcie... nie ma czego! I koniecznie zróbcie roladę jabłkową. Jest bardzo smaczna i zawsze się udaje. Przepis mój możecie znaleźć
Di gotujeKokos to istotny składnik deserów brazylijskich. Dzisiaj czas na ciasto kokosowe, oczywiście proste i szybkie w przygotowaniu bo takie lubimy najbardziej. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 2 szklanki śmietany 2 szklanki cukru 1,5 szklanki wiórków kokosowych 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i wstawić do nagrzanego piekarnika (temperatura średnia(...)ok.170C -180C) na 45 minut. Ciasto nie jest zbyt słodkie. Można jeść go samo ale my proponujemy razem z dżemem czy konfiturą. Dodatkowo wystarczy kawałek by nim się nasycić, ma konsystencję domowej roboty razowca tym samym będąc dobrym pomysłem na śniadanie:-) Smacznego
Smaki BrazyliiEklery to ciastka, do których nikogo nie trzeba zachęcać. Kto jeszcze nie próbował ich zrobić, może tym razem się skusi, bo wbrew wszystkim pozorom – przepis jest bardzo prosty. : ) Składniki na ciasto: 350g mąki tortowej 500ml wody 250g masła 8-9 jaj szczypta... Artykuł Eklerki z kremem budyniowym pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikdrugą stronę. I to tylko jak deszcz nie pada. Bo po deszczu droga na skróty jest utopiona i trzeba co najmniej 2 kilosy zachrzaniać. A to ciasto jest tak proste, że szybciej jest je zrobić niż lecieć do sklepu. A do tego jest naprawdę smaczne, niezwykle puszyste. Ja akurat zrobiłem je ze śliwkami, ale możecie użyć innych owoców(...)Porzeczki, agrest, jeżyny... Pewnie maliny czy borówki też będą dobre. A nawet możliwe, że niegłupio by wyszło z mandarynkami. To takie uniwersalne ciasto, daje duże pole do popisu. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacturewakacji :) Cakepops , które widzicie na zdjęciach zrobiłam z babeczek kiwi, bo takie akurat zostały mi z poprzedniego dnia, możecie jednak wykorzystać dowolny przepis na babeczki np. proste waniliowe . Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie chciało się lepić możecie dodać do niego trochę kremu maślanego lub żeby masa nie była zbyt słodka po prostu miękkie masło. Do przygotowania
CiastkozercyPiękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego ciasta z jabłkami. Idealny początek dnia! Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Pyszne, pulchniutkie płaty biszkoptów przełożone idealną masą jabłeczną z dodatkiem galaretki. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha! W danym przepisie można użyć dwie różne masy do przekładania, jedna z surowych(...)jabłek, a druga z duszonych. Ja właśnie robiłem z duszonymi jabłkami, bo moim zdaniem ciasto wtedy smakuje lepiej lecz jeżeli robimy z surowymi, to wtedy masa będzie bardzo przyjemnie chrupać. Każdy może wybrać sposób wedle uznania. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 5 jaj szklanka cukru szklanka mąki 80 g masła 8 dużych kwaśnych jabłek 1 opakowanie galaretki smakowej (najlepiej
Kuchnia Łukaszawww.galeriaherbat.pl Polecam Wam zajrzeć do sklepu. Duży wybór, konkurencyjne ceny i co dla mnie najważniejsze – jakość i smak. A wracając do przepisu na keks… Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Dodatkowo taki keks długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie. Składniki: 250 g mąki pszennej 180 g cukru 250 g masła lub margaryny(...)jajek M 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g papai kandyzowanej Plenus NATURA 125 g rodzynek Malayer Plenus NATURA cukier puder do oprószenia ciasta *Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy sodą z mlekiem. Bakalie – kandyzowaną papaję i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami mąki odebranymi od 250 g potrzebnych do ciasta
Słodkie okruszkilafoutis ( czyt . klafuti ) należy do kanonu moich ulubionych ciast. Jest niezwykle proste w wykonaniu - wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki i włożyć do piekarnika na pół godziny. Nie ma po nim dużo sprzątania - używamy tylko jednej miski, łyżki i rondelka. A co więcej można je przygotowywać na setki różnych sposobów - w zależności od pory roku, bierzemy po prostu swoje(...)ulubione owoce i zanurzamy w tym ekspresowym cieście. W moim domu już jest tradycją, że na przełomie czerwca i lipca piekę clafoutis z czereśniami. Pachnące wanilią i migdałami. Cudowne, przypominające konsystencją nieco angielski pudding i super-pyszne. Jeszcze ciepłe clafoutis możemy podać z lodami lub sosem waniliowym, ale to już by była prawdziwa rozpusta. Z tym francuskim ciastem wiąże
Food Squaretrwa wyjadanie zapasów w postaci owoców w soku własnym, kompotów czy też mrożonych owoców. Świetnym sposobem na ich wykorzystanie jest to pyszne, wilgotne, bardzo proste i szybkie ciasto na bazie jogurtu naturalnego. Ja najczęściej piekę je z wiśniami drylowanymi a tym razem zrobiłam z truskawkami ze słoika (w soku własnym). SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm, ja piekę
Kto ugości moich gości?wystarczy cukier puder z odrobiną cynamonu, choć zachęcam do skosztowania polewy z białej czekolady i cynamonu, która jeszcze bardziej potęguje doznania smakowe. A czy zauważyliście jakie jest proste do zapamiętania?! :) Ciasto: * mąka pszenna- 220 g * masło- 220 g * cukier- 220 g * jajka- 4 szt. * cynamon- 2 łaskie łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * śliwki- kilkanaście szt. Polewa: * biała
Kraina Miodem Płynąca